De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WIST U DAT DE AUTHORITEITEN IN DE SPAANSE STAAT DAGBLADEN GESLOTEN HEBBEN? Dat is het geval voor het dagblad Euskaldunon Egunkaria.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WIST U DAT DE AUTHORITEITEN IN DE SPAANSE STAAT DAGBLADEN GESLOTEN HEBBEN? Dat is het geval voor het dagblad Euskaldunon Egunkaria."— Transcript van de presentatie:

1 WIST U DAT DE AUTHORITEITEN IN DE SPAANSE STAAT DAGBLADEN GESLOTEN HEBBEN? Dat is het geval voor het dagblad Euskaldunon Egunkaria

2 Egunkaria werd opgericht in 1990, en was het enige dagblad dat uitsluitend in de Baskische taal gepubliceerd werd.

3 Waarden als onafhankelijkheid, pluralisme, progressiviteit, het Baskisch-nationale perspectief en de promotie van de Baskische taal, waren prominent aanwezig in de redactionele lijn van Egunkaria. De uitgeverij werd opgestart in 1990 met de bijdragen van ongeveer 1500 aandeelhouders.

4 In februari 2003 vorderde het Spaanse Nationale Strafhof (Audiencia Nacional) de sluiting van het dagblad. Tien mensen werden gearresteerd. Vijf van hen dienden nadien klacht in omdat ze gefolterd zouden geweest zijn gedurende de dagen waarop ze door de Guardia Civil “incommunicado” gehouden werden: zonder vertrouwensarts, zonder advocaat, zonder enig contact met de buitenwereld. Ze verbleven allemaal samen gedurende 30 maanden opgesloten. Ze werden ervan beschuldigd deel uit te maken van ETA. Iets wat geen enkele grond heeft, noch gestaafd is door welk bewijs dan ook.

5 In oktober 2003 voerde de Guardia Civil nog een andere operatie uit. Ditmaal tegen het Cultureel Park Martin Ugalde en tegen de bedrijvengroep Egunkaria. 8 mensen werden opgepakt en incommunicado gehouden. Enkele dagen later werd Eneko Etxeberria, één van de advocaten van Egunkaria, gearresteerd in de Audiencia Nacional. Ook hij werd incommunicado gehouden.

6 Er staan nu twee rechtszaken voor de deur tegen Egunkaria: • één, over de sluiting, • en de andere, over de financieringen.

7 In de zaak over de sluiting staan de vijf voormalige Egunkaria-directieleden in de beklaagdenbank. De Openbare Aanklager heeft ertoe opgeroepen om de zaak voor eens en voor altijd te seponeren, omwille van een totaal gebrek aan bewijzen. Desondanks, en zonder enige klacht vanwege betrokken individuen of organisaties, besliste de Audiencia Nacional om door te gaan met de zaak. Daarbij baseert dit strafhof zich exclusief op particuliere vervolging die twee organisaties eisen: de Vereniging van Slachtoffers van Terrorisme (Asociación Víctimas del Terrorismo – AVT) en Dignidad y Justicia. Deze organisaties eisen celstraffen van 12 tot 14 jaar voor de 5 Egunkaria-directieleden, een verbod om gedurende 14 tot 15 jaar publieke of andere functies uit te oefenen, en een verbod om als kandidaat op een politieke kieslijst te staan. Martxelo Otamendi Redacteur van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Joan Mari Torrealdai Voorzitter van het Directiecomité van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Iñaki Uria Hoofd Executieven van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Txema Auzmendi Secretaris van het Directiecomité van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Xabier Oleaga Oud-Adjunct Redacteur van Egunkaria Eis: 12 tot 14 jaar celstraf

8 De rechtszaak zal in Madrid doorgaan, en start op 15 december.

9 Wat de zaak over de financiën betreft, is er nog geen datum bepaald waarop die zou moeten voorkomen. In deze zaak worden 8 mensen beschuldigd van het vervalsen van rekeningen en van belastingontduiking. Drie van hen zijn ook beschuldigden in de zaak over de sluiting. Er worden gevangenisstraffen geëist van in totaal 184 jaar, en boetes die oplopen tot 235 miljoen euro. Joan Mari Torrealdai Voorzitter van het Egunkaria- Directiecomité Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van 32.891.200 euro. • ook in de zaak over de sluiting worden tegen hem celstraffen geëist. I ñ aki Uria Hoofd Executieven van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van 32.891.150 euro. • ook in de zaak over de sluiting worden tegen hem celstraffen geëist. Txema Auzmendi Secretaris van het Directiecomité van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van 32.891.150 euro. • ook in de zaak over de sluiting worden tegen hem celstraffen geëist.

10 Joxe Mari Sors Directielid van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van 32.891.150 euro. Ainhoa Albisu Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van 32.891.150 euro. Mikel Sorozabal Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 21 jaar en 9 maanden celstraf en een boete van 27.265.727 euro. Bego ñ a Zubelzu Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 17 jaar en 2 maanden celstraf en een boete van 21.640.933 euro. Fernando Furundarena Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 13 jaar en 3 maanden celstraf en een boete van 21.167.546 euro.

11 Sinds de sluiting werden er zeer veel solidariteitsacties georganiseerd in Baskenland, maar ook daarbuiten. Foto links: de massabetoging uit steun voor Egunkaria, op 22 februari 2003. Foto boven: solidariteitsactie tijdens de San Fermin festiviteiten in Pamplona, op 10 juli 2003.

12 Van de vele steunbetuigingen in en uit het buitenland, moeten we die in Catalonië benadrukken... Steun voor Egunkaria in de kerk Santa Maria del Pi in Barcelona, op 10 maart 2003.

13 in Madrid… …en in Brussel. Op 22 februari 2005 vroegen 22 europarlementsleden de Zaak Egunkaria te beëindigen. Zij behoorden tot 4 politieke families (Onafhankelijkheid en Democratie Groep, Europese Vrije Alliantie, Europese Groene Partij en Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa). Er was ook een onafhankelijk parlementslid. Op 19 oktober 2005 schreven 61 leden van de Kamer en Senaat van het Spaanse Parlement een resolutie om de Zaak Egunkaria te beëindigen.

14 De internationale weerklank over de sluiting van Egunkaria is wellicht groter geweest dan in eender welke andere Baskische zaak.

15 We worden geconfronteerd met een ernstige rem op de vrije meningsuiting, op het recht op informatie, en op het recht op de ontwikkeling van de Baskische taal en cultuur. Dit, bovenop een aanslag tegen de rechten van de mens ten gevolge van de martelingen. Theo Van Boven VN-Speciaal Rapporteur voor Marteling in 2004, bracht een rapport uit dat Spanje opriep het gebruik van marteling te stoppen.

16 Alsjeblief, help ons met het verspreiden van informatie over deze zaak, en met een einde te stellen aan deze onrechtvaardigheid.

17 Van harte bedankt voor uw aandacht.

18 VOOR MEER INFORMATIE: www.egunkaria.info/international


Download ppt "WIST U DAT DE AUTHORITEITEN IN DE SPAANSE STAAT DAGBLADEN GESLOTEN HEBBEN? Dat is het geval voor het dagblad Euskaldunon Egunkaria."

Verwante presentaties


Ads door Google