De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BROEDERLIJK DELEN CAMPAGNE 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "BROEDERLIJK DELEN CAMPAGNE 2017"— Transcript van de presentatie:

1 BROEDERLIJK DELEN CAMPAGNE 2017
Campagne 2018: Help honger de wereld uit

2 Is er nog HONGER? 795 miljoen mensen in de wereld hebben honger = 1 op 9 ! Honger verwijst naar onvoldoende, maar ook te eenzijdige voeding Honger is een sluipende moordenaar Kinderen met honger hebben zowel fysieke als mentale achterstand 10% lijdt honger omwille van rampen of conflicten 90% heeft ‘onzichtbare’ chronische honger 75% woont op het platteland Boeren komen zelf amper rond en voeden hun gezin met minderwaardig voedsel

3 OEGANDA: algemeen Republiek in Oost-Afrika
Tot 1962 Brits protectoraat; tot 2006 land vol conflicten “Parel / graanschuur van Afrika” 8 x groter dan België 40 miljoen inwoners Gemiddelde leeftijd: 15,7 72% leeft van landbouw

4 Honger in Oeganda Oorzaken:
1 op 4 Oegandese families heeft honger en komt niet aan 2100Kcal per dag. Oorzaken: Opgroeien in armoede en weinig kansen krijgen Grote gezinnen, kleine lapjes grond en vele monden te voeden Klimaatsverandering zorgt voor slechte oogsten Slechte landbouwtechnieken die de grond uitputten. Fluctuerende marktprijzen zorgen voor onzekerheid. Oegandese overheid investeert te weinig in landbouw. Te grote focus op exportgewassen, waardoor te kleine oogst voor eigen consumptie. Ongelijke rolverdeling tussen man en vrouw, werkloosheid bij jongeren

5 Grace en de strijd tegen honger
Grace (41) zat samen met haar man en 7 zonen vast in een cirkel van armoede. Ze had amper spullen, de kinderen gingen niet naar school en ze moesten soms met honger gaan slapen. Partnerorganisatie COSIL werkt samen met de lokale autoriteiten om de allerarmste gezinnen, zoals dat van Grace, op het spoor te komen. 93 gezinnen krijgen intensieve ondersteuning om uit de armoede te geraken.

6 Een tekening verandert haar leven
Het contact met partnerorganisatie COSIL zorgde voor een keerpunt in het leven van Grace. COSIL ging in gesprek met Grace en haar man. Via het maken van een tekening (via de GALS*-methode, succesvol bij laaggeschoolden) kregen ze zicht op hoe de gezinssituatie kon verbeteren. *Gender action learning system. Veel gebruikte tekenformats zijn de ‘challenge action tree’ en de ‘vision journey’. -Challenge action tree: Het gezin tekent een boom. In de stam tekent men het kernprobleem of the challenge (bv. geldgebrek of familiaal geweld), bij de wortels de oorzaken van het probleem, bij de takken tekent men mogelijke oplossingen en in de vruchten probeert men ‘de resultaten’ te visualiseren mochten de acties voor verandering effect hebben. -Vision Journey (zie foto). Ieder jaar maakt het gezin een tekening van de huidige gezinssituatie (bezittingen + activiteiten van gezinsleden) + SWOT-analyse (sterktes en opportuniteiten, bedreigingen en zwaktes) en ook een tekening van hoe men de situatie volgend jaar zou willen zien + stappen die daarvoor nodig zijn (= toekomstplan).

7 Startkapitaal voor onderneming
Grace kreeg eenmalig 53 euro om een handeltje in maniok op te starten. Met de winst kon ze de levensomstandigheden van haar gezin sterk verbeteren. Haar ondernemingszin biedt het gezin een stabiel inkomen. Verschillende stappen in het proces van maniokwortel tot maniokmeel: Opkopen en oogsten van de maniok (ontwortelen) op het veld van een boer, vervoeren naar huis (bus of mototaxi), pellen, fermenteren (zie foto), drogen, kapotslaan tot kleine stukken, vervoeren naar molen en laten malen, in zakken doen, verkopen.

8 De spaargroep Grace sloot zich, op aanraden van COSIL, aan bij een lokale spaar– en kredietgroep. Zo kan ze investeren in haar handeltje of medische kosten of schoolgeld betalen. COSIL ondersteunt 184 lokale spaargroepen met • basisuitrusting (o.a. spaarkist, rekenmachine en spaarboekjes) • elementaire vorming over boekhouding • begeleiding en vorming op vraag van de groep (bv. over groenten kweken) • toegang tot innovatie zoals houtbesparende kookvuurtjes en verlichting op zonne-energie Spaarkist kan pas geopend worden als de 3 personen met een sleutel aanwezig zijn op de vergadering, Dit om corruptie tegen te gaan.

9 Milieuvriendelijk koken
COSIL introduceerde een andere manier van koken bij de leden van de spaargroep. Koken op energiezuinige kookvuurtjes vraagt tot de helft minder brandhout. Doordat er minder kwalijke dampen vrijkomen is het ook minder schadelijk voor de gezondheid. COSIL gaf Grace en haar oudste zonen een technische cursus, zodat ze zelf met zand, klei, koeienmest en andere lokale materialen hun energiezuinige kookvuurtje konden bouwen (kostprijs 14 euro). Houtkap is een groot probleem op de ooit groene heuvels van de Rwenzori. Voor het vuur van een houtbesparend oventje zijn enkel de takken van bomen nodig als brandhout; er hoeven dus geen bomen te sneuvelen.

10 Buurvrouw Claire inspireert
Claire werd 10 jaar geleden ondersteunt in het allerarmstenprogramma. Ze is het levende bewijs voor Grace dat je uit de armoede kan geraken. Ronald, de oudste zoon van Claire volgde met steun van het jongerenprogramma van COSIL een stage van één jaar als bodaboda (mototaxi)-mechanieker. Hij werkt nu in Fred’s garage. Claire spoorde Grace aan om naar de wekelijkse bijeenkomsten van de spaargroep te komen. Ze helpt Grace met het vinden van boeren die hun maniok willen verkopen en inspireerde haar om te beginnen met een moestuin.

11 Moestuinieren Groenten uit de moestuin zijn een belangrijke aanvulling op de anders eenzijdige samenstelling van de maaltijden. COSIL leerde Grace composteren en hoe ze haar veldje moest irrigeren. Zo heeft ze ook in lange droge periodes toch een mooie opbrengst van groenten (witte kool, aubergines, spinazie, …)

12 Twee jaar later … Een nieuw stenen huis
Het gezin eet 2 maal per dag; geen honger meer Ze kan het geld van de zelfgekozen onderneming beheren en droomt van een nieuwe onderneming (kippen kweken) Kinderen gaan naar school Door de begeleiding van Cosil staat Grace er niet meer alleen voor, kreeg ze beter grip op haar leven en is ze een voorbeeld voor anderen die vastzitten in armoede.

13 Oplossingen? Met de steun van Broederlijk Delen en zijn lokale partners: Dragen boeren zorg voor de heuvels. Ze gaan bewuster om met grond, water en bomen en voorkomen zo honger op lange termijn. Krijgen ondernemende vrouwen en jongeren ondersteuning. De opbrengst van hun handeltje komt iedereen ten goede. Leren boeren om gezond te eten (en koken). 4) Werken boeren samen, lokaal en (inter-)nationaal.

14 BROEDERLIJK DELEN maakten
de steun van COSIL en BROEDERLIJK DELEN maakten een VERSCHIL voor Grace!

15 Help jij mee honger voorkomen in Oeganda?
DAT KAN! Samen met onze lokale partnerorganisaties zorgen wij dat gezinnen, zoals dat van Grace, in staat zijn zichzelf en hun kinderen te voeden met voldoende, gevarieerd en gezond eten. Onze partnerorganisaties in Oeganda zetten zich hard in om het leven op het platteland voor de Oegandezen te verbeteren. Dat doen ze goed. Toch kunnen ze het niet alleen. Jullie schouders zijn nodig. Samen met ons help je zo vrouwen, jongeren en boeren in het Oeganda om zich te wapenen tegen honger.

16 Les geven over de campagne
KLEUTER + 1ste GRAAD BaO: Fotoset over CONRAD, het 6-jarig zoontje van GRACE 2de en 3de GRAAD BaO: Vakoverschrijdend project over ALLAN, 13-jarige broer van CONRAD Film over een dag in het leven van ALLAN

17 Les geven over de campagne
SECUNDAIR ONDERWIJS kant-en-klare lessen o.a online game “Vind je mij?” met jongeren uit Oeganda jongerenquiz Campagnefilm

18 DOE MEE … Organiseer een Koffiestop op 23 februari 2018 (of andere datum) Serveer een solidaire maaltijd en bestrijdt zo mee de honger. Loop, fiets, zwem, wandel,… tegen honger en voor voedsel. *Verkoop unieke kaarten met een liefdevolle boodschap én met bloemzaadjes. De zaadjes groeien uit tot prachtige bloemen, die de bijenpopulatie in stand houden.. NIEUW ! Verkoop unieke* wenskaarten t.v.v. Broederlijk Delen Of bedenk zelf een leuke actie! Inspiratie vind je hier.

19 … en maak het VERSCHIL! Met 14 euro schenk je een boer het materiaal en de vorming om een houtbesparend oventje te maken. Goed voor het milieu en de gezondheid! Met 53 euro krijgt een arme maar ondernemende vrouw een startkapitaal om een handeltje of bedrijfje te beginnen. Dat zorgt voor extra inkomsten. Met 97 euro krijgen 30 boeren zaaigoed en een opleiding zodat ze zelf een moestuin kunnen aanleggen. Resultaat? Meer groenten en een gezondere maaltijd voor het gezin.

20 TEKEN DE PETITIE Jouw handtekening is nodig voor een ander landbouwbeleid met respect voor mens, dier en natuur. Jouw engagement om ook zelf meer lokaal en duurzaam te kopen en eten. Ontdek jouw voedselprofiel op en raadpleeg de tips om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.

21 Nog vragen? Campagnemateriaal beschikbaar vanaf half december op


Download ppt "BROEDERLIJK DELEN CAMPAGNE 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google