De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia."— Transcript van de presentatie:

1 Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia

2 Kenia is een groot land in het Oosten van Afrika. Het is 14 keer zo groot als Nederland en er wonen bijna 3 keer zoveel mensen.

3 Het land is bekend om zijn indrukwekkende wildparken

4 Van de 45 miljoen Kenianen wonen er 15 miljoen in de grote steden: Nairobi, Mombassa en Kisumu. Van hen woont tweederde in krottenwijken, zoals hier in Kibera (Nairobi).

5 Kenia heeft een jonge bevolking, 40 % is jonger dan 15 jaar.

6 In de afgelopen 20 jaar is Zijn veel kinderen wees geworden, doordat hun ouders stierven aan aids. Veel oma’s hebben de zorg gekregen voor hun kleinkinderen.

7 Vooral de streek langs het Victoriameer in het zuidwesten is hard getroffen door AIDS. En het is sowieso al een arme streek.

8 Het gebied ligt ver van de hoofdstad. De wegen zijn slecht. Bijna niemand heeft elektriciteit of waterleiding. De meeste mensen zijn arm.

9 In dit gebied is in 2007 een project gestart, dat oma’s en moeders helpt: RASME RASME is een microkrediet-coöperatie met ca. 5.000 leden. Vrouwen kunnen er een kleine lening krijgen (€50 tot € 100) om een eigen bedrijfje te starten.

10 Met een lening beginnen vrouwen een handel in tomaten, bonen, groente of gedroogde vis.

11 Of ze kopen een naaimachine, waarmee ze tegen betaling kleding kunnen maken of herstellen.

12 Op die manier verdienen vrouwen een eigen inkomen, dat ze besteden aan eten, kleding, de dokter of schoolgeld voor de kinderen.

13 Basisscholen in Kenia zijn gratis, maar voor de middelbare school moet worden betaald. Ook schooluniform en boeken zijn voor eigen rekening.

14 Bij de bank hoeven deze arme vrouwen (en ook mannen) niet aan te kloppen voor een lening. Ze hebben geen onderpand.

15 Ze werken in groepjes en nemen samen verantwoordelijkheid voor de lening van één lid van de groep. Zij helpen elkaar om op tijd rente en aflossing te betalen. Zo staan ze garant voor elkaar. Bij de coöperatie RASME zijn de leden onderpand voor elkaar.

16 De stafleden van RISE Trust in Migori ondersteunen de groepen.

17 De leden van RASME sparen elke week een klein bedrag. Het spaargeld kunnen ze gebruiken voor een onverwachte rekening of om in hun bedrijfje te steken.

18 Zo krijgen vrouwen wat meer greep op hun leven. RASME is voor hen een middel om uit de armoede te komen.

19 Bij voldoende leningen komt er zo veel contributie en rente binnen, dat de organisatie zelfvoorzienend wordt. RASME heeft behoefte aan meer kapitaal, zodat er meer leningen kunnen worden uitgegeven.

20 Doel van het Vastenaktie-project: 500 nieuwe leningen van elk € 50,-. Dat helpt 500 vrouwen of mannen, en na terugbetalen nog eens 500 anderen, en nog eens en nog eens … Een sprong voorwaarts voor vele armen en hun organisatie. Helpt u mee?


Download ppt "Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia."

Verwante presentaties


Ads door Google