De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe ga je om met de ATLAS Met behulp van deze presentatie leer je hoe je moet werken met de de Grote Bosatlas.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe ga je om met de ATLAS Met behulp van deze presentatie leer je hoe je moet werken met de de Grote Bosatlas."— Transcript van de presentatie:

1 Hoe ga je om met de ATLAS Met behulp van deze presentatie leer je hoe je moet werken met de de Grote Bosatlas

2 In de aardrijkskundelessen is het van groot belang dat je goed kan omgaan met de Grote Bosatlas.
Deze presentatie laat je een aantal belangrijke hulpmiddelen zien, die behalve de kaarten, in de atlas zitten. Deze presentatie is gemaakt door Stan Heijnen, augustus 2000, Bijgewerkt in aug Versie 4 door BUU en HNN

3 De atlas is genoemd naar een held uit de Griekse mythologie.
Volgens de oude Grieken werd de wereld gedragen door Atlas, een halfgod uit de Griekse oudheid. Onze atlas is vernoemd naar deze mythologische figuur.

4 Aardrijkskunde op de Minkema.
Op de Minkemalaan is het verplicht om de Grote Bosatlas van Wolters Noordhoff aan te schaffen. Zorg er ook voor dat je de 52ste druk hebt, deze bevat de meest nieuwe gegevens. De atlas is een onmisbaar boek bij het vak aardrijkskunde, maar ook in je dagelijks leven kan de atlas goed van pas komen.

5 In het aardrijkskundeboek Wereldwijs wordt er in het werkboek steeds verwezen naar drie verschillende atlassen. Als er bij een kaartvraag een verwijzing is met KB of BB ervoor dan wordt de Kleine bosatlas of Basisbosatlas bedoeld.

6 De Grote Bosatlas staat ook aangegeven in Wereldwijs.
GB verwijst naar de atlas die wij gebruiken (52ste druk). [GB] verwijst naar de 51ste druk.

7 In deze presentatie vind je niet alleen tekst en uitleg maar krijg je allerlei opdrachten.
De bedoeling is dat je steeds met behulp van de Grote Bosatlas probeert een antwoord te geven op de opdrachten. Schrijf de antwoorden netjes op je multomapblaadje. De opdrachten zijn in deze kleur aange- geven.

8 De kaarten die in een atlas staan zijn te verdelen in twee hoofdsoorten:
De eerste soort zijn de zogenaamde overzichts-kaarten. Dit zijn kaarten die een algemeen beeld geven van een gebied. Ze vertellen je wat de voornaamste landen, steden, rivieren, bergen, wegen, enzovoorts in een gebied zijn.

9 Je hebt ook thematische kaarten.
Dit zijn kaarten over een bepaald onderwerp.

10 Maak een keuze uit: overzichtskaart of thematische kaart.
Opdracht 1 De kaart op bladzijde 34 en 35 is een kaart. Opdracht 2 Op bladzijde 106 en 107 staan kaarten. Opdracht 3 De kaarten op bladzijde 70 en 71 zijn kaarten.

11 Al bladerend door de atlas zie je dat de kaarten erg kleurrijk zijn
Al bladerend door de atlas zie je dat de kaarten erg kleurrijk zijn. Ook staan er allerlei figuren en symbolen op de kaarten. Voorin de atlas vind je wat die symbolen en kleuren betekenen. We noemen dat de algemene legenda.

12 Opdracht 4 Opdracht 5 Opdracht 6
In welke vijf onderdelen is de algemene legenda opgedeeld? Opdracht 5 Wat betekent de kleur rood op kaart 93d? Opdracht 6 Bij veel kaarten staat ook bij de kaart zelf een legenda. Welke betekenis hebben de kleuren van deze legenda? (klik met de muis).

13 Als je iets gaat opzoeken in zo’n dikke Atlas dan kost het veel tijd als je zomaar wat gaat bladeren. Tijbesparend is het om te werken met de hulpmiddelen, die in de atlas te vinden zijn. Het register, achterin de atlas. Hierin vind je landen, steden, zeeën, eilanden, bergen , rivieren, enzo- voorts in alfabetische volgorde.

14 Twee andere, héél belangrijke registers zijn:
Het landenregister, om snel een kaart op te zoeken van een land. Om snel een kaart te vinden over een bepaald onderwerp (thema) gebruik je het zaakregister.

15 Opdracht 7 Als je wil weten waar het land Azerbeidzjan ligt, dan zoek je in het register op bladzijde ..... Opdracht 8 Zoek een goede kaart van: IJsland Het eiland Ibiza Mount Everest (let op!) Opdracht 9 Op welke bladzijde kun je een goede kaart vinden over gebergtevorming in Europa? Welk register gebruik je om het te vinden? Opdracht 10 Welke twee West-Europese landen hebben de hoogste kernenergie productie (in procenten)?

16 Als je weet waar een bepaald gebied, land of werelddeel ligt op aarde...
…dan kun je héél snel met behulp van de bladwijzer een kaart vinden! De bladwijzer staat helemaal achterin de atlas. De nummers bij de witte vakken geven de bladzijde aan.

17 Niet alleen is de atlas een boek voor kaarten, maar ook allerlei andere informatie is er te vinden.
Je kan de betekenis opzoeken van allerlei afkortingen. Er staat ook de betekenis in van allerlei geografische begrippen.

18 En...... Je kan zelfs vinden hoe je aardrijkskundige namen moet uitspreken!

19 En wat denk je van ... Snel geografische coördinaten opzoeken van belangrijke steden!

20 Dan nu nog even een paar opdrachten om te oefenen.
Zoek zo snel mogelijk een kaart op van Japan. Opdracht 12 Wat betekent de afkorting OAS? Opdracht 13 Wat betekent het woord cima? Uit welke taal komt dit woord?

21 Opdracht 14 Hoe spreek in het Japans de letter y uit? Opdracht 15 Op welke coördinaten ligt Maastricht? Wat betekenen de N en de O die erbij staan?

22 Dit was de laatste dia van deze presentatie!


Download ppt "Hoe ga je om met de ATLAS Met behulp van deze presentatie leer je hoe je moet werken met de de Grote Bosatlas."

Verwante presentaties


Ads door Google