De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kies aardrijkskunde in de bovenbouw!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kies aardrijkskunde in de bovenbouw!"— Transcript van de presentatie:

1 Kies aardrijkskunde in de bovenbouw!

2

3 Inhoud van de presentatie
Hoe ziet het vak er in de tweede fase uit? Wat krijg je op het examen? Wat kun je (later) met aardrijkskunde? Conclusie: waarom moet je aardrijkskunde kiezen?

4 Hoe ziet het vak er in de tweede fase uit?

5 Onderwerpen Er zijn vijf onderwerpen (‘domeinen’): Wereld Nederland
Regio Aarde Vaardigheden

6 Wereld Je ontdekt de verschillen en de overeenkomsten in de wereld en probeert die te verklaren. Het gaat vooral om globalisering: de ontwikkeling waarbij de wereld steeds meer één geheel wordt. Globalisering is overal…

7

8 Aarde Je leert over natuurlijke verschijnselen op aarde zoals de vorming van gebergten, aardbevingen, vulkanisme en de klimaatgebieden. Ook onderzoek je actuele problemen zoals de opwarming van de aarde.

9

10 Regio Alles wat je hebt geleerd bij de domeinen Wereld en Aarde gebruik je bij het bestuderen van een regio. Voor havo is de regio Indonesië, Je zult merken dat je al snel veel van deze gebieden weet. Ook handig als je nog eens op vakantie gaat naar Thailand of Bali.

11

12 Nederland Het mooie van aardrijkskunde is dat je heel veel terug kunt zien in je eigen omgeving. Dat doen we dan ook in de tweede fase. Je leert over stedelijke gebieden en wateroverlast in Nederland.

13

14 Onderzoek doen in eigen omgeving
Ook doe je zelf een onderzoek in je eigen stad of dorp.

15 Vaardigheden Bij aardrijkskunde leer je ook praktische dingen: vaardigheden. Dit is geen apart onderwerp. De vaardigheden train je en gebruik je bij de andere onderwerpen. Voorbeelden zijn: werken met kaarten en de atlas, Google Earth, geografische informatiesystemen (GIS) en onderzoek doen.

16 Wat krijg je op het examen?

17 SE en CE Er zijn twee soorten examens: schoolexamens (SE) en het centraal examen (CE). Het SE wordt door je eigen aardrijkskundedocent(en) gemaakt. Je eerste SE krijg je al in de vierde klas. Het CE is het grote landelijke examen dat je in klas 5 krijgt.

18 Leerstof voor het examen
leerstof uit alle domeinen aan bod. Bij de meeste vragen op het examen maak je gebruik van bronnen: foto’s, grafieken, kaarten en de atlas. Voor het examen moet je niet alleen dingen kennen, maar ook je kennis kunnen toepassen bij het oplossen van geografische vragen. Bijvoorbeeld: Hoe komt het dat er in supermarkten steeds meer Poolse etenswaren te koop zijn? Als het klimaat warmer wordt, waar kan je dan het beste nieuwe woonwijken in Nederland bouwen? Waarom komt er op hawaii vulkanisme voor

19 Een goede voorbereiding
Aardrijkskunde is geen supermoeilijk vak. Maar je moet wel je wel goed voorbereiden. In elk hoofdstuk staan opdrachten en proeftoetsen Ook kun je via de website zowel het boek, als de opdrachten raadplegen

20 Wat kun je (later) met aardrijkskunde?

21 Een beter wereldbeeld Met aardrijkskunde in je pakket krijg je een beter beeld van de wereld waarin je leeft. Daarmee snap je veel meer van het nieuws in de krant en op het journaal. Het vak is ook erg handig als je later in het buitenland gaat studeren. Of als je een grote (wereld)reis gaat maken. Bedrijven en organisaties zijn in steeds meer landen actief. Zij zoeken internationaal georiënteerde medewerkers die kennis hebben van de wereld.

22 Handig voor vervolgopleidingen
Aardrijkskunde is geen verplicht vak. Maar geografische kennis komt bij veel studies van pas! Zo heb je een streepje voor bij bijvoorbeeld: Sociale geografie en planologie Aardwetenschappen PABO Lerarenopleiding aardrijkskunde Toerisme en recreatie Journalistiek Economie

23 Waarom moet je aardrijkskunde kiezen?

24 Kies aardrijkskunde! Het is een boeiend, avontuurlijk vak.
Je leert de wereld om je heen beter begrijpen. Je wordt een wereldburger Je bent bezig met onderwerpen die er toe doen in de maatschappij. Het vak aardrijkskunde vormt een belangrijke basis voor je algemene ontwikkeling.

25 We hopen je ook in de vierde klas weer bij aardrijkskunde te mogen begroeten!

26


Download ppt "Kies aardrijkskunde in de bovenbouw!"

Verwante presentaties


Ads door Google