De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,"— Transcript van de presentatie:

1 www.welzijnszorg.be Armoedeweb kerngegevens

2 www.welzijnszorg.be Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede, bijna 5% (200 000 Belgen) wel Werkloosheid daalde in 2016 met 0,28% maar steeg voor laaggeschoolden (0,20%), arbeidsgehandicapten (3,2%) en mensen van allochtone origine (3,4%) Nood aan: meer kwaliteitsvolle jobs en jobs op maat.

3 www.welzijnszorg.be 7% van de Vlaamse leerlingen verlaat het secundair onderwijs met ten hoogste een diploma lager secundair. Maximufactuur is nu 45 euro voor kleuters, 85 euro voor lagere schoolkinderen + mogelijkheid tot 420 euro voor meerdaagse uitstappen. Nood aan: maximumfactuur secundair onderwijs.

4 www.welzijnszorg.be 1 op 7 Belgen leeft met een inkomen onder de armoedegrens (1083 euro voor een alleenstaande = 60% mediaan inkomen). 1 op 5 mensen in armoede heeft een betaalde baan 75% van de mensen in armoede zijn te jong, te oud of te ziek om te werken. Uitkeringen laag houden om mensen aan het werk te zetten, heeft geen zin.

5 www.welzijnszorg.be Kluwen aan aanbod op verschillende domeinen: nood aan kennis over rechten en afstemming tussen hulpverleners Nood aan erkenning van het belang van laagdrempelige ontmoeting en sociale netwerken.

6 www.welzijnszorg.be Kinderarmoede steeg de laatste 10 jaar tot meer dan 11%. Nood aan nieuwe hervorming kinderbijslag. Nood aan sensibilisering rond vooroordelen ten aanzien van het opvoeden van kinderen in gezinnen in armoede.

7 www.welzijnszorg.be 19% van de gezinnen kan zich geen week vakantie permitteren 52% van de Belgen is lid van een vereniging, 41% van de mensen in armoede 57% van de Belgen sport, 20% van de mensen in armoede

8 www.welzijnszorg.be In Vlaanderen: 20,4% private huurders, 6,7% sociale huurders. Investeringen door de overheid: 84% voor eigenaars, 13% sociale huur, 2% private huurmarkt. 150 000 sociale woningen, maar daarnaast 120 000 mensen op een wachtlijst. 23,8% van de bevolking woont in een huis met structurele gebreken (zoals vochtproblemen) of gebrek aan elementair comfort (bv warm stromend water).

9 www.welzijnszorg.be Gezondheidskloof: verschil tussen hooggeschoolden en laaggeschoolden: 5 effectieve levensjaren, 15 gezonde levensjaren. 8,4% van de gezinnen stelt gezondheidszorg uit omwille van financiële problemen. Nood aan: preventie op maat en meer toegankelijke gezondheidszorg (uitbreiding Wijkgezondheidscentra, veralgemening sociale derde betalersregeling).

10 www.welzijnszorg.be Eerstelijnsrechtbijstand, praktische en juridische informatie, is nog te weinig gekend. Pro deo advocaten: nieuwe regeling met ‘opstartkost’ weerhoudt meer mensen in armoede om een procedure te starten en hun rechten op te eisen.

11 www.welzijnszorg.be Alle vermelde gegevens komen terug in het dossier Samen tegen Armoede van Welzijnszorg. Daar vind je meer duiding en bronvermeldingen.


Download ppt "Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,"

Verwante presentaties


Ads door Google