De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HFD3: CHRONOLOGISCH/OPSOMMEND/ TEGENSTELLEND/VERGELIJKEND HFD4: CONCLUDEREND/VOORWAARDELIJK/ OORZAKELIJK/REDENGEVEND Verbanden in een tekst.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HFD3: CHRONOLOGISCH/OPSOMMEND/ TEGENSTELLEND/VERGELIJKEND HFD4: CONCLUDEREND/VOORWAARDELIJK/ OORZAKELIJK/REDENGEVEND Verbanden in een tekst."— Transcript van de presentatie:

1 HFD3: CHRONOLOGISCH/OPSOMMEND/ TEGENSTELLEND/VERGELIJKEND HFD4: CONCLUDEREND/VOORWAARDELIJK/ OORZAKELIJK/REDENGEVEND Verbanden in een tekst

2 Een tekstverband? Wat is dat ook alweer? In een tekst kun je zien dat zinnen of alinea`s met elkaar te maken hebben. Dit noem je tekstverbanden. Je kunt deze verbanden herkennen aan signaalwoorden. Bij ieder tekstverband horen verschillende signaalwoorden.

3 Wat heb je eraan? Als je snel een tekstverband herkent kun je een tekst sneller snappen. Je kunt dan al voorspellen wat de inhoud van de tekst is.

4 Herhaling hfd 3Verschillende tekstverbanden Tekstverband 1. Chronologisch (chronos=Grieks voor tijd) 2. Opsommend 3. Tegenstellend 4. Vergelijkend Signaalwoorden 1. Vroeger, eerst, later, nu, daarna vervolgens, nadat, terwijl, dadelijk, intussen 2. Ten eerste, ten tweede, om te beginnen, ook (nog), bovendien, ten slotte, en, opsommingstekens 3. Tegenover, daarentegen, maar, hoewel, echter, toch, ofschoon, ondanks dat, aan de ene kant…maar aan de andere kant… 4. Net zoals, evenals, meer dan, groter dan, beter dan

5 Tekstverbanden h4 Tekstverbanden Concluderend: de schrijver geeft zijn conclusie over het onderwerp waar hij over schrijft. Voorwaardelijk: beschrijft de voorwaarden waaronder iets gebeurt. Oorzakelijk: er worden oorzaken en gevolgen genoemd. Redengevend: lijkt op oorzakelijk, alleen bij een reden kun je zelf een besluit nemen bij een oorzaak niet. Omdat het regent (reden), blijk ik thuis (besluit). Doordat het regent (oorzaak) word ik nat (gevolg). Signaalwoorden 1. Kortom, dus, daarom, al met al, hieruit volgt 2. Als…dan, indien, mits, tenzij, wanneer, gesteld dat 3. Door, doordat, daardoor, als gevolg van, zodat, dat komt door, het gevolg is, dus, dankzij 4. Omdat, daarom, dus, immers, want, de reden hiervoor is

6 Welke verbanden en signaalwoorden herken je? Verbod op MSN-taal Groningse scholen 1.OUDE PEKELA - Vier scholen in de provincie Groningen hebben besloten een verbod uit te vaardigen op het gebruik van 'MSN- en sms-taal'. Het gebruik van deze talen is slecht voor de ontwikkeling van het Nederlands, vindt directeur Jaap Spelde van de Feiko Clockbasisschool in Oude Pekela, een van de initiatiefnemers van het verbod. Bovendien werkt het digitaal pesten in de hand, vindt hij. 2.Mensen die chatten of sms'en gebruiken vaak afkortingen om dingen duidelijk te maken. Bij MSN wordt er bovendien veelvuldig gebruik gemaakt van zogenoemde smileys, zoals :). Volgens Spelde is het voor de leerkrachten niet mogelijk om de MSN- en sms-taal met de vele nieuwe afkortingen bij te houden. Daardoor hebben ze het niet altijd in de gaten wanneer kinderen elkaar digitaal pesten. 3. Volgens de basisschool-directeur moeten ook de ouders betrokken worden bij het taalverbod. "Tot nu toe zitten de kinderen vooral thuis achter de computer. Maar als ze elkaar in het weekend digitaal pesten, dan hebben wij daar op maandagmorgen op school als eerste mee te maken. Dus ook de ouders moeten een oogje in het zeil houden." Het protocol moet in juni door de scholen worden ondertekend.

7 Welke verbanden en signaalwoorden herken je? Verbod op MSN-taal Groningse scholen 1.OUDE PEKELA - Vier scholen in de provincie Groningen hebben besloten een verbod uit te vaardigen op het gebruik van 'MSN- en sms-taal'. Het gebruik van deze talen is slecht voor de ontwikkeling van het Nederlands, vindt directeur Jaap Spelde van de Feiko Clockbasisschool in Oude Pekela, een van de initiatiefnemers van het verbod. Bovendien werkt het digitaal pesten in de hand, vindt hij. 2.Mensen die chatten of sms'en gebruiken vaak afkortingen om dingen duidelijk te maken. Bij MSN wordt er bovendien veelvuldig gebruik gemaakt van zogenoemde smileys, zoals :). Volgens Spelde is het voor de leerkrachten niet mogelijk om de MSN- en sms-taal met de vele nieuwe afkortingen bij te houden. Daardoor hebben ze het niet altijd in de gaten wanneer kinderen elkaar digitaal pesten. 3. Volgens de basisschool-directeur moeten ook de ouders betrokken worden bij het taalverbod. "Tot nu toe zitten de kinderen vooral thuis achter de computer. Maar als ze elkaar in het weekend digitaal pesten, dan hebben wij daar op maandagmorgen op school als eerste mee te maken. Dus ook de ouders moeten een oogje in het zeil houden." Het protocol moet in juni door de scholen worden ondertekend.


Download ppt "HFD3: CHRONOLOGISCH/OPSOMMEND/ TEGENSTELLEND/VERGELIJKEND HFD4: CONCLUDEREND/VOORWAARDELIJK/ OORZAKELIJK/REDENGEVEND Verbanden in een tekst."

Verwante presentaties


Ads door Google