De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Grammatica woordsoorten Aanwijzend en vragend voornaamwoord.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Grammatica woordsoorten Aanwijzend en vragend voornaamwoord."— Transcript van de presentatie:

1 Grammatica woordsoorten Aanwijzend en vragend voornaamwoord

2 Wat ga je deze les leren? Wat aanwijzende en vragende voornaamwoorden zijn. Hoe je deze voornaamwoorden herkent en uit een zin haalt.

3 Wat is een aanwijzend voornaamwoord? de fiets: het brood: Hier=dichtbij:  deze hier=dichtbij:  dit Daar=verderop:  die daar=verderop:  dat Meervoud (altijd deze/die!!) (hier) deze fietsen (daar) die broden.

4 Samengevat: Enkelvoud de-woorden: Deze>dichtbij Die>verderop Het-woorden: Dit>dichtbij Dat>verderop Meervoud Altijd deze of die Deze>dichtbij Die>verderop

5 Wat is een aanwijzend voornaamwoord? Een aanwijzend voornaamwoord wijst iets aan. Aanwijzende voornaamwoorden zijn: deze, die, dit, dat, zulk(e), zo’n en dergelijk(e). De woorden dat en die zijn aanwijzende voornaamwoorden als je ze in een zin kunt vervangen door dit of deze.

6 Wat is een aanwijzend voornaamwoord? Een aanwijzend voornaamwoord hoort bij een zelfstandig naamwoord. Geen zelfstandig naamwoord? Dan moet je het er bij kunnen denken. Voorbeeld:  Ik bedoel niet deze auto (zn), maar die rode (auto, zn).  Dit (toetje, zn) is zó lekker!

7 Vul het aanwijzend voornaamwoord in Kies uit: deze, die, dit, dat 1 Begin ………………… maand kon iedereen zich vrijwillig opgeven voor een conditietest. 2 Vinden jullie ……….. of ……….. het mooiste doelpunt van het seizoen? 3 Meer dan 20 van de 100 grienden die strandden op de kust van Nieuw-Zeeland zijn overleden. ………………… meldt De Telegraaf. 4 ……………………. kantoorpanden zien er saai uit. deze / die dit dat Dit / Dat Die / Deze

8 Wat is een vragend voornaamwoord? Er zijn vier vragende voornaamwoorden: wie, wat, welk(e), wat voor (een). Wanneer een vragend voornaamwoord midden in een zin staat, kun je er een vraag van maken waarin het vragend voornaamwoord vooraan komt te staan. Voorbeeld:  Weet jij wie er morgen op je verjaardag komen?  Wie komen er vanavond op je verjaardag?

9 Maak vraagzinnen 1.Vandaag eten we kip in kerriesaus met rijst. Bijvoorbeeld: Wat eten we vandaag? 2. Veerle en Sem zijn op 1 april geboren. Bijvoorbeeld: Wie zijn op 1 april geboren? 3.De Oscars worden vanavond uitgereikt. Bijvoorbeeld: Welke prijzen worden vanavond uitgereikt? 4.Past een Duitse herder of een labrador bij jou? Of ben je meer een type voor een boxer? Bijvoorbeeld: Wat voor een hond past bij jou?


Download ppt "Grammatica woordsoorten Aanwijzend en vragend voornaamwoord."

Verwante presentaties


Ads door Google