De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Oude Kerk toren was niet alleen een symbool voor de kerk. In praktische zin was de in 1325 gebouwde toren een uitstekende uitkijkpost voor aanstormende.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Oude Kerk toren was niet alleen een symbool voor de kerk. In praktische zin was de in 1325 gebouwde toren een uitstekende uitkijkpost voor aanstormende."— Transcript van de presentatie:

1 De Oude Kerk toren was niet alleen een symbool voor de kerk. In praktische zin was de in 1325 gebouwde toren een uitstekende uitkijkpost voor aanstormende vijanden of dreigende brand. Bovendien deed de toren dienst als stadshorloge.

2 Via de Zeedijk naar de Oude Kerk Hieronder een afb. van de vroegere Noorse zeemanskerk

3 Twee gevelstenen te zien aan de muren van het Kolkje aan de Zeedijk uit 1719

4 Een mooie oude gevel uit 1667 aan de Oude Zijds Voorburgwal

5

6 Deze gevelsteen is te vinden aan de Oude Kerk

7 Het kussen wordt achter glas bewaard. Het schilderij is Michiel Adriaenszoon de Ruyter

8 Diverse mooie beeldhouwwerken

9 Diverse mooie gedenkafbeeldingen

10 In 1956 werden vele verflagen verwijderd van de eikenhouten gewelven. Tot ieders verrassing kwamen daarbij resten van schilderingen tevoorschijn. Na de Alteratie bleken de decoratieve schilderingen te zijn overgestreken met zwarte verf. Ook op de balken kwamen versieringen te voorschijn, net als in het koor.

11

12 In de Mariakapel hangen twee schitterende ramen, gewijd aan het leven van Maria. Afgebeeld zijn de Mariaboodschap, Maria en Elisabeth, de aanbidding van het kindje Jezus door de herders in de stal en het sterfbed van Maria

13 In de katholieke eredienst was het koor met het hoofdaltaar belangrijkste plek. Na de alteratie werd de kerk protestants en verloor het koor zijn oorspronkelijke functie. De prachtige koorbanken met de misericorden waarin gezegden en spreekwoorden zijn afgebeeld, bleven bewaard. Deze heb ik gefotografeerd en zien jullie op deze en de volgende pagina`s. Misericorden betekent: Dit zijn uitklapbare bankjes, die dienden als steuntje voor de koorleden tijdens het lange wachten tussen het zingen en bidden door. De meeste dateren uit 1480-1500.

14

15 Hierboven zie de kerkbank

16 Zo worden de banken naar beneden geklapt

17 Een bijzondere klok

18


Download ppt "De Oude Kerk toren was niet alleen een symbool voor de kerk. In praktische zin was de in 1325 gebouwde toren een uitstekende uitkijkpost voor aanstormende."

Verwante presentaties


Ads door Google