De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hartelijk bedankt stichting Zithulele voor het helpen van onze kinderen! Het is niet altijd zo makkelijk als we hadden gehoopt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hartelijk bedankt stichting Zithulele voor het helpen van onze kinderen! Het is niet altijd zo makkelijk als we hadden gehoopt."— Transcript van de presentatie:

1 Hartelijk bedankt stichting Zithulele voor het helpen van onze kinderen! Het is niet altijd zo makkelijk als we hadden gehoopt.

2 Deze presentatie hoopt inzicht te geven in de reis van Jabulani en stichting Zithulele bij het opzetten van de verschillende kleuter ontwikkelings projecten bij Zithulele. We willen jullie bedanken dat jullie ons de mogelijkheid geven om dit te doen. Notitie: Niet alles in deze presentatie is gesubsidieerd door stichting Zithulele, maar de financiële steun die stichting Zithulele heeft gegeven heeft als basis gediend waardoor er verder op kon worden gebouwd. Zonder deze basis was het vervolg niet mogelijk geweest.

3 Zithulele bevindt zich in de Wild Coast in de voormalige Transkei van de Oost Kaap

4 Het is… Prachtig

5 Ruig

6 En vol mogelijkheden

7 Maar… Het is één van de armste gedeeltes van dit land, is verwaarloosd onder de apartheid en nog steeds grotendeels vergeten. De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn overweldigend. Infrastructuur is niet aanwezig of zeer slecht onderhouden. Onderwijs is verwaarloosd; er is een laag niveau van geletterdheid. Ondanks goede intenties is de regeringshulp traag.

8 Jabulani is een lokale NGO opgericht in 2007 door vier dokters van Zithulele ziekenhuis Ons doel is om de gemeenschap rond Zithulele hoop te geven en een positieve verandering te brengen door steun te bieden aan het ziekenhuis. We willen samenwerken met de gemeenschap in zijn ontwikkeling en groei. Onze focus ligt op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, milieu en armoede bestrijding door gemeenschapsontwikkeling.

9 Onze droom in 2010 De heropening van de Zithulele kleuterschool in 2009 – Bedoeld als een voorbeeld/model kleuterschool Een netwerk van 10 andere kleuterscholen in de omliggende gemeenschap, met verdere uitbreiding daarna. Het starten van het trainen van kleuterschool medewerkers door de SETA (een trainingsinstituut gefundeerd door de regering met wie we samenwerken om docenten in bestaande kleuterscholen in de omgeving te trainen). Het trainen van docenten in primitieve kleuterscholen in de nabijgelegen gemeenschappen.

10 Werk in uitvoering! De docenten die we trainden kregen “jammer genoeg” meer training aangeboden door de SETA en gingen niet terug naar de kleuterschool.

11 We konden weerstand bieden tegen de vervolgtraining, maar hadden het gevoel dat de SETA kwam met een eigen agenda & schikte dit in het nadeel van de betreffende aanwezige kleuterscholen. We werden achtergelaten met kleuterscholen waarin we hadden gehoopt te investeren, maar waarvan het personeel was verdwenen. We wilden het voorbeeld van de Amerikaanse filantropen voorkomen, die de infrastructuur verbeterden voor een kleuterschool en geen vervolg plannen hadden voor het onderwijs wat gegeven zou moeten worden!

12 Een nieuwe weg De rechte, voor de hand liggende weg, maakte plotseling een bocht waardoor nieuwe plannen noodzakelijk waren.

13 Een bredere basis We hebben de basis van onze aanpak verbreed om te proberen met onze interventies een grotere impact the hebben in de gemeenschap. We willen niet dat een kleuterschool iets is wat kinderen “doen” voor een jaar. We willen liever dat de vroege kinder ontwikkeling het “meest ideale” is. We hopen dat deze “aanpak” door de gemeenschap is geadopteerd.

14 Een aanpak met bredere basis is gebaseerd op discussies die zijn gevoerd met experts op het gebied van kinderontwikkeling en is in lijn met de huidige kinderontwikkeling ’s ideeën die worden gebruikt in vergelijkbare zettingen als de onze. We hebben onderzoek gedaan om erachter te komen wat mensen denken als het gaat om kinderontwikkeling en hoe ze hun eigen rol hierin zien. Hopelijk zal dit in ons voordeel werken in de toekomst om medewerking en meedenken vanuit de gemeenschap te creëren.

15 De bredere basis hield in: – Investering in de Zithulele kleuterschool als ultiem voorbeeld – Ontwikkeling van de kleuterschool tuin – Bekendmaking en training betreffende vroege kinderontwikkeling – Opening van de gemeenschap ‘s bibliotheek

16 Investering in Zithulele kleuterschool We hebben een ECD specialist gehad, die 18 maanden als vrijwilliger heeft gewerkt en Thandeka heeft getraind, die nu andere onderwijzers van andere scholen kan trainen en begeleiden.

17 Een nieuwe lokale onderwijzer (van de nabijgelegen Lubanzi kleuter school) is al getraind

18 Buiten faciliteiten & speeltijd Een nieuw speeltoestel, klimrek, zandbak & toiletten, werden gebouwd

19 Excursies Een bezoek aan het strand – niet gemakkelijk met beperkte middelen, maar iedereen genoot er erg van!

20 Kleuterschool tuin Na het overleg en de discussie die tijdens het bezoek van de stichting plaatsvonden, is het Masikhule programma direct gelinkt aan de Zithulele peuterschool, om kinderen te leren hoe je groenten kunt verbouwen en hoe je gezond kunt eten.

21 De kinderen oogsten (en eten) hun eigen heerlijke producten

22 Hoe ziet de thuissituatie van onze kinderen er uit? Weinig educatieve middelen in vergelijking met andere zettingen – dit vereist creatieve oplossingen

23 Bredere jonge kinderontwikkeling Dus… we zijn een programma gestart om jonge kind ontwikkeling te integreren in de thuissituatie. MaMbasa werd aangesteld als ambassadrice Links met Mentor Mother Zithulele (en training) Yolisa & MaMbasa trainen de Mentor Mothers

24 Mentor Mothers is een partner NGO die de huizen binnengaat, de focus is gezondheid van kinderen en zwangere vrouwen en zo moeders te adviseren over de vroege kinder- ontwikkeling Gerecycelde materialen worden goed gebruikt! Regen of zonneschijn, de Mentor Mothers gaan er opuit!

25 Gemeenschap ‘s bibliotheek Bovendien… hebben we een gemeenschap ‘s bibliotheek opgericht en gepromoot, die erg in trek is en frequent word gebruikt door de kleuterschool. Tevens is de service uitgebreid om kinderen uit de verdere omgeving ook te voorzien.

26 De officiële opening van de bibliotheek – Jabulani’s gepassioneerde vroege kinder- ontwikkeling ‘s supporter, MaMbasa aan het woord…

27 Betrokkenheid van de gemeenschap Bij het kijken naar locaties voor het verbeteren & aanleggen van de infrastructuur, hebben we gezorgd dat de gemeenschap toestemming gaf, het voordeel ziet en het nu zelf ook wil zien veranderen

28 Betrokkenheid van de gemeenschap kost veel tijd en is niet gemakkelijk, maar er is geen andere keuze. Elke belanghebbende moet “aan boord zijn”. Maar hopelijk is de investering in de infrastructuur de moeite waard! Iedereen moet gehoord worden!

29 Dus… na de toewijding die we hebben gezien van de Lubanzi kleuterschool leider (die gecoacht is door ons programma) En met betrokkenheid van de Lubanzi gemeenschap Staan we nu voor een nieuwe start. We staan op het punt om een nieuw gebouw te starten (de huidige was niet vernieuwing ‘s waardig) om de Lubanzi kleuterschool van een locatie te voorzien

30 We blijven samenwerken met deze kleuterschool en hopen ook om samenwerkingsverbanden aan te gaan met anderen in de toekomst. Het proces gaat langzamer dan dat we hadden gehoopt, maar een grondige aanpak is hopelijk een stuk duurzamer!

31 Om af te sluiten, een aantal vrolijke verhalen Toen Ngazo vorig jaar startte bij de Zithulele kleuterschool had hij weinig zelfvertrouwen en moeite met motorische taken. Deze foto is bijna niet te geloven voor de mensen die hem hebben zien groeien!

32 Achumile ging naar de peuterschool in 2011 en ging vervolgens naar (de vervolgklas) Groep 2 van een andere school in 2012. Hij huilde elke dag en wilde terugkomen en zijn ouders brachten hem uiteindelijk in april terug om het school lees programma te volgen, waarna hij opbloeide en het erg naar zijn zin heeft

33 En tenslotte, Nothandekile blijft de kinderafdeling wekelijks bezoeken, om de moeders uitleg te geven over tuinieren & om de tuin van de kinderafdeling te inspecteren Hier is een kind met kwashiorkor wiens familie profiteerde van Nothandekile’s inzet


Download ppt "Hartelijk bedankt stichting Zithulele voor het helpen van onze kinderen! Het is niet altijd zo makkelijk als we hadden gehoopt."

Verwante presentaties


Ads door Google