De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H5 De Koude Oorlog §5.4 HET EINDE VAN DE KOUDE OORLOG.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H5 De Koude Oorlog §5.4 HET EINDE VAN DE KOUDE OORLOG."— Transcript van de presentatie:

1 H5 De Koude Oorlog §5.4 HET EINDE VAN DE KOUDE OORLOG

2  Ook na de bouw van de Berlijnse Muur vluchtten mensen naar het vrije Westen.  Op bevel van de Sovjet-Unie werd er hard opgetreden tegen mensen die weg wilden.  Bij protesten in Oostbloklanden greep de Sovjet-Unie hard in.

3 Gorbatsjov  In 1985 werd Gorbatsjov leider van de Sovjet-Unie.  Hij zag dat het niet goed ging met de planeconomie.  De industrie was verouderd.  De productie lag erg laag.  Producten waren van slechte kwaliteit.

4 Rode cijfers  De Sovjet-Unie en andere Oostblokstaten zaten diep in de rode cijfers.  Er was te weinig geld om de wapenwedloop met de Amerikanen vol te houden.  De Koude Oorlog werd te duur voor de Sovjet-Unie.

5 Perestrojka  Gorbatsjov besloot tot een perestrojka :  Een grote hervorming van het communisme:  Privébedrijven die met elkaar concurreerden.  Prijzen gebaseerd op vraag en aanbod.

6 Rode cijfers  Ook in de communistische Oostbloklanden ging het niet goed met de economie.  De DDR was vergeleken met de BRD straatarm.  Industrie was verouderd.  Verkoop lag laag.  DDR kreeg steeds meer schulden.

7 Rode cijfers  DDR moest geld lenen in het Westen.  Er was geen welvaart.  De bevolking was ontevreden.  Maar de Oost-Duitse regering o.l.v. Honecker was tegen elke verandering.

8 Politieke veranderingen  Ook op politiek en militair gebied zette Gorbatsjov veel veranderingen in gang:  Er kwam glasnost en daardoor vrijheid van meningsuiting.  Democratischer bestuur:  Burgers mochten zelf hun regering en president kiezen.  Meerdere partijen.  Meer samenwerking met West-Europese landen.

9 Militaire veranderingen:  Ontwapening (1987): Gorbatsjov en Reagan hierbij belangrijk!  SU stuurt zijn leger niet meer naar Oostbloklanden om opstanden e.d. neer te slaan.  Russische soldaten uit Afghanistan werden weggehaald.

10  Reagan wilde nog grotere veranderingen in het Oostblok.  Hij vroeg Gorbatsjov in 1987 tijdens een bezoek aan Berlijn om de Muur neer te halen.  Dit leek nog ver weg.  Toch kwam er steeds meer onrust in de Oostbloklanden.  Oost-Europeanen wilden ook vrije verkiezingen.

11  Mei 1989  Hongarije opende de grens met Oostenrijk: gat IJzeren gordijn.  Veel Oost-Duitsers vluchtten via Hongarije naar het Westen.  Oost-Duitsers begonnen massaal te demonstreren voor vrije verkiezingen.

12  Tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van de DDR bezocht Gorbatsjov Oost-Duitsland.  Hij vertelde Honecker dat de Oost-Duitse regering geen steun meer kreeg van de SU.  Op 9 november 1989 ging de Oost-Duitse regering overstag.  De doorgangen in de Berlijnse Muur gingen open.

13  Mensen begonnen de Muur af te breken.  Oost-Duitsers konden nu een kijkje nemen in West-Berlijn.  Lastig om al die honderdduizenden Oost-Duitsers in West-Duitsland op te vangen.  De West-Duitse leider Kohl wilde een Duitse eenwording.

14 Duitse eenwording  Voor het eerst democratische verkiezingen in de DDR.  Partij van Kohl deed ook mee en kreeg de meeste stemmen.  Het Oost-Duitse parlement stemde in 1990 voor de opheffing van de DDR.  In oktober 1990 werden de BRD en de DDR weer één land.

15  In andere Oostblokstaten kwamen na 1989 ook democratische regeringen.  En een vrijemarkteconomie.  In 2004 sloten 10 voormalige Oost-Europese landen zich zelfs aan bij de EU.

16

17  Het vroegere West-Duitsland was economisch sterk.  Hier profiteerde Oost-Duitsland van.  De omschakeling van communisme naar vrijemarkteconomie kostte veel geld.  Alle Duitsers (Ossi’s en Wessi’s) betaalden hieraan mee via een hogere belasting.

18  Het voormalige Oost-Duitsland werd dus ook kapitalistisch.  Gevolgen:  Prijzen stegen,  Fabrieken moesten sluiten,  Mensen werden werkloos,  In het communisme had iedereen altijd werk.


Download ppt "H5 De Koude Oorlog §5.4 HET EINDE VAN DE KOUDE OORLOG."

Verwante presentaties


Ads door Google