De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Een soort van politieke revolutie waardoor het communisme in Tsjecho- Slowakije ten val is gekomen. Deze werd namelijk wel uitgevoerd zonder al te veel.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Een soort van politieke revolutie waardoor het communisme in Tsjecho- Slowakije ten val is gekomen. Deze werd namelijk wel uitgevoerd zonder al te veel."— Transcript van de presentatie:

1

2  Een soort van politieke revolutie waardoor het communisme in Tsjecho- Slowakije ten val is gekomen. Deze werd namelijk wel uitgevoerd zonder al te veel bloedvergiet en militaire ingrepen.

3  Deze vond plaats in 1989, de periode waarin onder andere de Berlijnse muur ten val werd gebracht en de verkiezing van de niet- communistische Tadeusz Mazowiecki tot premier van Polen, waarbij de communistische regimes in de Oost-Europese staten van de Sovjet-Unie ten val kwamen.

4  Het feit dat deze revolutie zich geweldloos voltrokken heeft, was te danken aan de weigering van de Sovjetleider Michael Gorbatsjov om troepen naar Praag te sturen.  Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars in Praag voor Jan Opletal. Opletal werd op 28 oktober 1939 door de nazi’sneergeschoten tijdens een studentendemonstratie tegen de Duitse bezetting en overleed enkele weken later. Hij werd zo het symbool voor latere studentenopstanden.

5  Er volgden nog meerdere opstanden, onder andere op 20 nov 1989.  Hierna werd er een Burgerforum opgericht om de protesten te organiseren.  Stakingscomités werden opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. En er volgden ook demonstraties.

6  Op 24 november 1989 hielden Alexander Dubcek,Kardinaal František Tomášek en Václav Havel redevoeringen op het balkon van een Socialistische Partijkrant op het Wenceslausplein in Praag. Daarbij werden ze ondersteund door het gerinkel van honderdduizenden sleutelbossen

7  Hierna werden massale betogingengehouden, en er brak een algemene staking uit, die het land platlegde. Onder deze druk bezweek de regering, en gesprekken begonnen tussen de eerste minister Ladisla Adamec en het Burgerforum.

8  De gesprekken leidden tot een nieuwe regering die op 10 december door president Gustáv Husák (reeds aan de macht sinds het einde van de Praagse lente in 1968) benoemd werd. Dezelfde dag nog diende Husák zijn ontslag in

9  op 29 december werd Havel door het parlement verkozen tot de nieuwe president van Tsjecho-Slowakije tijdens een ceremonie, die plaats had in de Kroningszaal in de Praagse Burcht.


Download ppt " Een soort van politieke revolutie waardoor het communisme in Tsjecho- Slowakije ten val is gekomen. Deze werd namelijk wel uitgevoerd zonder al te veel."

Verwante presentaties


Ads door Google