De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Casus 1 Polycarbonaat Inleiding: Polycarbonaat is een enorm taai polymeer. Een plaat van 5cm dik is al kogelvrij. De eerste toepassing was in ruimtehelmen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Casus 1 Polycarbonaat Inleiding: Polycarbonaat is een enorm taai polymeer. Een plaat van 5cm dik is al kogelvrij. De eerste toepassing was in ruimtehelmen."— Transcript van de presentatie:

1 1 Casus 1 Polycarbonaat Inleiding: Polycarbonaat is een enorm taai polymeer. Een plaat van 5cm dik is al kogelvrij. De eerste toepassing was in ruimtehelmen.

2 2 Probleemstelling 1: Inleiding: Soms gaat er bij het persen van valhelmen iets mis. Dan is de helm zo bros als glas. De fabrikant van de PC krijgt dan de schuld. De fabrikanten zijn General Electric Plastic en Bayer

3 3 Probleemstelling 2 Vervolg: Het Infrarood spectrum van PC van beide fabrikanten is identiek. Het probleem is dat het niet aan te tonen is van wie het PC is !

4 4 De oplossing: Er is een verschil in het fabricage proces: Bayer werkt met chloorbenzeen als oplosmiddel. GEP werkt met dichloormethaan als oplosmiddel. Die sporen oplosmiddel zijn gemakkelijk te scheiden met een gaschromatograaf.

5 5 Gaschromatografie

6 6 Moderne gaschromatograaf

7 7 Chromatogram

8 8 Probleemstelling 3: GEP heeft met GC aangetoond dat het geleverde PC van Bayer was. Bayer stapt naar de rechtbank en vecht dat aan. Een GC analyse is geen wettelijk bewijs, het is alleen een scheidingstechniek. Er zijn honderden stoffen met het zelfde kookpunt en dezelfde retentietijd. Werken met een IR detector is al beter.

9 9 IR spectrum

10 10 IR toelichting

11 11 Probleemstelling 4 De rechter gelooft nu wel dat het halogenen zijn en dat de ene piek een aromaat bevat. Echter wat voor aromaat en hoeveel halogeen groepen er aan zitten is niet bekend. De rechter eist een structuurformule, dat kan met massaspectrometrie (MS).

12 12 MS spectrum dichloormethaan

13 13 MS spectrum monochloorbenzeen

14 14 MS Binas


Download ppt "1 Casus 1 Polycarbonaat Inleiding: Polycarbonaat is een enorm taai polymeer. Een plaat van 5cm dik is al kogelvrij. De eerste toepassing was in ruimtehelmen."

Verwante presentaties


Ads door Google