De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door Ingrid Fassaert LO42b Infrarood. Inhoudsopgave - Wat is infrarood - Bepaling van asprine m.b.v. de FTIR - Spectrumbeoordeling - Samenvatting / Conclusie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door Ingrid Fassaert LO42b Infrarood. Inhoudsopgave - Wat is infrarood - Bepaling van asprine m.b.v. de FTIR - Spectrumbeoordeling - Samenvatting / Conclusie."— Transcript van de presentatie:

1 Door Ingrid Fassaert LO42b Infrarood

2 Inhoudsopgave - Wat is infrarood - Bepaling van asprine m.b.v. de FTIR - Spectrumbeoordeling - Samenvatting / Conclusie - Vragen

3 Wat is infrarood? - Voor het oog niet waarneembare elektromagnetische straling - Golflengte van boven de 780 nm - Ontdekt in 1800 door William Herschel - Wel voelbaar door de huid (warmtewerking) - Met een warmtebeeld-kijker zichtbaar te maken - Toepassing: o.a. bewegingsdetectoren van lampen, warmtescans van huizen

4 Bepaling van aspirine m.b.v. de FTIR FTIR staat voor: Fourier Transform Infrarood Spectroscopie (infrarood spectrofotometer) Principe: - Blootstellen van kleine hoeveelheid aan infrarood licht - Infrarood licht wordt uitgezonden door een lichtbron - Moleculen in de aspirine hebben een specifieke frequentie (trillingen) - Deze trillingen komen over met het geabsorbeerde infrarood licht - Elk materiaal heeft zijn eigen “vingerafdruk”. - Dit wordt door de FTIR voorgesteld als een spectrum.

5 Werkwijze: - We gaan een scan maken van: - eigen aspirine - Acetylsalicylzuur - Deze staan een dag van te voren in de droogstoof. - Stamp het fijn met een mortier en stamper. - Pak zo weinig mogelijk stof en maak er een pilletje van in de drukpers. - Deze pil moet zo dun mogelijk zijn, maar wel zonder schuren en barsten. - Laat nu de FTIR het werk doen. - Doe dit voor alle te bepalen stoffen. Aan het einde kan je de spectra’s uitprinten. Bepaling van aspirine m.b.v. de FTIR

6 Spectrum beoordeling Aan het einde heb je een spectrum van aspirine en van acetylsalicylzuur. De pieken zitten op ongeveer de zelfde plaatsen. Dat betekent dat de zelfgemaakte aspirine goed gelukt is.

7 Samenvatting & Conclusie Ik heb jullie de volgende dingen laten zien: - wat is infrarood - wat is een FTIR - waarvoor wordt een FTIR gebruikt - de resultaten van een proef met de FTIR - vergelijken van sprectra’s uit de FTIR Conclusie: De zelfgemaakte aspirine is goed gelukt, de spectra lijkt erg veel op die van acetylsalicylzuur, dit is gelijk aan aspirine die je in de winkel kan kopen.

8 Vragen


Download ppt "Door Ingrid Fassaert LO42b Infrarood. Inhoudsopgave - Wat is infrarood - Bepaling van asprine m.b.v. de FTIR - Spectrumbeoordeling - Samenvatting / Conclusie."

Verwante presentaties


Ads door Google