De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een diamant is als een begaafde leerling; ongeslepen vol mogelijkheden en prachtig. Bewerkt is een diamant als ontwikkelde talenten: gewoonweg schitterend!!!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een diamant is als een begaafde leerling; ongeslepen vol mogelijkheden en prachtig. Bewerkt is een diamant als ontwikkelde talenten: gewoonweg schitterend!!!"— Transcript van de presentatie:

1 Een diamant is als een begaafde leerling; ongeslepen vol mogelijkheden en prachtig. Bewerkt is een diamant als ontwikkelde talenten: gewoonweg schitterend!!! Je hebt een basis gevoel van veiligheid nodig om te kunnen creëren

2 10 november 2015 Korte werkvormen voor creatief denken Doelenvaardighedenlijst Groepsvorming Leren, ontwikkelen en groeien Hannie Dierx, de Diamant, Vlodrop 0475 533992

3

4 DE VRAAG VAN DE WEEK

5  De Gobiwoestijn op de grens van China en Mongolië is een van de onvruchtbaarste plekken op aarde. Toch liggen er tussen de hoogste duinen ter wereld diepe meren. Water welt uit de bodem op en voert voedsel voor planten aan, die op het satellietbeeld te zien zijn als een dunne groene ring rond elk meer. De foto is door de Probasatelliet van ESA genomen op zo’n 600 kilometer hoogte. Uitsnede: 14 bij 14 kilometer.

6

7 Bronnen, theoretische onderbouwing http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/ magento/e-zine-creatief-denken.html

8 Bronnen, werkvormen

9 Creatief denken: 5 basisvaardigheden  1. Creatief waarnemen ◦ Wat kan het nog meer zijn, hoe kan ik het anders zien!  2. Flexibel associëren ◦ Bloem associaties / ketting associaties  3. Uitstel van oordeel ◦ Plussen en minnen / ◦ Denkhoeden (E. de Bono)

10 Creatief denken: 5 basisvaardigheden  4. Zoek overeenkomsten ◦ X is als y want Z ◦ Kruip in de huid van  5. Alternatieven blijven zoeken ◦ Herformuleren van de vraagstelling  6. Verbeeldingskracht ◦ s.c.h.a.v.e.n.

11

12

13

14 Kennismaking naam gezin hobby informatie over school, routines Inzetten op respect voor elkaar gelijkwaardig samenwerken samen beslissen Samen verantwoordelijk gebruik leiders stel samen regels vast bespreek normen Positief klimaat harmonie samenwerking productief in groepswerk veilig klimaat om gevoelens te uiten

15  Basisoefening klap-klap uit energize 2 - voor en naklappen - tijdens het naklappen, klapt de leerkracht het nieuwe motief  Leerlingen bedenken zelf motiefje - 1 leerling klapt na en voegt 4 tellen toe. - de volgende leerling klapt alleen de nieuwe tellen en voegt weer iets toe - maak de rol van de groep groter door die ook nog te laten naklappen.

16

17  Noem de uitkomsten van een tafeltjes; ◦ dus gooien naar de derde leerling, is de tafel van 3 oefenen.  Laat de leerlingen: ◦ voorspellen of de bol eindigt bij de beginner ◦ voorspellen of iedereen de bol krijgt voordat die bij de beginner is? ◦ hoe vaak de bol rond moet voordat iedereen is geweest.

18  Koppelen aan verrijking  Patronen ontwerpen, op een al verdeelde cirkel,  Mozaïek in een cirkel  Het meten van de hoeken  Het gebruik van de geodriehoek  Het ontwerpen van patronen  Vergelijk dit met spirograph en mandala’s  Voorspel met spirograph hoe het figuur eruit komt te zien  Hoe kun je uitrekenen of de blad bij de eerste persoon uitkomt? Grootste gemene deler / kleinste gemene veelvoud Rekentijger deel 7A: hoeken op de klok/ kgd / ggv

19  Hussel de touwtjes van ongeveer 1 meter De helft van het aantal kinderen  Laat de kinderen 1 uiteinde vastpakken, de andere hand op de rug.  Hoe krijgen we dit uit de knoop?

20  DVL: ◦ Geef 1 leerling de leiding.  Cognitief: ◦ Leg vast welke weg het gemerkte touwtje gaat?  Groepsvorming: ◦ Kennen de leerlingen elkaar al zo goed dat ze dit zonder te praten kunnen? Of met een codetaal, die ze zelf ontwerpen?

21

22 Hannie Dierx, de Diamant, Vlodrop 0475 533992

23  Laat de kinderen enkele personen en een voorwerp noemen, ook een tijd.  Om de beurt maken de kinderen nu één zin van het verhaal.  Dit is een mooi opstapje naar het meerhoofdig interview. verdieping: bespreken van woordsoorten gebruik het bij leren leren, stel een kennis vraag Hannie Dierx, de Diamant, Vlodrop 0475 533992

24 Breng de stok naar de grond, zonder dat één van de vingers het contact met de stok verliest. Is een vinger los geweest van de stok, begin dan opnieuw.

25 Hannie Dierx, de Diamant, Vlodrop 0475 533992

26  Cognitieve verdieping ◦ Maken van tekenfilm ◦ Maken van klei animatie http://www.dreddes.com/animatie/ ◦ Klei, wat is dat eigenlijk? Van een kopje naar een clown!!

27 Mijn hoop: 31 deelnemers, die de komende week 1 keer een korte werkvorm uitvoeren die: - stimulerend is voor de groepsvorming - creatief denken stimuleert - een aanleiding kan zijn voor een cognitieve verdieping. - Wilt u voor mij minimaal 1 van de evaluatie mogelijkheden invullen? Hannie Dierx, de Diamant, Vlodrop 0475 533992

28 Hannie Dierx Stichting Swalm en Roer, Roermond Basisschool Vincent van Gogh, Roermond Samenwerkingsverband 31-02 Hanniedierx@swalmenroer.nl Thuisadres: Bungalowpark Rothenbach 12 6063 NM Vlodrop 0475 533992 06-44420985 hannie.dierx@home.nl Hannie Dierx, de Diamant, Vlodrop 0475 533992


Download ppt "Een diamant is als een begaafde leerling; ongeslepen vol mogelijkheden en prachtig. Bewerkt is een diamant als ontwikkelde talenten: gewoonweg schitterend!!!"

Verwante presentaties


Ads door Google