De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op weg naar de juiste keuze Vmbo breed techniek programma.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op weg naar de juiste keuze Vmbo breed techniek programma."— Transcript van de presentatie:

1

2 Op weg naar de juiste keuze Vmbo breed techniek programma

3 Harco Dijkstra 14 maart 2014

4 Wat we gaan doen Fast Track Introductie, hoe dit tot stand is gekomen Filmpje(s) Leerstijlen (Techniek)type 7-werelden van de techniek Techniek programma 2013-2014

5

6

7

8 De wereld verandert snel, kan iedereen het wel bijhouden? KLIK

9 Waar zijn we zonder techniek? KLIKKLIK

10 Denker Doener Beslisser Ontwerper leerstijlen KLIK

11 BètaMentality, het model BètaMentality, de groepen BètaMentality, de werelden

12 BètaMentality: het model

13

14 Film

15 Welke wereld past het best bij jou? Doe de test! KLIK

16 Programma 29 nov Opening met You Tech test 6 dec Carriere, Eco-Tuk op school 13 dec Lifestyle & Design Artez 10 jan Robotica, Lego Mindstorm op school 17 jan Water, Energie & natuur op school 24 jan Mens & medisch op school 31 jan Fablab o.a. 3D printer op de HAN 7 feb Energiebedrijf WATT Connects bij Arnhems Buiten/Alliander 14 feb Science & Exploration Chemie op school 21 feb Mobiliteit & Research e-Garage op MBO Rijn IJssel 28 feb Moleculair koken Leerlingen laten kennismaken met de verschillende bètawerelden in lessenreeks

17

18 Mens en Medisch Zelfs ons eigen lichaam heeft nog geheimen voor ons. Dagelijks zijn mensen in de medische wereld nog steeds bezig om het te ontleden en manieren te vinden om het jong, vitaal en ziektevrij te houden. Medicijnen ontwikkelen, protheses ontwerpen, ontwikkeling van cosmetica en dagcrèmes, onderzoek naar gentherapie en ons DNA, het zijn allemaal zaken die altijd in ontwikkeling blijven. Zolang de mens bestaat, is het belangrijk dat er voor gezorgd wordt. In de les: Beroepen in de zorg Health Valley

19

20 Moderne nieuwe gebouwen en zelfs een hele nieuwbouwwijk, ooit tot stand gekomen op het tekenblad van een architect. Stoelen, fietsen met superlicht onverwoestbaar frame, fietszitjes van innovatief materiaal. Allemaal zaken waar creatieve ontwerpers met een technische achtergrond hun stempel op gedrukt hebben. In de les: Je leert wat meer over het maken van ontwerpen in de kunst. We gaan daarbij ook naar Artez. Je krijgt te zien hoe een kledingdesign is ontworpen waarmee je ook je mobiele telefoon kunt opladen maar ook allerlei andere ontwerpen. In de creatieve wereld lopen echt niet alleen meer warhoofden en artistieke wereldverbeteraars rond, deze wereld is een serieuze speler in onze economie geworden. Maar ook ontwerpen voor de moderne auto, met deuren op het dak, of inklapbare wielen komen uit het brein van technische creatievellingen.

21

22 In deze wereld moet je vooruit denken. Innovatie is het toverwoord, want je moet alles en iedereen altijd een stap voor zijn. De wereld van Science & Exploration is voor de echte ontdekkingsreiziger, die altijd nieuwsgierig is naar wat je op het eerste oog niet ziet. In de les: Je doet allerlei scheikundige proefjes. Hierbij kun je zelf iets ontdekken! In de les: Je brengt een bezoekje aan het Fablab op de HAN. FabLab Arnhem is een experimenteerlab waar, via digitaal aangestuurde machines, (bijna) alles gerealiseerd kan worden. Je maakt kennis met de 3D-technologie. Je kunt ook zelf een ontwerp maken voor de 3D-printer en een ontwerp laten uitprinten. Hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit? Misschien kunnen we ons onzichtbaar maken met de juiste kleding aan, kunnen we de kleinste deeltjes in de ruimte ontleden waardoor we onze toekomst kunnen voorzien, of kunnen ziektes als AIDS worden genezen omdat iemand de juiste samenstelling van medicijnen heeft gevonden.

23

24 Ontzettend handig, maar daar zit een heel netwerk van kennis en techniek achter. Denk maar eens aan het transport van gas en elektra, reisjes naar de ruimte, wereldwijd eten invliegen zodat jij noodles kunt maken. Allemaal zaken waar een hele dosis techniek bij komt kijken. In de les: Je leert hoe je zelf een robot kunt programmeren. In de les: Hiervoor maken we kennis met eGarage en brengen we een bezoek aan Technoplanet. Hier kun je ontdekken of jij wellicht zo’n technische hoogvlieger bent! Of je nou vliegt of fietst, de meeste mensen in Nederland hebben meer gezien dan alleen hun eigen voortuintje. We zijn nou eenmaal een stuk mobieler dan vijftig jaar geleden en daar maken we graag gebruik van. Online kleding bestellen in Engeland, over twee dagen op je deurmat.

25

26 Denk aan de Waterwerken of de enorme sluizen bij de havens. Grote Nederlandse bedrijven staan zelfs zo hoog aangeschreven dat ze wereldwijd helpen bij het bestrijden van waterrampen. Maar ook op het gebied van energie en natuur(behoud) is er nog een hoop werk te verzetten. We moeten op zoek naar nieuwe, schone energiebronnen. En als we de wereld leefbaar willen houden, zijn er mensen nodig die met hun kennis, kunde en vooral hun overtuiging en inzet hieraan willen bijdragen. In de les: Hierbij maak je kennis met de weg van energie maken naar gebruiken. Wat komt hier allemaal bij kijken? We gaan hierbij op verkenning bij een energiebedrijf In de les: Hierbij maak je kennis met duurzame energie. Je maakt hierbij zelf een windmolen Zonder water zou Nederland, Nederland niet zijn, maar met te veel water zou Nederland er ook niet meer zijn. Daarom is er altijd behoefte aan mensen die graag willen helpen bij het bestrijden en onderhouden van onze waterhuishouding.

27

28

29 Ontwikkelen van nieuwe smaken kauwgom of onderzoek doen naar voedingsstoffen in supplementen. De wereld van voeding en vitaliteit biedt deze en veel meer mogelijkheden. Zowel in Nederland, maar denk ook aan voedselproblematiek in de droge Afrikaanse landen. In onze maatschappij zijn welvaartsziektes ook een belangrijk probleem aan het worden. Te dikke kinderen en jongeren, of kinderen met ADHD. Hoe kun je dit bestrijden of verhelpen? Je kunt hier aan bijdragen als onderzoeker, maar je kunt ook projecten leiden of mensen aansturen, want er zijn genoeg grote bedrijven die zich bezighouden met voedsel en de gezondheid van de mens. In de les: Je kunt kennis maken met “moleculair koken”. Dit is het toepassen van wetenschap op de bereidingswijze in de keuken. Je leert hierin om op een wetenschappelijke manier na te denken over het bereiden van eten.

30

31 Snelle jongens en meisjes en spannende deals, de wereld van Market & Money draait om grote bedrijven, handel en wereldwijde transacties. Maar het draait ook om de juiste keuzes kunnen maken en heel handig zijn met cijfers. Als je in deze wereld je mannetje wilt staan, moet je zorgvuldig te werk gaan. In de les: Direct na je school voor jezelf beginnen en internationaal zaken doen en je uitvinding overal ter wereld terug willen zien? Dat is wat 4 jonge ondernemers na hun studie hebben gedaan! Zij komen hierover alles vertellen en beantwoorden al jullie vragen! Eco Tuk is een R&D bedrijf dat is opgericht door 4 afgestudeerde HTS- Autotechniek studenten na het winnen van de Hybrid TukTuk Batttle. Onder de naam Eco Tuk worden duurzame ontwikkelingen gelanceerd voor de wereldwijde automotive sector, waarin Eco Tuk optreedt als kennisleverancier en haar kennis verkoopt in de vorm van een computerkastje. Het grootste project is het retrofit project waarbij het doel is om miljoenen in Azië rijdende TukTuks om te bouwen naar een schoner en zuiniger exemplaar! Hoe breng je jouw uitvinding op de markt? Wat komt hier allemaal bij kijken?

32

33

34 Hoe we verder gaan Tijd om uw vragen te beantwoorden


Download ppt "Op weg naar de juiste keuze Vmbo breed techniek programma."

Verwante presentaties


Ads door Google