De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ns. opdracht 3 Echografie. Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ns. opdracht 3 Echografie. Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in."— Transcript van de presentatie:

1 Ns. opdracht 3 Echografie

2 Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in de buik zoals, galblaas, lever, lichaamsslagader, nieren etc. (geen botten en ook geen darmen). Bij deze techniek wordt gebruikgemaakt van ultra hoge geluidsgolven (ultrasound) die niet hoorbaar zijn. Op deze manier "kijkt" een dolfijn in het diepe water (sonar). Echofoto's worden tegenwoordig vaak 3D gemaakt maar ook nog 2D. Hierboven 2 voorbeelden bij een zwangerschap.

3 Geef twee toepassingen in de gezondheidszorg wqqr gebruikt wordt gemaakt van apparaatuur waar echofoto's mee gemaakt worden. Echografie bovenbuik Dit betreft echo onderzoek van de de lever, galblaas, nieren, lichaamsslagader etc. Met behulp van echografie kunnen organen in de bovenbuik goed in beeld gebracht worden. Echografie onderbuik Dit medisch onderzoek betreft de blaas, baarmoeder, ovaria / eierstokken etc. Ook deze organen kunnen met behulp van echografie goed onderzocht worden.

4 Geef twee toepassingen buiten de gezondheidszorg waar echografie gebruikt wordt. Zwangerschapsechografie Echografie wordt ook vaak gebruikt om tijdens een zwangerschap het ongeboren kind in beeld te brengen. Hiervoor heeft DCA speciale apparatuur ter beschikking en een team van experts voert de diverse onderzoeken uit. Een doorverwijzing voor een zwangerschapsecho is niet per se nodig. Zwangerschap is een niet medisch nodig onderzoek. werkstuk Als een werkstuk onregelmatigheden bevat dan kan het ultrasoon geluid uit de taster niet meer ongestoord de onderkant van het werkstuk bereiken en terug gekaatst worden. Een scheur of insluitsel in het werkstuk zal op de oscillograaf te zien zijn als een piek. Een kleine scheur of insluitsel reflecteert maar een deel van het ultrasone geluid en zal te zien zijn als een kleine piek. Hoe groter de oneffenheid hoe groter de piek. De plaats van de piek op het beeldscherm geeft weer waar de scheur in het materiaal aanwezig is. In de bovenstaande figuur is dit zichtbaar. De scheur ligt het dichtst bij de bovenkant van het werkstuk. Op het beeldscherm is te zien dat de echo van de scheur het dichtst bij de echo van het oppervlak ligt.

5 Leg in eigen woorden uit hoe met behulp van ultrasoon geluid een foto gemaakt kan worden van bv. een ongeboren baby. Bij het maken van een echografie wordt geluid gebruikt. Dat geluid kunnen wij met onze oren niet horen. Hoe zit dat? Als jij praat - geluid maakt, dus - breng je met je stembanden de lucht in trillling; je maakt een geluidsgolf. Die geluidsgolf plant zich in de lucht voort: denk maar aan een steen die je in stilstaand water gooit. Er ontstaan golven die zich steeds verder uitbreiden. Geluidsgolven planten zich op eenzelfde manier in de lucht voort en dat gebeurt met een snelheid van ongeveer 344 m/s: de geluidssnelheid. Geluidsgolven kunnen ook door water, door allerlei gassen of door het lichaam heen reizen. In water is de geluidssnelheid veel groter dan in lucht. In het lichaam ook: dat bestaat immers voor het grootste deel (bijna 80%) uit water.


Download ppt "Ns. opdracht 3 Echografie. Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in."

Verwante presentaties


Ads door Google