De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Casus 1 Maria. Maria is een vrouw van 76 jaar, met een moeilijk te bepalen vorm van dementie. Hierdoor heeft zij moeite om zich te oriënteren in tijd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Casus 1 Maria. Maria is een vrouw van 76 jaar, met een moeilijk te bepalen vorm van dementie. Hierdoor heeft zij moeite om zich te oriënteren in tijd."— Transcript van de presentatie:

1 Casus 1 Maria

2 Maria is een vrouw van 76 jaar, met een moeilijk te bepalen vorm van dementie. Hierdoor heeft zij moeite om zich te oriënteren in tijd en ruimte. Zij weet niet welke dag het is of wat er vandaag zal gebeuren. Ieder moment is een verrassing voor haar. Maar vooral heeft zij moeite met de executieve functies, zoals het starten en stoppen van handelingen. In de loop der tijd werd het voor begeleiding steeds moeilijker om met Maria om te gaan. Zij werd agressief en at niet meer, waardoor ondervoeding dreigde. Er was van alles geprobeerd. De begeleiding had de hoeveelheid prikkels verminderd, omdat men vermoedde dat overprikkeling de agressie verergerde. Het sociale contact werd verminderd, er werden medicamenteuze interventies uitgevoerd en Maria kreeg een eenpersoonskamer.

3 Casus 2 Carla

4 Carla is een vrouw van 48 jaar. Zij heeft een ernstige verstandelijke beperking en veel ernstig probleemgedrag, zoals smeren, agressie en zelfverwonding. Groepsleiding voelt zich onmachtig, want wat zij ook proberen, niets lijkt te helpen. Om te voorkomen dat Carla zichzelf te ernstig beschadigt, zien zij vaak geen andere oplossing dan haar op bed te fixeren. Zij voelen zich hier bijzonder ongelukkig bij, want vastbinden is geen echte oplossing en bovendien lijkt Carla erg angstig te worden als zij alleen, vastgebonden op bed ligt. Bij Carla blijkt een bipolaire stoornis mede oorzaak te zijn van de complexe gedragsproblematiek

5 Casus 3 Anna

6 Het gaat hier om een 14 jarig meisje Anna. Tot aan haar 11e jaar was het een vrolijk kind dat geen problemen gaf. Het was een kwebbel en altijd in voor een lolletje. Ze had heel veel vrienden en vriendinnen, was vroeg zelfstandig. Altijd positief ingesteld. Kortom een voorbeeldige tante. Zo ergens tussen haar 11e en 12e jaar is het alsof de knop wordt omgedraaid. Ze vindt zichzelf minderwaardig aan anderen, wordt negatief en ziet het niet meer zitten. Als ze een 6 voor een opstel/werkstuk krijgt verscheurt ze dat woedend, ze is dan buiten zinnen. Bij navraag blijkt dat haar ouders zijn gescheiden toen zij 10 jaar was. Ze haalt steeds slechtere resultaten op school en de woede aanvallen wisselen zich af met huilbuien. Er is geen land meer mee te bezeilen. Ze is niet te peilen aldus haar ouders. Haar ouders zijn in een goede verstandhouding uit elkaar gegaan. Ze kan vreselijk vloeken en schelden, kort daarna heeft ze daar weer spijt van. Toen haar ouders het bericht kregen dat ze was opgepakt voor winkeldiefstal met geweldpleging, hebben ze hulp gezocht. Hoewel er een verbetering te zien was, valt Anna steeds weer terug. Spijbelen is haar favoriete bezigheid. Ook op school kunnen ze geen vat op haar krijgen. Ze kan heel goed verwoorden wat ze voelt.

7 Casus 4 Ilja

8 De ouders van het 5½ jarige meisje Ilja komen op consult met de klacht dat het meisje zeer drammerig en agressief gedrag vertoont. Zodra ze haar zin niet krijgt begint ze te gillen en krijsen. Loopt rood aan, laat zich uiteindelijk op de grond vallen en houdt de adem in. Als de ouders haar negeren houdt zij zo lang de adem in dat ze het bewustzijn verliest. Als ze haar proberen op te pakken en te kalmeren spuugt zij in het gezicht van de ouders en probeert ze te bijten. Als ze haar oppakken en op de gang zetten trekt zij het behang van de muur. Ook ‘s nachts is zij frequent wakker. Haar zusje van 3½ jaar is doodsbang voor haar. Ook deze moet het vaak bezuren. Ze wordt geknepen en aan haar haar getrokken als ze niet doet wat haar zusje wil. Het meisje vertoont heel uitdagend gedrag en schoorvoetend geven de ouders toe bijna een hekel aan hun eigen kind te krijgen. Ze eet bijna niets en als ze iets niet lust dan spuugt ze haar eten zo in het rond. Het enige waar het meisje mee is te plezieren is naar buiten gaan, maar dan moet ze goed in de gaten gehouden worden want ze is altijd weg. Het meisje drinkt heel veel melk en wil ‘s nachts vaak eten. Ze praat nog weinig, knarst met haar tanden en transpireert veel tijdens de slaap. Ze is vaak verkouden, sterker nog ze is chronisch verkouden. Het is een erg mager meisje. De zwangerschap van de moeder is goed verlopen, alhoewel ze moeilijk kon slapen van de sterke bewegingen van het kind.

9


Download ppt "Casus 1 Maria. Maria is een vrouw van 76 jaar, met een moeilijk te bepalen vorm van dementie. Hierdoor heeft zij moeite om zich te oriënteren in tijd."

Verwante presentaties


Ads door Google