De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?"— Transcript van de presentatie:

1 Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld

2 In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?

3 Kort na de bevrijding (1945), ontstond er al weer ruzie tussen de belangrijkste geallieerde landen die samen Duitsland hadden verslagen. Welk land kwam tegenover de andere landen te staan ? a)de Verenigde Staten b)Frankrijk c)Engeland d)de Sovjetunie

4 Zoals je weet, werd Duitsland verslagen. Wat gebeurde er met het land Duitsland ?

5 Inderdaad, Duitsland werd opgedeeld : OOST – DUITSLAND EN WEST DUITSLAND

6 Bij welk land hoort de uitspraak? SOVJETUNIE OF VERENIGDE STATEN – Vrije keuze van politieke partijen. – Je mag je eigen mening in de krant schrijven. – De regering zorgt dat iedereen werk heeft. – Alle bedrijven zijn eigendom van de regering.

7 Al snel na de WO II ontstonden er twee groepen in Europa. De V.S. was leider van de ene groep. De Sovjestunie van de andere groep. Ga staan als het land bij de V.S. hoorde. FrankrijkPolenEngeland HongarijeNederlandRoemenië

8 Tussen de twee groepen landen in Europa liep een zwaar bewaakte grens. Wie probeerde om “over te steken”, kon worden gedood. Wie probeerden toch om dit te doen ? a)Inwoners van West-Europa die naar Oost-Europa wilden vluchten. b)Inwoners van Oost-Europa die naar West-Europa wilden vluchten. c)Soldaten van beide partijen die een ander land wilden veroveren.

9 Chroesjtjov en Kennedy

10 Tussen 1980 en 1990 kwam er een einde aan de onenigheid tussen de V.S. en de Sovjetunie. Welke uitspraak hoort bij welk land ? Oost-Europa West-Europa a)Volk is ontevreden, er kan zo een opstand uitbreken. b)De bevolking wordt steeds welvarender(rijker). c)De leiders van het land gaan twijfelen aan hun manier van regeren. d)Er is weer geld. En dus kunnen er betere wapens worden ontwikkeld.

11 StalinLeider van de Sovjetunie tijdens de WO II en kort daarna Chroesjtsjov Leider van de Sovjetunie tijdens de Cubacrisis GorbatsjovLeider van de Sovjetunie vanaf 1985, hij zocht vriendschap met de westerse landen Kennedypresident van de Verenigde Staten tijdens de Cubacrisis

12 Welke tijd? Tussen welke landen ?

13 Antwoord : De koude oorlog was een voortdurende onenigheid tussen de V.S. en de Sovjetunie. Dit speelde zich af tussen 1945 en 1989

14

15

16 HULP aan DERDE WERELD LANDEN Goed ? GA STAAN Minder goed ? Blijf ZITTEN 1.Boeren in ontwikkelingslanden een nieuwe landbouwmethode leren, die sterk afwijkt van wat de boeren daar gewend zijn. 2.Samen met de plaatselijke bevolking scholen stichten en leraren opleiden. 3.Wapens leveren aan soldaten, zodat zij beter oorlog kunnen voeren. 4.Goede prijs betalen aan de boeren voor de landbouwproducten die ze leveren aan de rijke landen.

17 EUROPEES PARLEMENT Ga staan als je denkt dat het WAAR is. a)Praat over storten van chemisch afval in de Rijn. b)Praat over versoepelen van de grenscontroles van Frankrijk en Duitsland. c)Praat over aanleg van fietspaden in de provincie

18 a)Dit product is gemaakt buiten Europa. b)Dit product is gemaakt binnen Europa. c)Dit is een milieuvriendelijk product. d)Dit is een product dat voldoet aan de veiligheidseisen. Wat betekent dit teken?

19 Noem minimaal 2 organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van de arme landen

20 Antwoorden KUNNEN zijn: UNICEF NOVIB FAO FOSTER PARENTS

21 KINDERARBEID. In veel arme landen komt kinderarbeid nog steeds voor. In Nederland is dit verboden sinds de Industriële Revolutie (ca. 1900) Toen de kinderarbeid hier verboden werd, bleven toch veel kinderen werken. Wanneer lukt het pas om alle kinderen naar school te krijgen ?


Download ppt "Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?"

Verwante presentaties


Ads door Google