De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheikunde presentatie water en reinigen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheikunde presentatie water en reinigen."— Transcript van de presentatie:

1 Scheikunde presentatie water en reinigen.

2 Inhoudsopgave Paragraaf 7.1: gedestilleerd water, drinkwater, regenwater,zeewater,oppervlaktewater,grondwater. Paragraaf 7.2: zuivering van grondwater,zuivering van oppervlaktewater,duininfiltratie,bezinkingsmethode,bedreigde en schadelijke stoffen voor het water. Paragraaf 7.3: watergebruik,manieren om voedsel langer houdbaar te maken,drogen,inzouten,invriezen,steriel verpakken,inblikken,pasteuriseren,steriliseren, voedsel,andere oplosmiddelen dan water, pictogrammen geven gevaren aan. Paragraaf 7.4: hard water,aantal formules,reactie op ontharder toevoegen,ionenwisselaar. Paragraaf 7.5: emulgator, hydrofiel/hydrofoob, schoonmaakmiddelen,reiniging van huid,haar en tanden

3 7.1 Water als vloeistof heeft de moleculenformule: H2O(l).
In de scheikunde gebruiken ze gedestilleerd water. (Dat is het 100% zuiver water zonder opgeloste stoffen in het water). Drinkwater (water met nog opgeloste stoffen in het water). halen ze uit oppervlakte en grondwater.

4 7.1 Water is kleurloze,reukloze vloeistof en bevriest met 0ºC en kookt bij 100ºC Het grootste deel van de aarde bestaat uit water. (zout en zoet water). Zonder water was er geen leven.

5 Er zijn verschillende soorten water bijvoorbeeld:
7.1 Er zijn verschillende soorten water bijvoorbeeld: Regenwater Zeewater Oppervlaktewater Grondwater Drinkwater/leidingwater

6 Regenwater 7.1 Is een vorm van neerslag die op aarde terecht komt.
Het is vrij zuiver maar bevat ook een hoeveelheid koolstofdioxide g assen die in het water zijn opgelost Het is van naturen altijd een beetje zuur. Het bevat koolzuur.

7 Zeewater. 7.1 Zout van smaak.
Zeewater bestaat uit 30g natriumchloride en 5g andere zouten per liter. Zeewater kan eenvoudig uit het water gehaald worden door het water in te dampen.

8 7.1 Oppervlaktewater. Oppervlaktewater van rivieren en meren wordt gebruikt voor drinkwater. In oppervlaktewater is zuurstof opgelost. Het water is nog vies dus het wordt eerst gereinigd voordat je het kan drinken. Waterplanten en waterdieren leven hierdoor in het oppervlaktewater.

9 7.1 Grondwater. Grondwater bevat opgeloste zouten.(minder dan zeewater). Grondwater wordt opgepompt in natuurgebieden die door de gemeente zijn erkend. Bron water en mineraal water ontstaan uit grondwater.

10 Zuivering van grondwater.
7.2 Zuivering van grondwater. Hoe wordt grondwater uit de grond gepompt? In watergebieden wordt het water uit de grond gepompt. Het grondwater wordt in de lucht gesproeid.( hierbij worden ijzer(II) ionen verwijderd door contact met zuurstof. Het reageert op ijzer(III)hydroxide). Ijzer(III)hydroxide is slecht oplosbaar en wordt door filtratie verwijderd. Andere stoffen worden ook verwijderd. Het water wordt opgeslagen in grote voorraadkelders. (reinwaterkelders). Het water wordt getransporteerd naar de gebruikers.

11 Zuivering van oppervlaktewater
7.2 Zuivering van oppervlaktewater Oppervlakte water kan op 2 verschillende manieren worden gezuiverd. Duininfiltratie Bezinkingsmethode

12 7.2 Duininfiltratie. Water wordt voorgezuiverd door membraanfiltratie bij een leidingbedrijf. Daarna water wordt duinen ingeleid. Het water wordt zakt in de bodem van de duinen. De adsorptie wordt gereinigd. Naar een tijd wordt het water weer opgepompt en daarna kan het als leidingwater worden gebruikt.

13 7.2 Bezinkingsmethode. Het oppervlaktewater ligt ongeveer een half jaar in de spaarbekken.(hierdoor zinkt het vuil naar de bodem). Het vuil blijft achter in de spaarbekkens. Daarna wordt het water gezuiverd. Naar de spaarbekken wordt het water gezeefd om de brokken vuil eruit te halen. Er worden hulpstoffen toegevoegd om verontreinigingen te verwijderen. Het water wordt met chloor behandeld om ziektes te doden. Als laatste wordt het door een zandfilter en een actiefkool filter geleid en geur en smaakstoffen worden verwijderd

14 Bedreigde en schadelijke stoffen voor het water.
7.2 Bedreigde en schadelijke stoffen voor het water. De landbouw is schadelijk voor het drinkwater bv: Overbemesting zorgt voor een hoge nitraatgehalte in het water en de olie is heel schadelijk voor het water. Ook bestrijdingsmiddelen zijn schade voor het water. ook schoonmaak middelen tasten het water aan.

15 7.3 Watergebruik. Water wordt gebruikt in het huishouden. Bv bij de afwas,de was,bij toiletgebruik,eten te koken enz. Het water kan verschillende diensten doen. Spoelmiddel: om groeten schoon te maken. Oplosmiddel: soep maken, thee of koffie zetten.

16 Manieren om voedsel langer houdbaar te maken.
7.3 Manieren om voedsel langer houdbaar te maken. Er zijn verschillende manieren om voedsel langer te bewaren. Drogen Conserveren Inzouten Steriel verpakken Inblikken Pasteuriseren Steriliseren

17 7.3 Drogen. Bij deze manier van conserveren trekken ze het vocht uit bijvoorbeeld vruchten of bij stokvis. Voordeel hiervan je houd alle voedingsstoffen in het product. Je houdt de smaak nog in het product. Ze laten het dan drogen daardoor is de houdbaarheid extreem lang geworden

18 7.3 Inzouten. Bij het inzouten wordt er meer zout toegevoegd dan nodig is. Het water gaat in het zout zitten dus daarom is het langer houdbaar.

19 7.3 Invriezen. Bij het invriezen van een product wordt de temperatuur heel laag. De micro-organismen werken dan een tijd niet meer. Dus de micro-organismen werken niet dus de tijd om een product te laten bederven stopt een tijdje. Hierdoor is het product langer houdbaar.

20 7.3 Steriel verpakken. Bij deze conserveermethode halen ze de bacteriën uit het product dat het bacterievrij wordt. Dit doen ze in middel door het product te verhitten of te bestralen.

21 7.3 Inblikken. Ze halen hier het zuurstof uit dat het langer houdbaar blijft. Het werkt hetzelfde als inmaken van voedingsmiddelen.

22 7.3 Pasteuriseren. Het voedsel wordt verhit tot 85ºC.
Bij die temperatuur worden veel micro-organismen gedood.(niet alle micro-organismen worden gedood). De smaak wordt hierbij nauwelijks aangetast.

23 7.3 Steriliseren. Steriliseren vindt plaats bij een temperatuur van 120ºC. Alle micro-organismen worden dan gedood maar ook de smaak verandert.

24 7.3 Voedsel. Additieven = meerdere hulpstoffen die aan het voedsel worden toegevoegd. (geur,smaak van voedsel) Elke goedgekeurd additief heeft een eigen E-nummer. E-nummer = geeft aan welk additief er gebruikt is. Dit staat op het etiket.

25 Andere oplosmiddelen dan water.
7.3 Andere oplosmiddelen dan water. Drie andere oplosmiddelen dan water zijn: Alcohol: heeft een ontvettende werking het wordt vaak gebruikt bij cosmetica. Aceton: is een oplosmiddel wordt gebruikt om nagellak te verwijderen. Wasbenzine: heeft een ontvettende werking en is een verfverdunner. Je gebruikt het om verfvlekken te verwijderen.

26 Pictogrammen geven gevaren aan.
7.3 Pictogrammen geven gevaren aan. Bijtend (corrosief) Irriterend of schadelijk Giftig Licht ontvlambaar

27 7.4 Hard water. Een deel van het leidingwater is hard water.
In hard water schuimt zeep niet zo goed dan in zacht water. Leidingwater dankt zijn hardheid aan de aanwezigheid van (positieve) calcium-ionen.(er zijn ook negatieve ionen in het water aanwezig). De hardheid van water (concentratie kalk in water) wordt uitgedrukt in Duitse hardheidsgraden. DH of ºD. 1DH komt overeen met 7.1 mg Ca 2+ per liter dus 12x 7.1= 85.2mg Ca2+ per liter.

28 7.4 Aantal formules: Ontstaan van hard water =
CaCO3(s) +CO2(aq) + H2O(l) Ca2+(aq)+ 2HCO3 –(aq). Het ontstaan van ketelsteen= Ca2+(aq)+2HCO3-(aq) CaCO3(s) + CO2(g) + H2O(l) Van hard naar zacht water. Vooraf verhitten Ontharder toevoegen Ionenwisselaar gebruiken Ontharden met groene zeep

29 Reactie op ontharder toevoegen.
7.4 Reactie op ontharder toevoegen.

30 7.4 Ionenwisselaar. Bij ionenwisselaar worden ionen tegen elkaar uitgewisseld. Bijvoorbeeld. Calcium-ionen worden eruit gehaald en natrium-ionen erin gedaan

31 7.5 Emulgator. Je gebruikt allerlei producten om jezelf te verzorgen bv. Gel, shampoo,zeep enz. Zeep spoel je af met water maar in zeep zit olie en het spoelmiddel is water. Olie en water lossen samen niet op daarom gebruik je een emulgator. Emulgator= een bepaalde stof of middel die twee onoplosbare stoffen toch met elkaar laat oplossen bv: olie water vet. In zeep. Zeep is de emulgator. Zeep wordt ook detergent of een oppervlakte-actieve stof genoemd.

32 7.5 Hydrofiel/hydrofoob. Als zeep in het water oplost, krijg je deeltjes die een kop en een staart hebben. De kop is Hydrofiel en de staart is Hydrofoob. Hydrofiel = dat het deeltje van water houdt. Hydrofoob = dat het deeltje vreest voor water hydrofiel hydrofoob

33 7.5 Schoonmaakmiddelen. Er zijn verschillende soorten schoonmaakmiddelen die het vuil verwijderen. Er zijn zure en basische schoonmaakmiddelen. Zure schoonmaakmiddelen PH waarde 1-7 Basische schoonmaakmiddelen PH waarde 7-14 Bv een zure schoonmaakmiddel is om te ontkalken.. Dan treed de zuurbase-reactie op: CaCO3(s) + 2 H+(aq) + H2O(l) + CO2(g) Hier verwijder je de kalksteen mee. Als je iets niet verwijdert krijgt moet je een zuurdere schoonmaakmiddel gebruiken bv. zoutzuur die is heel agressief.

34 Reiniging van huid,haar en tanden
7.5 Voorbeelden van reinigingsmiddelen zijn: Shampoo = voor je haar Crème = voor je gezicht Tandpasta = voor je tanden

35 Nog Vragen?

36 Het einde van mijn presentatie.
Bedankt voor het luisteren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Download ppt "Scheikunde presentatie water en reinigen."

Verwante presentaties


Ads door Google