De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kiezen voor keuzedelen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kiezen voor keuzedelen"— Transcript van de presentatie:

1 Kiezen voor keuzedelen
Voor wie is deze presentatie? Deze presentatie kan ingezet worden om studenten te informeren over keuzedelen. Als in de speakernotes ‘je’ staat, dan wordt er verwezen naar de student. Idee achter de presentatie: Deze presentatie vertelt in de basis over de keuzedelen. Je kunt de presentatie gebruiken om studenten te informeren over de keuzedelen. Je kunt de presentatie aanpassen naar de eigen situatie. De teksten en volgorde zijn aan te passen. Gebruik vooral wat past bij het informatiemoment. Sommige onderdelen zijn misschien pas in een later stadium interessant voor de student terwijl andere onderdelen al bij de start van de opleiding van belang zijn.

2 De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen
Wat? Op deze sheet een toelichting om studenten uit te leggen hoe de opleiding vanuit de structuur is opgebouwd. Gebruiken jullie niet de terminologie in de richting van studenten? Dan is wellicht sheet 3 meer geschikt. Speakernotes In de herziene kwalificatiestructuur is sprake van kwalificaties (die elk bestaan uit een basisdeel en een profieldeel) en keuzedelen. Keuzedelen zijn een verrijking naast de kwalificatie. Het basis-, profiel- en het keuzedeel (of keuzedelen) vormen gezamenlijk de diplomagerichte beroepsopleiding. Een keuzedeel is aan een of meer kwalificaties gekoppeld. De koppeling maakt voor scholen duidelijk welke keuzedelen zij bij welke kwalificaties kunnen aanbieden. Ook is het voor studenten mogelijk om een verzoek in te dienen voor het volgen van keuzedeel dat niet gekoppeld is aan de opleiding waar zij in zitten, maar wel in het aanbod van de school zit.

3 In je opleiding kun je kiezen uit keuzedelen
Speakernotes Keuzedelen maken onderdeel uit van je opleiding. Voor een stukje van je opleiding ben je dus vrij om te kiezen waarmee je dat invult. Per opleiding zal een aanbod gedaan worden welke keuzes er mogelijk zijn.

4 Er zijn verschillende soorten keuzedelen
Speakernotes Er zijn verschillende soorten keuzedelen. Met sommige keuzedelen bereidt je je voor op een volgende opleiding andere keuzedelen zijn meer gericht op het beroep. Dat zijn keuzedelen waarbij je je meer verdiept op een stukje van je opleiding of juist iets nieuws leert wat wel te maken heeft met je beroep. In het plaatje zie je het voorbeeld van de kapper. Bij de kapper zijn verbredende keuzedelen bijv. Nagelstyling of visagie en verdiepende keuzedelen black and mixed hair. Tip: als je zelf voorbeelden van verdiepende of verbredende keuzedelen wil invoegen die je daadwerkelijk gaat aanbieden, gebruik dan sheet 5.

5 Er zijn verschillende soorten keuzedelen
[Vul zelf voorbeeld keuzedeel in] [Vul zelf voorbeeld keuzedeel in] Speakernotes Er zijn verschillende soorten keuzedelen. Met sommige keuzedelen bereidt de student zich voor op een volgende opleiding andere keuzedelen zijn meer gericht op het beroep. Dat zijn keuzedelen waarbij de student zich meer verdiept op een stukje van de opleiding of juist iets nieuws leert wat wel te maken heeft met het beroep. Tip 1: vul als voorbeeld keuzedelen waar jouw studenten straks uit kunnen kiezen. Hiervoor kun je ook de icoontjes gebruiken in sheet 6 of typ het in woorden in de oranje vakjes. Tip 2: Vind je de begrippen ‘verdiepen’ en ‘verbreden’ lastig om aan de studenten uit te leggen? Sheet 7 is een eenvoudigere variant waarbij alleen het onderscheid tussen keuzedelen rond het beroep of keuzedelen tbv doorleren is gemaakt.

6 Aparte sheet met kleine keuzedeel pictogrammen
Tip: deze icoontjes kun je gebruiken om zelf een plaatje met mogelijke keuzedelen in elkaar te knutselen

7 Er zijn verschillende soorten Keuzedelen
Speakernotes Keuzedelen zijn er in verschillende soorten. Sommige keuzedelen zijn meer gericht op het beroep wat je later wil gaan doen. Andere keuzedelen helpen je als je wilt doorleren na je huidige opleiding.

8 Keuzedelen kunnen van pas komen als je wil doorleren
Speakernotes Keuzedelen die gericht zijn op doorleren kunnen zorgen voor vrijstellingen in je volgende mbo opleiding. Check altijd per keuzedeel wat daarover de afspraken zijn binnen de school. Als je naar het hbo gaat, check dan wat de afspraken zijn met de hbo’s, dient het keuzedeel alleen als goede voorbereiding? Of kun je er ook sneller mee toegelaten worden?

9 Speakernotes Keuzedelen die je met een voldoende afrond komen op je diploma te staan. Dit geeft je een bewijs van het halen van je keuzedelen in de richting van je toekomstige werkgever of bij je toekomstige opleiding. Keuzedelen die je met een onvoldoende afrond komen alleen op je resultatenlijst.

10 Voorbeeld keuzedeel in opleiding beveiliging
Speakernotes Stel je doet een opleiding tot beveiliger. Maar naast beveiliger lijkt het je leuk om je verder te verdiepen in het vakgebied. Dan het is keuzedeel digitale vaardigheden misschien wel iets voor jou. Op deze manier ben je na het afronden van je opleiding ook inzetbaar op meer digitaal georiënteerde plekken.

11 Voorbeeld keuzedeel in opleiding beveiliging
Speakernotes Stel je voor je doet de opleiding manager retail en je wil later gaan werken in een omgeving waar veel duits gesproken wordt. Dan kan het keuzedeel duits een belangrijke meerwaarde voor jou bieden.

12 Voorbeeld keuzedeel in opleiding technicus avionica
Speakernotes Stel je voor je doet de opleiding technicus avionica en je wil later in het buitenland gaan werken en het liefst in de USA. Dan kan het keuzedeel Internationaal 2 ‘werken in het buitenland’ heel nuttig zijn.

13 Voorbeeld keuzedeel in opleiding sport & recreatie
Speakernotes Stel je doet de opleiding sport en recreatie en je wil later een baan waarbij je als lifeguard bij het strand aan de slag kan. Dan is het handig voor jou om het keuzedeel lifeguard te kiezen en je zo goed voor te bereiden op je toekomst.

14 Voorbeeld van keuzedeel bij opleiding vakexpert veehouderij
Speakernotes Stel je doet een opleiding tot vakexpert veehouderij en je verwacht later in je baan veel met runderen te gaan werken dan is wellicht het keuzedeel rundveepedicure voor jou handig meegenomen.

15 Waar volg je keuzedelen?
Speakernotes Het kan per keuzedeel verschillen waar je het kunt volgen. Voor sommige keuzedelen krijg je les op school, andere doe je in de bpv of je doet het keuzedeel in de zelfstudie. Het kan ook zijn dat voor het keuzedeel wat je kiest een combinatie gekozen is. Volg je het liefst les in de klas? Let dan op bij het kiezen van een keuzedeel of dat dit keuzedeel ook in de klas kan worden gevolgd.

16 Kiezen van keuzedelen Tijdens je opleiding ga je kiezen voor keuzedelen Je krijgt een aantal keuzes dat aansluit bij je opleiding Je wordt begeleid in het maken van je keuze door INVULLEN SCHOOL Tip: vul op deze sheet aan wat in jullie situatie van toepassing is De keuzedelen die passen bij je opleiding kun je hier INVULLEN DOOR SCHOOL vinden

17 Waar denk je aan bij het kiezen voor keuzedelen?
Waar kan ik uit kiezen? Welke keuzedelen lijken mij interessant? Aan welke keuzedelen heb ik wat later in mijn beroep? Met welke keuzedelen zorg ik dat ik na mijn opleiding kan doorleren? Andere dingen waar je aan kunt denken: hoeveel tijd neemt het in beslag, waar wordt het keuzedeel gegeven, kan ik het thuis op de stage of in de klas doen?

18 Je kunt kiezen uit pakket van keuzedelen
Op 1 moment kunt je kiezen voor een pakket van keuzedelen dat bij jouw opleiding past Er zijn verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen Wat? Deze sheet is van toepassing voor scholen die gebruik maken van configuraties, leg aan de student uit wat er in de pakketten zit.

19 Kiezen uit keuzedelen Kies de keuzedelen die jij interessant vindt uit het aanbod van de school De door jouw gekozen keuzedelen moeten bij elkaar opgeteld een bepaalde omvang hebben Wat? Deze sheet is van toepassing voor scholen die gebruik maken van configuraties

20 Kiezen voor keuzedelen buiten je opleiding
Speakernotes De student heeft de mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor een keuzedeel dat niet-gekoppeld is aan de kwalificatie waarbinnen hij wordt opgeleid. Hij kan een verzoek indienen voor keuzedelen die binnen het aanbod van de school beschikbaar zijn. Om het verzoek te kunnen honoreren moet het keuzedeel waar hij een verzoek voor indient geen overlap hebben met zijn kwalificatie en moet het door de school te organiseren zijn. Let op! De student kan dus niet zomaar een verzoek doen uit het hele landelijke register van keuzedelen, het verzoek gaat over een keuzedeel binnen het aanbod van de school.

21 Kiezen voor keuzedelen buiten het aanbod van je opleiding
Je krijgt van school keuzedelen aangeboden die passen bij jouw opleiding Mogelijk zie je bij andere opleidingen binnen de school keuzedelen die jij ook interessant vindt Voor deze keuzedelen kun je een verzoek indienen bij [INVULLEN DOOR SCHOOL] Je kunt het keuzedeel doen als het geen overlap heeft met jouw opleiding en als het georganiseerd kan worden door de school. Tip: hier goed beschrijven welke afspraken er binnen de school gemaakt zijn over het kiezen van keuzedelen buiten het aanbod van de opleiding.

22 Voorbeeld van keuzedeel buiten opleidingsaanbod
Speakernotes In dit voorbeeld een student in de opleiding horeca. De student heeft voor ogen om later een kapsalon te openen waar ook goede wijnen geschonken worden. Om meer kennis van wijn op te doen vind ze het interessant om een keuzedeel te kiezen waarmee ze meer kennis van wijnen krijgt. Die vind ze bij de opleiding horeca.

23 Voorbeeld van keuzedeel buiten opleidingsaanbod
Speakernotes In dit voorbeeld een student die een opleiding tot autotechnicus doet. Deze student is geïnteresseerd in innovatieve technieken. Hij heeft over 3D printen gehoord en heeft het idee dat dat in de toekomst zomaar handig kan zijn in de werkplaats waar hij wil werken. Hij vind het keuzedeel 3D printen bij de opleiding vormgeving.

24 Extra keuzedelen volgen?
Heb je tijd en zin om meer keuzedelen te doen? Vraag dan om een extra keuzedeel. Dit keuzedeel komt dan bovenop je opleiding. Het volgen van een extra keuzedeel kun je doen omdat je het leuk vindt, maar ook omdat het je kan helpen in bijvoorbeeld een vervolgopleiding Kijk binnen je school wat jou een interessant keuzedeel lijkt Overleg met je lob’begeleider of je dat keuzedeel mag volgen Let op! Onderzoek wat binnen de school het beleid op extra keuzedelen is. Mag iedere student om extra keuzedelen vragen? Wanneer wel en wanneer niet? Zijn daar extra kosten aan verbonden?

25 Behalen van keuzedelen kan leiden tot vrijstellingen in vervolgopleiding
Bij een (op)volgende opleiding binnen het mbo moet je opnieuw keuzedelen doen Als je in je huidige opleiding keuzedelen behaald hebt, bestaat de mogelijkheid dat je in de volgende opleiding vrijstelling kan krijgen, daarvoor zijn wel bepaalde voorwaarden. Check voor de keuzedelen die jij kiest of vrijstelling in een latere opleiding mogelijk is. Let op! Onderzoek wat binnen de school de afspraken zijn over vrijstellingen en informeer daar de student goed over.

26 Keuzedelen in de BPV Sommige keuzedelen kun je in de bpv doen
Soms kan je dat keuzedeel doen bij het leerbedrijf waar je al stage loopt, maar als het over een heel ander onderwerp gaat kan het zijn dat je op zoek moet naar een ander leerbedrijf Let op! Een leerbedrijf hoeft niet apart erkend te zijn voor een keuzedeel. Een student kan bpv in het kader van een keuzedeel doen bij ieder erkend leerbedrijf. Ga hierover in gesprek met [COACH, SLB’ER, LOB’ER INVULLEN DOOR SCHOOL]

27 Keuzedelen in de BBL Keuzedelen komen ook voor in BBL opleidingen, ze daar worden voornamelijk bij een leerbedrijf uitgevoerd De keuzedelen kunnen bij jouw leerbedrijf worden uitgevoerd of een ander leerbedrijf Let op: Inrichting hangt erg af van keuzes school, vul hier in welke keuzes jullie hierin gemaakt hebben. Het is belangrijk om met je begeleider in gesprek te gaan over een voor jou slimme keuze

28 School kan zelf nog sheets maken met info over:
De begeleiding van de student tijdens het keuzeproces, in de klas, tijdens lob… Waar de student informatie kan vinden over keuzedelen en het aanbod van keuzedelen De keuzemomenten Hoe en waar de student zijn keuze kan indienen

29 Hoe word je begeleid in aanloop naar je keuze?

30 Waar vind je informatie over keuzedelen?

31 De keuzemomenten

32 Hoe en waar kun je je keuze indienen?


Download ppt "Kiezen voor keuzedelen"

Verwante presentaties


Ads door Google