De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie export Douane-Unie training personeel zuivelsector Versie 2015.03 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie export Douane-Unie training personeel zuivelsector Versie 2015.03 1."— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie export Douane-Unie training personeel zuivelsector Versie 2015.03 1

2 Wat is de Douane-Unie (DU)? 1.2010 Douane-Unie van kracht tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan 2.2012 Gemeenschappelijke Economische Ruimte 3.2015 Euraziatische Economische Unie (EAEU) Armenië en Kirgizië toegetreden Versie 2015.03 2

3 Single Economic Space (SES) van de EAEU Versie 2015.03 3

4 EAEU/DU niet statisch maar een groeiende unie Andere kandidaat lidstaten zijn o.a.: 1.Tadzjikistan 2.Oezbekistan 3.... Versie 2015.03 4

5 Eurazië symboliek Blauw symbool voor Europa schoonheid, grootheid, trouw en voorzichtigheid Geel/goud symbool voor Azië hoop, grootsheid, rijkdom, en economische vooruitgang Versie 2015.03 5

6 Euraziatisch perspectief Versie 2015.03 6

7 DU/SES/EAEU Het doel van de Douane-Unie/EAEU is o.a.: Het creëren van een ruimte zonder binnengrenzen Gelijke invoerrechten voor niet-partners Steven naar eenheid in technische, veterinaire en fytosanitaire reguleringen Versie 2015.03 7

8 Waar kan de relevante wetgeving gevonden worden? Wetgeving in het Russisch: http://www.eurasiancommission.org/en/Pages/default.aspx http://www.eurasiancommission.org/en/Pages/default.aspx De EU-site met Engelse vertalingen: http://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/eu_rus sia/index_en.htm http://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/eu_rus sia/index_en.htm ZuivelNL selectie wetgeving voor leden en partners via http://www.zuivelnl.org/themas/export/exportcertificering/ http://www.zuivelnl.org/themas/export/exportcertificering/ Versie 2015.03 8

9 Belangrijkste aanvullende stappen om aan DU/EAEU eisen te voldoen Voor Nederlandse bedrijven is het van belang om o.a. onderstaande aanvullende voorzieningen te treffen: 1.Opleiden werknemers 2.Beschikken over (Nederlandse versie) en kennis hebben van DU/EAEU wetgeving 3.Zonering (high/low care) en vermijden van kruisbesmetting Versie 2015.03 9

10 Belangrijkste aanvullende stappen om aan DU/EAEU eisen te voldoen 4.Aanvullende eisen hygiëne/microbiologie 5.Onderzoek eindproduct op zware metalen 6.Volledig afsluiten bedrijfsterrein voor onbevoegden Versie 2015.03 10

11 Aanvullende stappen om aan DU/EAEU eisen te voldoen Ter invulling aan bedrijf Versie 2015.03 11

12 Aantal praktijkvoorbeelden De volgende praktijkvoorbeelden zijn een hulpmiddel om het principe van de EU- en DU- eisen met werknemers door te nemen. Het betreft onderwerpen waar een inspecteur op let. Versie 2015.03 12

13 Praktijkvoorbeeld 1 Versie 2015.03 13 Nederlandse zuivelbedrijven hebben afspraken voor levering van zuivelproducten met de douane-unie. Een Russische inspecteur vraagt: Welke landen maken deel uit van de Douane-Unie? A.Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Oekraïne B.Rusland, Wit Rusland, Armenië en Oezbekistan C.Rusland, Wit Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië D.Rusland, Estland, Letland en Litouwen

14 Praktijkvoorbeeld 1 Versie 2015.03 14 Nederlandse zuivelbedrijven hebben afspraken voor levering van zuivelproducten met de douane-unie. Een Russische inspecteur vraagt: Welke landen maken deel uit van de Douane-Unie? A.Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Oekraïne B.Rusland, Wit Rusland, Armenië en Oezbekistan C.Rusland, Wit Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië D.Rusland, Estland, Letland en Litouwen

15 Praktijkvoorbeeld 2 Versie 2015.03 15 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op het gedrag van het personeel. Wat is in lijn met de hygiëne controlepunten van de EU en de DU? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Niet roken binnen, buiten mag wel B.Niet met werkkleding naar buiten lopen C.Roken mag in de daarvoor bestemde ruimten D.Geen mobieltjes gebruiken in productieruimtes E.Geen werkkleding en privékleding naast elkaar aan de kapstok hangen F.Niet eten in productieruimtes. Drinken mag wel

16 Praktijkvoorbeeld 2 Versie 2015.03 16 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op het gedrag van het personeel. Wat is in lijn met de hygiëne controlepunten van de EU en de DU? A.Niet roken binnen, buiten mag wel B.Niet met werkkleding naar buiten lopen C.Roken mag in de daarvoor bestemde ruimten D.Geen mobieltjes gebruiken in productieruimtes E.Geen werkkleding en privékleding naast elkaar aan de kapstok hangen F.Niet eten in productieruimtes. Drinken mag wel

17 Praktijkvoorbeeld 3 Versie 2015.03 17 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op het uiterlijk van het personeel. Welke regels gelden volgens algemene GMP standaard (Good Manufacturing Practices)? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Je hebt geen vlekken op je kleding B.Je gebruikt geen sterk parfum C.Je draagt geen sieraden aan je handen. Sieraden op kleding mag wel D.Je gebruikt kleurloze nagellak E.Je wisselt van schoenen als je werkt in productieruimtes of draagt hoesjes om de schoenen F.In bereidingsruimten met open eindproducten draag je een mutsje dat de hoofdharen (oren) volledig bedekt

18 Praktijkvoorbeeld 3 Versie 2015.03 18 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op het uiterlijk van het personeel. Welke regels gelden volgens algemene GMP standaard (Good Manufacturing Practices)? A.Je hebt geen vlekken op je kleding B.Je gebruikt geen sterk parfum C.Je draagt geen sieraden aan je handen. Sieraden op kleding mag wel D.Je gebruikt kleurloze nagellak E.Je wisselt van schoenen als je werkt in productieruimtes of draagt hoesjes om de schoenen F.In bereidingsruimten met open eindproducten draag je een mutsje dat de hoofdharen (oren) volledig bedekt

19 Praktijkvoorbeeld 4 Versie 2015.03 19 Er komt een Russische inspecteur jouw zuivelbedrijf controleren. Wat komt hij doen? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Hij telt de hoeveelheid geproduceerde producten B.Hij kijkt of je zuivelbedrijf zich houdt aan de regels voor hygiënisch produceren C.Hij kijkt of het personeel wel hygiënisch werkt D.Hij doet laboratoriumonderzoek om te bepalen of er hygiënisch wordt geproduceerd E.Hij controleert of het bedrijf de werkwijzen volgt die afgesproken zijn

20 Praktijkvoorbeeld 4 Versie 2015.03 20 Er komt een Russische inspecteurs jouw zuivelbedrijf controleren. Wat komt hij doen? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Hij telt de hoeveelheid geproduceerde producten B.Hij kijkt of je zuivelbedrijf zich houdt aan de regels voor hygiënisch produceren C.Hij kijkt of het personeel wel hygiënisch werkt D.Hij doet laboratoriumonderzoek om te bepalen of er hygiënisch wordt geproduceerd E.Hij controleert of het bedrijf de werkwijzen volgt die afgesproken zijn

21 Praktijkvoorbeeld 5 Versie 2015.03 21 Russische inspecteurs komen de productieruimtes controleren. Wat is er mis in deze ruimte? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Er is reinigingsmiddel aanwezig in de productieruimte B.Er staat apparatuur die niet gebruikt wordt in de productieruimte C.Er is gereedschap voor reparaties aanwezig in de productieruimte D.Er zijn verpakkingsmaterialen aanwezig in de productieruimte

22 Praktijkvoorbeeld 5 Versie 2015.03 22 Russische inspecteurs komen de productieruimtes controleren. Wat is er mis in deze ruimte? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Er is reinigingsmiddel aanwezig in de productieruimte B.Er staat apparatuur die niet gebruikt wordt in de productieruimte C.Er is gereedschap voor reparaties aanwezig in de productieruimte D.Er zijn verpakkingsmaterialen aanwezig in de productieruimte

23 Praktijkvoorbeeld 6 Versie 2015.03 23 Op alle zuivelproducten staat een 'ovaaltje' met NL en een nummer. Wat betekent dit ovaaltje? A.Dit product is geproduceerd uit Nederlandse grondstoffen (NL), is een zuivelproduct (Z), is bij bedrijf 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU B.Dit product is in Nederland geproduceerd (NL), is een zuivelproduct (Z), is bij bedrijf nr. 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU C.Dit product is geproduceerd uit Nederlandse grondstoffen (NL), heeft de kwaliteit Zeer goed, is bij bedrijf 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU D.Dit product is in Nederland geproduceerd (NL), heeft de kwaliteit Zeer goed, is bij bedrijf 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU NL Z 6789 EC

24 Praktijkvoorbeeld 6 Versie 2015.03 24 Op alle zuivelproducten staat een 'ovaaltje' met NL en een nummer. Wat betekent dit ovaaltje? A.Dit product is geproduceerd uit Nederlandse grondstoffen (NL), is een zuivelproduct (Z), is bij bedrijf 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU B.Dit product is in Nederland geproduceerd (NL), is een zuivelproduct (Z), is bij bedrijf nr. 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU C.Dit product is geproduceerd uit Nederlandse grondstoffen (NL), heeft de kwaliteit Zeer goed, is bij bedrijf 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU D.Dit product is in Nederland geproduceerd (NL), heeft de kwaliteit Zeer goed, is bij bedrijf 6789 geproduceerd en de hygiëne van dit bedrijf staat onder toezicht van de EU NL Z 6789 EC

25 Praktijkvoorbeeld 7 Versie 2015.03 25 Stel je voor, je werkt in de productieruimte van de zuivelfabriek, maar je krijgt een wondje of ziekte. Wanneer mag je wel en wanneer niet werken met voedingsmiddelen die geleverd worden aan de Douane-Unie? (Kies wat je moet doen in de volgende gevallen): 1Een sneetje op je kin van het scheren, met een pleister er opwel / nietwerken 2Iets verkeerd gegeten, het kan een salmonellavergiftiging zijnwel / nietwerken 3Een lichte blaasontsteking zonder koortswel / nietwerken 4Een zweertje op je handen van een ontstoken wondje, met een pleister er op wel / nietwerken 5Een wratje op je handenwel / nietwerken

26 Praktijkvoorbeeld 7 Versie 2015.03 26 Stel je voor, je werkt in de productieruimte van de zuivelfabriek, maar je krijgt een wondje of ziekte. Wanneer mag je wel en wanneer niet werken met voedingsmiddelen die geleverd worden aan de Douane-Unie? (Kies wat je moet doen in de volgende gevallen): 1Een sneetje op je kin van het scheren, met een pleister er opwel / nietwerken 2Iets verkeerd gegeten, het kan een salmonellavergiftiging zijnwel / nietwerken 3Een lichte blaasontsteking zonder koortswel / nietwerken 4Een zweertje op je handen van een ontstoken wondje, met een pleister er op wel / nietwerken 5Een wratje op je handenwel / nietwerken

27 Praktijkvoorbeeld 8 Versie 2015.03 27 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op het personeel. Wat mag je NIET meenemen naar een productieafdeling? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Mobiele telefoon B.Lucifers C.Ring D.Handtas E.Horloge

28 Praktijkvoorbeeld 8 Versie 2015.03 28 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op het personeel. Wat mag je NIET meenemen naar een productieafdeling? (meerdere antwoorden mogelijk) A.Mobiele telefoon B.Lucifers C.Ring D.Handtas E.Horloge

29 Praktijkvoorbeeld 9 Versie 2015.03 29 Stel je voor, je moet met een vorkheftruck verpakkingen brengen naar de productiehal voor kaas. Hieronder zie je een plattegrond van de fabriek. Welke route kies je? A.Route A, dat is de kortste route B.Route B, dan kruis ik de route van de R.M.O. niet

30 Praktijkvoorbeeld 9 Versie 2015.03 30 Stel je voor, je moet met een vorkheftruck verpakkingen brengen naar de productiehal voor kaas. Hieronder zie je een plattegrond van de fabriek. Welke route kies je? A.Route A, dat is de kortste route B.Route B, dan kruis ik de route van de R.M.O. niet

31 Praktijkvoorbeeld 10 Versie 2015.03 31 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op de handen van het personeel. Geef aan welke handen wel zijn toegestaan. (meerdere antwoorden mogelijk) AC BD

32 Praktijkvoorbeeld 10 Versie 2015.03 32 Wanneer Russische inspecteurs komen controleren letten ze ook op de handen van het personeel. Geef aan welke handen wel zijn toegestaan. (meerdere antwoorden mogelijk) AC BD

33 Praktijkvoorbeeld 11 Versie 2015.03 33 Stel, jouw bedrijf levert zuivelproducten aan Rusland. Wat is daarbij erg belangrijk? (meerdere antwoorden mogelijk) A.De zuivelproducten hoeven niet meer te voldoen aan de eisen van de Europese Unie, maar alleen die van de Russische Federatie B.De productie, opslag en transport moeten voldoen aan de eisen van de Douane-Unie en van de Russische Federatie C.Zuivelproducten voor Rusland moeten opgeslagen worden op een plaats die gescheiden is van producten voor andere landen

34 Praktijkvoorbeeld 11 Versie 2015.03 34 Stel, jouw bedrijf levert zuivelproducten aan Rusland. Wat is daarbij erg belangrijk? (meerdere antwoorden mogelijk) A.De zuivelproducten hoeven niet meer te voldoen aan de eisen van de Europese Unie, maar alleen die van de Russische Federatie B.De productie, opslag en transport moeten voldoen aan de eisen van de Douane-Unie en van de Russische Federatie C.Zuivelproducten voor Rusland moeten opgeslagen worden op een plaats die gescheiden is van producten voor andere landen

35 Einde Hartelijk dank voor uw aandacht Versie 2015.03 35

36 Verdieping Voor verdere verdieping van dit onderwerp zijn nog 9 slides in het Engels beschikbaar over de structuur van de EAEU die na slide 7 ingevoegd kunnen worden. Versie 2015.03 36

37 Universal Stages of Regional Integration Versie 2015.03 37

38 Governing bodies of the CU/SES Versie 2015.03 38

39 One of the competences of the Eurasian Economic Commission Versie 2015.03 39 Foreign Trade Issues: Tariff regulation Non-tariff regulations Customs administration Technical regulations Sanitary, veterinary, and phytosanitary measures Statistics of external and mutual trade Trade remedies Establishment of trade regimes for third countries l

40 Non-tariff regulations Versie 2015.03 40 Competence of the Commission: Taking decisions to introduce and cancel non-tariff measures including: - Licensing - Quantitative restrictions (such as those in accordance with Article XX of GGATT) - Exclusive rights to export/import - Export and import quotas Determining the procedure of application of non-tariff measures Allocating export and import quotas between the Member States, and, if necessary, allocating/distributing import quotas between third countries

41 Non-tariff regulations Versie 2015.03 41 Competence of the Member States: Applying regulative norms set by EEC Regulatory enforcement Allocating quotas between national importers or exporters

42 EEC Standards and Safety Technical Regulation Versie 2015.03 42 Competence of the Commission: Developing and adopting: Technical Regulations of the Customs Union Common List of Products Subject to Technical Regulation Criteria for Conformity Assessment Bodies and Test Laboratories Rules for Conformity Assessment Common Forms for Certification and Declaration of Conformity

43 EEC Standards and Safety Technical Regulation Versie 2015.03 43 Competence of the Member States: Regulatory Enforcement Developing and Adopting: -National standards (non-obligatory) -Rules, norms and recommendations in the sphere of standardization -Standards adopted by organizations (standards of enterprises, scientific, technical, engineering institutions and other societies) -Sets of rules (voluntary documents, elaborated and approved by the national bodies related to standardization)

44 EEC Standards and Safety Sanitary and Phytosanitary Measures Versie 2015.03 44 Competence of the Commission: Developing and adopting: List of Goods Subject to Veterinary Control List of Goods Subject to Sanitary-Epidemiological Supervision List of Products Under Quarantine (regulated goods, regulated articles of regulated products) Common Veterinary Requirements Uniform Sanitary-Epidemiological and Hygienic Requirements for Products Subject to Sanitary-Epidemiological Supervision Order and Procedures of Veterinary Control Common Forms of Documents Confirming the Safety of Products

45 Versie 2015.03 45 Competence of the Member States: Implementation of Sanitary and Epidemiological Surveillance, Phytosanitary and Veterinary Control (Surveillance) Carrying out Joint Inspections of Objects and Sampling Goods (Products) Subject to Veterinary Control (Surveillance) Development and Implementation of temporary veterinary sanitary and phytosanitary measures and requirements EEC Standards and Safety Sanitary and Phytosanitary Measures


Download ppt "Presentatie export Douane-Unie training personeel zuivelsector Versie 2015.03 1."

Verwante presentaties


Ads door Google