Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdBertha van Loon Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
Sociale Hygiëne, week 6 Johan Martens, opleiding Facility Management j.martens@hr.nl http://med.hro.nl/martj/ (010) 794 5693
2
Terugblik op vorige week Verslavingen In vier fasen van experimenteren tot verslaving Geestelijke afhankelijkheid vaak groter dan lichamelijke Spreek verslaafden aan op hun gedrag Alcohol Heeft een verdovende werking op lichaam en hersenen Vergroot de kans op verkeersongevallen aanzienlijk Drugs Stimulerende,verdovende en bewustzijnsveranderende drugs Onderscheid in soft- en harddrugs, softdrugs worden gedoogd Gokken Vergunning nodig voor het plaatsen van kansspelautomaten Gokverslaafden gaan helemaal op in hun spel Neem maatregelen tegen misbruik
3
Programma voor vandaag Roken en het rookverbod Inrichtingseisen Relevante wet- en regelgeving Eisen aan een horecalokaliteit Eisen aan een slijtersbedrijf Veiligheidsbeleid Voorzieningen Bouwkundig Technisch Personeel
4
Tabak Bevat onder andere nicotine (werkzame stof), teer (plakt trilhaartjes in longen vast) en rook is kankerverwekkend Lichamelijke effecten Verhoogde hart- en polsslag Bloedvatvernauwing Versnelling van de ademhaling Dalende temperatuur handen en voeten Eetlustremmend Geestelijke effecten Ontspanning Verhoogde concentratie Geestelijke afhankelijkheid
5
Tabakswet De Tabakswet is ingevoerd in 1990 Beschermt niet-rokers en medewerkers tegen tabaksrook Sinds 2008 is roken in de horeca verboden Verplicht werkgevers om zodanige maatregelen te nemen, dat medewerkers kunnen werken zonder hinder of overlast van roken door anderen te ondervinden Uitzondering: kleine cafés zonder personeel Verbod geldt niet voor zzp’ers met een horecabedrijf met slechts één horecalokaliteit met een oppervlakte < 70m2 De eventuele partner wordt niet gezien als personeel Het huidige kabinet wil weer een totaalverbod
6
Rookruimten Roken op een buitenterras is toegestaan Ook bij een overkapt terras, zolang minimaal één zijde open is Je mag één of meer rookruimten inrichten De ruimte moet afsluitbaar zijn van andere ruimtes De ruimte moet worden aangeduid als rookruimte De ruimte mag geen hinder of overlast veroorzaken door tabaksrook Er mogen GEEN werkzaamheden worden verricht in de rookruimte tijdens de openingstijden!
7
Verkoop van tabak Tabaksproducten mogen alleen aan personen van 18 jaar of ouder worden verkocht De verkoper kan een boete krijgen wanneer hij zich hier niet aan houdt De verkoper moet dus om een identiteitsbewijs vragen Verkoop via een tabaksautomaat is verboden, tenzij deze standaard vergrendeld is en ontgrendeling alleen kan plaatsvinden door personen van 18 jaar of ouder
8
Rookbeleid Rokende medewerkers Hanteer een totaal rookverbod tijdens uitvoeren van het werk Maak afspraken over wanneer en waar er gerookt mag worden Voorlichting en begeleiding van gasten Vertel waar de rookruimte is en dat er niet bediend wordt Informeer over controle van het verbod en de sancties Voorlichting en training van medewerkers Informeer over het rookbeleid Geef instructies over hoe dit beleid in de praktijk te hanteren Bepaal van tevoren wat de sancties zijn bij overtreding
9
Inrichting: relevante wet- en regelgeving Bouwbesluit Bouwbesluit Bouwtechnische voorschriften van de rijksoverheid voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu Bestemmingsplan Beschrijft de bestemming van de ruimte in een gemeente, bijvoorbeeld voor woningen, kantoren, recreatie, enz. Welstandnota Beschrijft aan welke voorwaarden een pand moet voldoen om architectonisch of qua uiterlijk in de omgeving te passen Bouwverordening Aanvullingen van de gemeente op het landelijke Bouwbesluit en Gebruiksbesluit
10
Inrichting: eisen aan horecalokaliteit Uit het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet Een inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, heeft ten minste één horecalokaliteit met een vloeroppervlak van ten minste 35 m 2 Heeft een hoogte van ten minste 2,40 meter vanaf de vloer gemeten Is voorzien van een rechtstreeks met de buitenlucht in verbinding staande, goed werkende ventilatie In de onmiddellijke nabijheid zijn, ten behoeve van de bezoekers, ten minste twee volledig van elkaar gescheiden toiletgelegenheden aanwezig Elke toiletgelegenheid bevat ten minste: Eén of meer behoorlijk afsluitbare toiletruimten Eén of meer behoorlijke voorzieningen om de handen met deugdelijk stromend drinkwater te kunnen wassen De in de toiletruimte aanwezige toiletpotten en urinoirs zijn voorzien van waterspoeling De toiletruimten zijn niet rechtstreeks toegankelijk vanuit een horecalokaliteit
11
Inrichting: eisen aan slijtersbedrijf Uit het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet Een inrichting waarin het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend, heeft ten minste één slijtlokaliteit met een vloeroppervlak van ten minste 15 m 2 Een slijtlokaliteit heeft aan alle zijden afgesloten wanden met een hoogte van ten minste 2,40 meter van de vloer af gemeten
12
Inrichting: omgevingsvergunning Bouwbesluit beschrijft o.a. brandveiligheidsvoorschriften Een omgevingsvergunning is verplicht als het bouwwerk: bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf verschaft aan meer dan 10 personen (zoals in een hotel, ziekenhuis, of gevangenis). Een gebruiksmelding is verplicht als: in een bouwwerk meer dan 50 personen tegelijk verblijven (dit geldt niet voor woningen en woongebouwen); op basis van gelijkwaardigheid aan de brandveiligheidseisen van het Gebruiksbesluit wordt voldaan.
13
Veiligheidsbeleid Is gericht op zowel safety als security Safety heeft te maken met veiligheid Security heeft te maken met beveiliging Safety en security botsen soms met elkaar Beschrijft te treffen voorzieningen Voorzieningen zijn onder te verdelen in Bouwkundige voorzieningen Technische voorzieningen Personele voorzieningen Risicoanalyse vormt de basis voor veiligheidsbeleid
14
Bouwkundige voorzieningen (1) Doorzicht Zorg ervoor, dat het bedrijf van buitenaf goed te zien is Zorg voor doorzicht vanuit dienstruimten op de bedrijfsruimte Overzicht Zorg dat je de bedrijfsruimte goed kunt overzien Toezicht Observeer gasten actief door rond te lopen Verlichting Goede verlichting zorgt voor beter zicht en schrikt criminelen af Magazijn Vermindert risico van magazijnvoorraden
15
Bouwkundige voorzieningen (2) Vitrines Vermindert risico op diefstal van kostbare, dure winkelgoederen Sleutelbeheer Wees kritisch over de toegang van medewerkers tot ruimtes Kassa en afroomkluis Laat de kassa nooit onbeheerd achter Zorg dat grote hoeveelheden geld worden afgeroomd Kluis Een kluis kan overvaller afschrikken
16
Technische voorzieningen Communicatiemiddelen Van belang om niet onnodig de bedrijfsruimte te verlaten Vereenvoudigt snelle communicatie tussen medewerkers Camerabewaking Preventie tegen criminelen en ongewenst gedrag van gasten Is gebonden aan allerlei wet- en regelgeving Alarmsysteem Slaat (automatisch) alarm bij brand, inbraak, geweld of overval Detectieapparatuur Vooral bruikbaar bij groot risico op wapenbezit
17
Personele voorzieningen Nachtportier Vergroot de veiligheid in en rond hotels in de nacht Horecaportier Is in eerste instantie een gastheer van het bedrijf Speelt vaak een belangrijke rol bij het deurbeleid Kan ingrijpen bij agressie of geweld van gasten Bedrijfshulpverlening (BHV) Bedrijfshulpverleners verlenen eerste hulp, beperken en bestrijden brand, evacueren gasten en medewerkers en alarmeren hulpdiensten
18
Samenvatting van vandaag Roken in de horeca is verboden Kleine cafés zonder personeel zijn vooralsnog uitgezonderd Horecabedrijven mogen een rookruimte inrichten Verkoop aan personen onder de 18 jaar is verboden Er worden wettelijke eisen gesteld aan de inrichting van horecalokaliteiten en slijtersbedrijven Het veiligheidsbeleid is gericht op safety en security De veiligheid kan vergroot worden door het treffen van bouwkundige, technische en personele voorzieningen
19
Programma voor laatste weken Week 7: Proefexamen Voor de liefhebbers die zich willen voorbereiden op het landelijk examen Gezamenlijke nabespreking in de les Week 8: Responsiecollege Vraaggestuurd college, er wordt geen nieuwe stof behandeld Voor iedereen die nog vragen heeft over de opdracht of over de lesstof in het algemeen Mogelijkheid tot het krijgen van feedback op (delen van) jouw uitwerking van de opdracht Deadline opdracht: maandag 27 januari 2014 Inleveren via Natschool of Ephorus, NIET per e-mail! Zie cursuswijzer voor details over inleveren via Ephorus
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.