De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kombucha Theezwam.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kombucha Theezwam."— Transcript van de presentatie:

1 Kombucha Theezwam

2 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Wat is Kombucha theezwam ? Eigenlijk is het geen zwam maar een korstmos Een groep bacteriën en gistcellen, die samen een soort koek vormen. Het bestaat uit verschillende leefvormen. De theezwam -, die men zich moet voorstellen als een soort dril uit het Bacterium xylinum met nestvormig erin liggende gistcellen van de soort Saccharomyces. Tot deze symbiose behoren verder: Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces apiculatus-typen, Bacterium xylinoides, Bacterium gluconicum, Schizosaccharomyces pombe, Acetobacter ketogenum, Torulasoorten, Pichia fermentans en andere gistsoorten. Zij kunnen in het donker leven. (Ze houden zelfs niet van direct zon licht.) All rights reserved

3 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
WAT IS ER NODIG OM HET TE MAKEN ? Ingredienten Een grote glazen of aardewerken pot minimaal 2 ½ liter groot. Een linnen doek. (luier, kaasdoek of theedoek) Twee liter water. Twee eetlepels groene thee, of een combinatie van groene en zwarte thee THEE ZONDER TOEVOEGINGEN 250 gram suiker, of 175 gram suiker en 75 gram biologische honing HONING IS ANTIBACTERIEEL, dus niet te veel het remt de groei van de zwam. Een zeef. Flessen met afsluitbare dop. All rights reserved

4 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Allereerst GOED de handen wassen, de theezwam willen we niet besmetten met verkeerde bacteriën en schimmels. Kook de 2 liter water minimaal 5 minuten door, dit is om het chloor te verdampen die we in kraanwater vinden. Koken onthard het water en desinfecteerd. All rights reserved

5 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Giet het gekookte water in een glazen pot. Voeg 2 eetlepels groene en zwarte thee toe. All rights reserved

6 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Laat de thee trekken en het water afkoelen tot onder de 30 graden Celsius. Zeef het mengsel, zorg dat er geen thee bladen achter blijven. Voeg de suiker (en honing) toe. Totaal ongeveer 250 gram. Roeren tot dat de suiker kompleet is opgelost in de thee. All rights reserved

7 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Vul de thee aan met ongeveer 10% kant en klare Kombucha, of als je dat niet hebt natuurazijn . Leg een mooie Theezwam met schone handen boven op de thee. All rights reserved

8 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Dek de glazen pot af met een doek. Plaats deze niet in de zon. Zorg dat deze warm staat, ideaal is 27 graden Celsius. Of plaats het op een warmhoudplaatje van 8 watt. All rights reserved

9 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Na ongeveer 14 dagen is de thee gefermenteerd. Om zeker te zijn kun je de PH waarde meten, deze moet ongeveer 2.5 – 3.0 PH zijn. Als je de thee langer laat staan wordt de PH lager (zuurder). Let op de extra zwam die is gegroeid boven in de pot. Bij voldoende voeding (suiker) is dit een mooie dikke zwam. Als die goed is kun de Kombucha gebruiken. All rights reserved

10 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Zorg voor schone afsluitbare flessen. Was je handen. Neem de 2 zwammen uit de pot en leg deze in een schone pot met een beetje Kombucha. Deze kun je in de koelkast of vriezer heel lang goed houden. Giet de Kombucha door een zeef en vul de flessen. Niet helemaal vol, gisting gaat door in de fles. All rights reserved

11 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Bewaar de Kombucha in de koelkast in afgesloten flessen. In de koelkast is het ongeveer 2 maanden houdbaar. Buiten de koelkast gaat de gisting zo snel dat er na 14 dagen weer een zwam is gegroeid in de fles en dan is de vloeistof troebel. Proef hoe de Kombucha smaakt als die koud is. P R O O S T All rights reserved

12 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe maak je Kombucha Aandachtspunten : Schoon werken Kombucha niet bewaren in metalen of kunststof. Bezinksel in de Kombucha is normaal. Schimmel en verkleuringen aan de zwam niet. Een zwam hoeft niet schoon te zijn, deze kun je schoon spoelen onder de koude kraan. Maar dan mag deze na het schoonspoelen niet verkleurd zijn. Wit tot beige kleur is een gezonde zwam. In principe kan elke zwam oneindig gebruikt worden. Groeit er geen nieuwe zwam meer is de originele dood. Dus weggooien. Elke nieuwe zwam kan weer gebruikt worden voor een nieuwe batch. All rights reserved

13 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Wat zit er in Theezwam Theezwam is zoals al vermeld een combinatie van bacteriën en gistcellen. Het bevat o.a. Glucuronzuur, melkzuur, Usninezuur , foliumzuur en verschillende vitamines. Daarnaast vele bacteriecolonies , gisten, anti oxidanten en glucosamine. Glucuronzuur is een enzym die ook in de gezonde lever wordt aangemaakt. Glucuronzuur zorgt voor het ontgiften van het lichaam. De gifstoffen worden met de urine uitgescheiden. Melkzuur, in dit geval rechtsdraaiend melkzuur. Zorgt ervoor dat de PH waarde in het lichaam daalt, het wordt dus zuurder. Hierdoor wordt het ontstaan van o.a. kanker voorkomen. Organisme die vrij van kanker zijn hebben een PH waarde lager als 7,5 PH. Usninezuur, heeft een sterk antibacteriële werking op het lichaam. Het is zelf in staat om sommige virussen buiten werking te zetten. Vitamines B1, B2, B3, B6 en B12, dit zijn wateroplosbare vitamines die een belangrijke rol spelen in de cellulaire stofwisseling. Het maakt energie vrij uit koolhydraten, eiwitten, vetten en vetzuren. Het is noodzakelijk voor het aanmaken van rode bloedlichaampjes die voor het zuurstoftransport zorgen. Foliumzuur is vitamine B11 deze is belangrijk bij de ontwikkeling van het embryo. Glucosamine zorgt voor de groei en aangroei van bindweefsel. Anti/oxidanten bestrijden de vrije radicalen en zorgen voor weerbaarheid tegen ontstekingen, ziektes en virussen. All rights reserved

14 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe geef ik dit aan de vogels Zorg voor schone gechloreerde drinkflessen. Zorg voor schone goed gewassen handen. All rights reserved

15 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Hoe geef ik dit aan de vogels Vul een maatkan met 50 ml of 100 ml Kombucha. Vul deze aan met 1 ltr koud water. Vul de gewassen en gespoelde flessen met het mengsel. All rights reserved

16 Hoe geef ik dit aan de vogels
All rights reserved

17 Hoe geef ik dit aan de vogels
De vuile en gebruikte flessen tuitjes worden gespoeld. Hierna wordt een emmer gevuld met koud water. Er wordt voldoende chloor toegevoegd. De voeten worden in de emmer en onder de vloeistof gedaan. De emmer wordt voorzien van een deksel en weggezet. All rights reserved

18 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Wat zijn de voordelen De vogels hebben veel meer energie, zijn levendiger. Komen sneller en makkelijker in broedconditie. De vogels hebben meer weerstand. De ontlasting ziet er gezond uit. Het verenkleed wordt beter, strakker. Minder onbevruchte eieren. De jongen worden makkelijker groot. De jongen hebben minder last van het Circo Virus. PBFD All rights reserved

19 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Nadelen Het is wat extra werk. Kost een kleinigheid meer, thee en suiker. Bij de aanvang zijn de vogels ongeveer 2 weken aan de dunne. Waterbakken worden erg vies, de bacteriën groeien door en geven zwarte randen. Je moet erg schoon werken All rights reserved

20 http://de-kweker.eu All rights reserved Hans.van@Rooijen.org
Einde All rights reserved


Download ppt "Kombucha Theezwam."

Verwante presentaties


Ads door Google