Download de presentatie
1
Potverdorie, eet normaal!
©Kim
2
People Planet Profit Duurzaamheid: de 3 P’s. Definitie duurzaamheid?
Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, ethische afwegingen (solidariteit zuiden)… Impact op milieu: water, lucht, energie, ecosystemen, bodem, … Winst Definitie duurzaamheid?
3
De eerste « P »: People - Gezondheid People Planet Profit
4
De eerste « P »: People Geen kinderarbeid - goede arbeidsomstandigheden Aankopen bij lokale boeren
5
De tweede « P »: Planet We gebruiken de aarde steeds meer en meer op. Als we zo verder doen hebben we binnenkort 4 planeten nodig! Maar we hebben er maar 1 ! People Planet Profit ©Metro
6
Ecologische voetafdruk?
De tweede « P »: Planet Ecologische voetafdruk? Voorraad vruchtbare grond aarde = 1,8 h/mens In 2008: gemiddeld 2,7 h/mens In België (2010): 8h/mens Klimaatsverandering in het Zuiden !! Aandachtspunten hierbij zijn : Gezondheid Impact op leefmilieu Ondersteuning van lokale landbouw Solidariteit (FT en sociale economie) Last but not least : smaak (lekker) ©Metro 6
7
© http://wereldraadanzegem.skynetblogs.be/
De tweede « P »: Planet Voedselkilometer? ©
8
Vuistregels duurzame voeding
Minder vlees Meer lokaal aankopen:groenten, fruit, zuivel Meer seizoensgroenten en -fruit Meer Fairtradeproducten Meer biologische producten Minder voedselverspilling en verpakkingen Meer vis uit duurzame visvangst Bewust omspringen met water
9
De tweede « P »: Planet Biologische producten:
©Collectandgo Lokale-en seizoensgebonden producten: ©wijnkanaal
10
MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE :
De tweede « P »: Planet Vlees en vis hebben een zeer grote ecologische voetafdruk MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : 18% van broeikasgasuitstoot jaarlijks 3 miljoen hectare bos gekapt waterverbruik (15.000l voor 1 kg rundvlees) mestoverschot watervervuiling 40% van de graanopbrengst en 30% van de visvangst wordt als vee/visvoeder gebruikt
11
De tweede « P »: Planet MILIEU-IMPACT VOEDSELKILOMETERS
CO2-uitstoot van voedseltransport: 1 appel uit Nieuw-Zeeland = 230 Belgische appels 1 kg boontjes uit Kenia = 65 kg Belgische boontjes 1 kg asperges uit Peru = 105 kg Belgische asperg. MILIEU-IMPACT SEIZOENSPRODUCTEN Rangschikking naar milieu-impact volgens productie en afkomst: bio, seizoen, België 2,1m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, lokaal 2,6m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, Europa 3,5m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, ex-EU 5 m² gbpl/kg verwarmde kas, lokaal 11 m² gbpl/kg
12
Donderdag veggiedag : https://www.youtube.com/watch?v=lKySc8xChUA
©eva vzw
13
De derde « P »: Profit = de winst Fair trade garandeert productie onder strenge sociale voorwaarden: verbod op kinderarbeid, vakbondsvrijheid, respectvolle werkomstandigheden, … People Planet Profit
14
Synthese? ©Kim
15
Wat kan ik zelf doen ? Het effect op onze ecologische voetafdruk bij vervanging van een of meerdere componenten van een gewone warme maaltijd met 250gr aardappelen, 200 gr groenten en 150 gr vlees. Bron: Ecolife
17
Duurzaamheid & Vredeseilanden?
18
In België? Duurzame catering
19
Fairtradegemeenten
20
Verduurzamen aankoopbeleid supermarkten
©Vredeseilanden
21
In het Zuiden…
22
Een leefbaar bestaan voor boerenfamilies via een inkomen uit
Missie Vredeseilanden Een leefbaar bestaan voor boerenfamilies via een inkomen uit duurzame landbouw = missie van Vredeseilanden Daar willen we voor zorgen.
23
Rijst uit Benin ©Jimmy Kets
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.