Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdChrista Christiaens Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Periode 4.2 H14 Biotechnologie
2
Lesstof Toets H7.5 Fermentatie H14 in zijn geheel ( )
3
Link film:
4
Celademhaling = aerobe ademhaling
5
Fermentatie (gisting)
= anaerobe ademhaling = afbraak van glucose zonder de hulp van zuurstof
6
Alcohol fermentatie In 2 stappen wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in ethanol en koolstofdioxide
7
Melkzuur fermentatie In 1 stap wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in melkzuur (lactaat)
8
Methoden van fermentatie
Vast substraat fermentatie Vb bereiding van zuurkool Vloeibaar fermentatie Bereiding van alcohol Batch fermentatie Continue fermentatie
9
Bereiding van brood http://youtu.be/4SosPuWAg7g
Ingrediënten: Tarwemeel,water, suiker, zout, vitamine c Micro-organismen: gist Saccharomyces cerevisiae Enzymen: maltases, saccharases Fasen: mengen, gisten(rijzen, fermenteren), bakken
10
Bereiding van bier http://youtu.be/Vo5dypGiFjM
Ingrediënten: hop, wort( water, gerst), mout Micro-organismen: gist Enzymen: amylases Fasen: mouten(enzymen komen vrij), brouwen (suikers kleiner gemaakt), fermenteren (gist doet de omzetting van suiker naar ethanol en CO2) en lageren(nagisting)
11
Bereiding zuurkool http://youtu.be/tCPYMXcG6sE
Ingrediënten: witte kool en zout Micro-organismen: melkzuur bacterien Enzymen: Fasen: gesneden kool, voorfermentatie, vergisting 1ste stap, vergisting 2de stap
12
Bereiding van kaas http://youtu.be/wjHDYZK0vFo Ingrediënten: melk
Micro-organismen: melkzuur bacteriën Enzymen: chymosine (eitwitsplitsend enzym) ,lactase Fasen: verzuring, coaguleren, scheiden van de wrongel, persen, zouten en rijpen
13
Bereiding van yoghurt http://youtu.be/F_GmqQEYENQ
Ingrediënten: Micro-organismen: 2 soorten thermofiele bacteriën: L.Bulgaricus, S.thermophilius Enzymen: peptidasen en lactasen Fasen: pasteurisatie en fermentatie melk
14
Productie van antibioticum
15
huiswerk Vragen H14 1t/m 26 >75% 1 toetsvraag >90% 2 toetsvragen
16
Regelgeving biotechnologie
17
Regelgeving biotechnologie
In Europa zijn biogewassen alleen toegestaan als is aangetoond dat ze geen schadelijk gevolgen hebben en voor mens en milieu. Een biogewas mag pas op de markt gebracht worden als Is onderzocht wat de effecten voor mens milieu zijn Er vermeldingen worden aangebracht op producten waarin het is gebruikt Als de volgende schakels in de productieketen zijn gewaarschuwd over het gebruik van GGO
18
Stelling 1 Het veranderen van de genetische code van ons voedsel brengt risico’s met zich mee die we nooit mogen nemen
19
Stelling 2 Als Europa concurrend wil blijven in de wereldwijde landbouwsector zullen we mee moeten gaan in de biotrend.
20
Stelling 3 Het verbouwen van biogewassen is een oplossing voor het wereldvoedselprobleem en moet daarom gestimuleerd worden.
21
Stelling 4 Consumenten moeten weten of producten genetisch gemodificeerd zijn
22
Toetsvraag Leg uit waarom er meer angst is voor de gevolgen van moderne biotechnologie dan voor de klassieke technologie?
23
Toetsvraag
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.