Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
2
Eva Bekemans Danaaï Vroman
Bier & kaas Eva Bekemans Danaaï Vroman
3
Bier Geschiedenis Grondstoffen Brouwproces Soorten
4
Geschiedenis minstens 6 000 j 3 fases in de geschiedenis:
tót het midden van de negentiende eeuw de periode daarna Het bier in de 20e eeuw Louis Pasteur ( ) Pasteurisatie: Bier kan een paar maanden worden bewaard.
5
Grondstoffen Water Gerst Hop Gist koolzuur
6
Brouwproces bereiding van gerstemout ↓ bereiding van wort
vergisten van wort filteren en de helderbieropslag verpakken
8
Soorten Trappistenbier enkel door monniken gebrouwen & verkocht Abdijenbier Witbieren Speciale bieren Pilsen
9
kaas www.belgischekazen.be Wat is kaas Hoe maakt men kaas Soorten
Voedingswaarde Tips bewaring
10
oudste manier melkbewaring!
Wat is kaas concentreren en droger maken van voedingsbestanddelen in melk dmv stremsel oudste manier melkbewaring!
11
Hoe maakt men kaas? Basisproduct verse melk Stap 1: melk stremmen
wordt dik Stap 2: meting puddingtextuur Stap 3: wrongel bolletjes Stap 4: beoordelen wrongel droog/nat
12
Stap 5: wrongel snijden
13
Stap 6: kaaspersing kaas krijgt definitieve vorm Stap 7: pekelbad zoutoplossing Stap 8: rijping regelmatig omdraaien
14
Soorten kazen volgens: rijping diersoort vetgehalte bewerking
duur rijpingsproces = belangrijk!
15
soort rijpingstijd Jonge kaas 4 weken Jong belegen kaas 8 weken
Belegen kaas maanden Extra belegen kaas 7 maanden Oude kaas maanden
16
Voedingswaarde Eet dagelijks kaas! eiwitten mineralen
vitamines (A,B,D)
17
Tips bewaring altijd koel (18°C) originele verpakking/alluminium
apart in koelkast aangesneden kant naar boven 30 min. voor gebruik uit koelkast & verpakking op plank: suikerklontje erbij snijvlakken egaal afgedekt
18
Bier & kaas samen? Reden Combinaties
19
Reden Perfecte harmonie! Bier geen zoutcomponenten Kaas zoute smaak
20
Combinaties bieren kazen
Lage gistingsbieren & witbieren harde & pittige kazen Bier van spontane gisting verse kaas & kruidenkaas Trappist & abdijbieren zachte & romige kazen Zoete en fijn-zure bieren Schimmel- & blauwe kazen Bier van hoge gisting met rijpe & geraffineerde kazen
21
Bedankt voor jullie aandacht en we hopen dat jullie er alvast iets van hebben opgestoken.
Danaai en Eva
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.