Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdTania Declercq Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Agenda Lessen 49 tm 52 wk 6 en wk 8 hs 42 bestuderen 42.1 tm 42.4 maken 42.1 tm 42.11
2
kengetallen / ratio’s Een kengetal geeft de verhouding tussen grootheden weer. kengetallen geven snel inzicht in een verschijnsel kengetallen maken vergelijkingen mogelijk
3
ratioanalyse metingen op financiële indicatoren aan de hand van een jaarrekening doel beoordeling financiële structuur (prestaties) historische analyse bedrijfsvergelijkende analyse (benchmarking)
4
kanttekeningen bij ratioanalyse normen niet altijd duidelijk momentopname retrospectief mogelijkheden voor ‘window dressing’ verhoudingen zijn kwantitatief (en zeggen dus niets over kwaliteit…)
5
soorten kengetallen liquiditeitskengetallen (hs 42) solvabiliteitskengetallen (hs 43) rentabiliteitskengetallen (hs 43)
6
liquiditeitskengetallen In hoeverre is de onderneming in staat om de op korte termijn vervallende schulden te voldoen?
7
meting liquiditeit De mate waarin een onderneming haar direct opeisbare schulden kan betalen: netto werkkapitaal current ratio quick ratio werkkapitaalratio
8
(netto) werkkapitaal (bruto) werkkapitaal = vlottende activa + liquide middelen ‘norm’ : NWK > 0
9
(netto) werkkapitaal voorbeeld NWK 2000: (90 + 400 + 50) - (100 + 450) = -10 NWK 2001: (110 + 350 + 40) - (50 + 350) = 100 conclusie: liquiditeit is sterk verbeterd
10
werkkapitaalratio
11
current ratio ‘norm’: CR > 2,0 (minimaal 1 à 1,5) te hoge CR leidt tot lagere rentabiliteit
12
current ratio voorbeeld CR 2000:(90 + 400 + 50) : (100 + 450) = 0,98 CR 2001:(110 + 350 + 40) : (50 + 350) = 1,25 conclusie: liquiditeit is sterk verbeterd
13
quick ratio ‘norm’:QR > 1
14
quick ratio voorbeeld QR 2000: (400 + 50) : (100 + 450) = 0,82 QR 2001: (350 + 40) : (50 + 350) = 0,98 conclusie: liquiditeit is sterk verbeterd
15
Een kleine test…
16
Antwoorden
17
Windowdressing
18
CR versus QR
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.