De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leer mee met Greet Magneet !

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leer mee met Greet Magneet !"— Transcript van de presentatie:

1 Leer mee met Greet Magneet !
Katrollen

2 Weer een nieuwe dag ! Goede morgen Greet Magneet. Ik heb een vraagje : Wat zijn katrollen en waarvoor worden ze gebruikt? Dag Amadee! Ik kan je meteen al vertellen, dat je op dit moment gebruik maakt van een katrol. Het rolgordijntje werkt immers met een katrol.

3 Het touwtje, dat onderaan het rolgordijntje bevestigd is, loopt bovenaan over een wieltje. Dit is de katrol. Door aan het uiteinde van het touwtje te trekken rolt het gordijntje gemakkelijk naar boven. Zonder katrol zou je het gordijntje veel moeilijker open krijgen. Of geloof je me niet?

4 Probeer deze steen maar eens op te tillen.
Oef ! Dat lukt me niet, Greet !

5 Ik werp het uiteinde van het touw over een tak van de boom.
Kijk, ik bevestig een touw aan de steen. Je moet nu trekken om het gewicht omhoog te tillen. Trek maar eens aan het touw, Amadee.

6 50 kg Waw, het lukt ! De tak heb je gebruikt als een katrol. Met 1 katrol kan je een voorwerp kleiner dan of gelijk aan je eigen gewicht zonder problemen optillen. Eens kijken of het je ook lukt met een zwaarder voorwerp.

7 Het zal je ook nooit lukken op deze manier
Het zal je ook nooit lukken op deze manier. Je hebt zelf niet genoeg gewicht om deze blok van 90 kg omhoog te krijgen. Oeps, Greet ! Dit gewicht krijg ik niet omhoog hoor. 90 kg 50 kg Maar er is een oplossing. Door 2 katrollen te gebruiken heb je maar de helft spierkracht nodig. Je heb wel meer touw nodig. Het gewicht van het blok wordt nu gedragen door het plafond en door Amadee.

8 Waw, ik heb weer heel veel geleerd.
Hoe meer katrollen hoe minder kracht ik nodig heb om een voorwerp op te tillen. Dit zal ik nooit meer vergeten ! Test met dit spel of je het begrepen hebt. Klik op de prent om naar het spel te gaan. EINDE


Download ppt "Leer mee met Greet Magneet !"

Verwante presentaties


Ads door Google