Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdMartha Baert Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
‘Wat denken jullie dat het thema wordt van deze les?’
2
Gezonde voeding Presentatie opdracht wiki
Vakdidactiek gedrags- en gedragswetenschappen Ellen Buysse, Mathieu Goeminne, Janne Van Kerckhove, Lien Van Den Berge, Ann Cattrysse en Celine Khan
3
Overzicht 1. Beginanalyse 2. Wetenschappelijke evidentie 3. Voorstelling verschillende programma’s 4. Sensibilisering/ Implementatie 5. Suggesties en alternatieven
4
1. Beginanalyse Voorstelling school
5
Voorstelling school 302 leerlingen waarvan 41 OKAN
Scholengemeenschap SGKSO Geraardsbergen Behoort tot Vrij Gesubsidieerd onderwijs
6
Visie van de school Rekening houden veranderende maatschappij
Achtergrond en milieu waaruit leerlingen komen wordt in rekening gebracht Eerste graad:‘taalvaardigheidsonderwijs’ en ‘socio-emotionele ontwikkeling’ Tweede en derde graad:‘preventie en remediëring van studie-en gedragsproblemen’ en ‘oriëntering bij in-en uitstroom
7
Beginsituatie leerlingen
Jongenspopulatie BSO en TSO leerlingen Veel leerlingen waarvan thuistaal niet het Nederlands is Financiële moeilijkheden
8
Beginsituatie leerkracht
Zevende schooljaar aan de slag Verscheidenheid aan vakken gegeven Werkt mee aan project gezonde voeding Maakt deel uit van vakgroep ‘gezondheidsbeleid op school’
9
Beginsituatie van de school omtrent thema
Reeds vakgroep Projectdag Vooral in eerste graad actief Ook roken en hygiëne komen aan bod Tutti Frutti
10
2. Wetenschappelijke evidentie
A. Literatuurstudie: Health Behavior in School aged Children studie (2002) Onderzoek van Matthys et al. (2003) Doctoraatonderzoek Ugent (Matthijs, 2006) B. Belangrijkste conclusies: 1. Te veel eiwitten, verzadigde vetten, suikers te weinig fruit, groenten, complexe koolhydraten 2. Kennis over noodzaak fruit: ASO > TSO > BSO De school als uitvalbasis preventies gezonde voeding
11
Enkele feiten: een korte quiz
Stelling 1: Hoeveel % van de jongeren tussen jaar ontbijten nooit? Maak je keuze... 5 % 20 % 50 % Antwoord: 2
12
Stelling 2: Hoeveel % van de jongeren eten dagelijks een stuk fruit
Stelling 2: Hoeveel % van de jongeren eten dagelijks een stuk fruit? Maak je keuze... 25 % 5 % 70 % Antwoord: 1
13
Stelling 3: Hoeveel % van de jongeren eten minimaal 1 keer per week frietjes? Maak je keuze...
68 % 77% 92 % Antwoord: 2
14
Ouders: 44% leerkrachten: 53% Ouders: 68% leerkrachten: 76%
Stelling 4: Hoeveel % van de ouders en de leerkrachten zijn ervan overtuigd dat de school voldoende aandacht aan gezonde voeding schenkt? Maak je keuze... Ouders: 44% leerkrachten: 53% Ouders: 68% leerkrachten: 76% Ouders: 18% leerkrachten: 31% Antwoord: 3
15
3. Voorstelling verschillende programma’s
Comme chez moi Tutti Frutti Eetgewoonten Aan Tafel
16
Onze keuze:
17
‘Aan Tafel’ Doelgroep? Materiaal? Leerlingen uit het lager onderwijs
Didactische map Affiches Onderlegger Folders voor ouders,...
18
Videofragment: el.jsp
19
Voordelen: Een zeer handelingsgericht programma Programma kan als basis gebruikt worden bij klasactiviteiten bij verschillende vakken Programma richt zich op de hele school Leerlingen, directie, ouders en leerkrachten. Kant en klaar programma (voor lagere school) Voldoende theoretisch onderbouwd Bv: Voedingsdriehoek
20
Nadelen: Doelgroep lagere school Maar: Niveau is met een beetje creativiteit aan te passen aan BSO en OKAN Focus ligt vooral op het klasniveau Schoolniveau minder uitgewerkt
21
Project uitgewerkt door CM
Doelstelling : gezonde voeding in school Reden : 2004: 11% overgewicht 2010: 20% overgewicht 2015: ?
22
Inhoud Doelgroep: lagere school Aanpak: lessuggesties werkbladen Didactisch: lespakketten kant en klaar Voordelen: implementatievoorbeelden vakoverschrijdend integreerbaar betrokkenheid ouders Nadelen: Weinig uitwerking op schoolniveau Conclusie: Bruikbaar mits enige creativiteit en inzet van school en leerkrachten
23
4. Sensibilisering/Implementatie
‘Aan tafel’ Sensibiliseren directie Sensibiliseren leerkrachten Sensibiliseren leerlingen Sensibiliseren ouders
24
Sensibiliseren directie
Wat ? Overtuigen van belang van gezonde voeding Oog hebben voor wat school reeds doet Hoe ? Brief Zie ‘suggesties en alternatieven’
25
Sensibiliseren leerkrachten
Waarom? Belangrijkste schakel tussen visie van de directie/school en leerlingen Hoe? Werkgroep “gezondheidsbeleid op school” Nieuwsbrief Zie suggesties en alternatieven
26
Implementatie school en klas
ACTIE DOOR SCHOOL ACTIE IN DE KLAS Ontbijtlokaal Gezond ontbijt Gezonde snacks Water, héél veel water Alternatieven verjaardagsnoep Betrekken ouders info in schoolreglement/website/ info-blad Regelmatig samen ontbijten Gezonde snacks – creativiteit in variatie Ontdekken gezonde voeding in andere culturen/streken Water Medewerking ouders - leerlingen
27
Sensibiliseren ouders
Waarom? Rol in de voedingseducatie Ouders als rolmodel Hoe? Informeren van de ouders Via nieuwsbrief
28
Groepsopdracht Jullie worden in 3 groepen verdeeld :
1. directie, 2. leerkrachten en 3. leerlingen Elk van deze groepen krijgt een korte opdracht die behoort tot de suggesties en alternatieven
29
5. Suggesties en alternatieven
Directie: 1. Vragenlijst: Mogelijkheid om in te schatten wat er reeds gebeurt Mogelijkheid om concrete werkpunten aan te tonen en op te vangen in project 2. Label: “Certificaat” Duidelijke werk- of verbeterpunten voor toekomst
30
1. Multidisciplinaire werkgroep 2. Info-moment:
Leerkrachten: 1. Multidisciplinaire werkgroep 2. Info-moment: Beginsituatie leerkrachten Leerkrachten als “experten” van de knelpunten ‘kwaliteitslabel’
31
Leerlingen: 1. Leerlingen eetgewoonten week laten opschrijven 2. Toepassing op actieve voedingsdriehoek 3. Eten volgens actieve voedingsdriehoek
32
Integraal overnemen vanuit Project ‘Aan Tafel’
Ouders: Integraal overnemen vanuit Project ‘Aan Tafel’ Aangevuld met evaluatiemoment Mogelijkheid tot inspraak en eigen initiatieven
33
Bedankt voor jullie aandacht ! Zijn er nog vragen?
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.