De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De betalingsbalans.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De betalingsbalans."— Transcript van de presentatie:

1 De betalingsbalans

2 De betalingsbalans Op een betalingsbalans staat een overzicht van betalingen tussen (ingezetenen van) een land en alle andere landen. Het is geen échte balans waar bezittingen en schulden op staan. Het is een overzicht van ontvangsten en uitgaven.

3 De betalingsbalans Betalingen tussen landen worden ingedeeld in soorten. Je hebt betalingen voor goederen, diensten, inkomens en vermogen. Op de balans worden de inkomsten en uitgaven in evenwicht gebracht door toename en afname van reserves ( d.w.z. vreemde valuta)

4 De betalingsbalans Wat gebeurt er als je voor € 16,- via internet een CD bestelt in de VS?

5 De betalingsbalans NL VS
Wat gebeurt er als je voor € 16,- via internet een CD bestelt in de VS? CD €16,- VS NL Het goed wordt vanuit de VS geleverd. De betaling is een uitgave voor NL.

6 De betalingsbalans Naast goederen staan ook andere transacties op de betalingsbalans: dienstverlening: een Duitser vliegt met de KLM naar Frankfurt. inzet van productiefactoren: Een Haaksbergenaar werkt in Ahaus. vermogen op zoek naar een hogere beloning: Ahold koopt een Aziatische supermarktketen.

7 De betalingsbalans De verschillende soorten transacties zijn samengevoegd op aparte deelrekeningen. Op het volgende schermen wordt de betalingsbalans met alle deelrekeningen opgebouwd.

8 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Ontvangen betalingen staan aan de linkerzijde. Betalingen aan het buitenland staan rechts.

9 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Import Export De goederen worden ingevoerd. De betaling gaat naar het buitenland. De goederen worden uitgevoerd maar de betalingen worden ontvangen !!

10 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Import Export Dienstenrekening Verleende diensten Ontvangen diensten Als een Duitser met de KLM naar Frankfurt vliegt ontvangt de Nederlandse economie een betaling uit het buitenland.

11 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Import Export Dienstenrekening Verleende diensten Ontvangen diensten Primaire inkomensrekening Ontvangen primaire inkomens Betaalde primaire inkomens Primaire inkomens zijn: Loon, pacht, interest en winst. Als een Haaksbergenaar in Ahaus werkt zal zijn inkomen, verdiend in Duitsland, in Nederland worden ontvangen.

12 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Import Export Dienstenrekening Verleende diensten Ontvangen diensten Primaire inkomensrekening Ontvangen primaire inkomens Betaalde primaire inkomens Inkomensoverdrachtenrekening Ontvangen inkomensoverdrachten Betaalde inkomensoverdrachten Voor inkomensoverdrachten hoeven geen productiefactoren te worden ingeleverd. Het gaat om uitkeringen, prijzen in kansspelen enz. Voorbeeld: Als Nederland een ontwikkelingsland voedselhulp geeft.

13 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrekening + Als van deze vier deelrekeningen het saldo wordt bepaald spreken we over het saldo op de lopende rekening.

14 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrekening + Saldo op de Lopende rekening Kapitaalbalans Kapitaalimport Kapitaalexport Als Ahold een supermarkt-keten in Azie koopt staat dat aan de uitgavenkant. Op de kapitaalbalans staan beleggingen en investeringen die de grens passeren.

15 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrekening + Saldo op de Lopende rekening Kapitaalbalans + Saldo op de betalingsbalans De betalingsbalans is nu compleet. Als de betalingsbalans in evenwicht is (ontvangsten = uitgaven dus het saldo = 0) is er een materieel evenwicht.

16 De betalingsbalans van …….land per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Saldo 220 Goederenrekening 195 25 Het saldo op de handelsbalans. Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening

17 De betalingsbalans van …….land per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Saldo 220 Goederenrekening 195 25 160 180 Dienstenrekening - 20 140 155 Primaire inkomensrekening - 15 125 105 Inkomensoverdrachtenrek. 20 10 Kapitaalrekening Saldo op de lopende rekening

18 De betalingsbalans van …….land per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Saldo 220 Goederenrekening 195 25 160 Dienstenrekening 180 - 20 140 Primaire inkomensrekening 155 - 15 125 Inkomensoverdrachtenrek. 105 20 10 175 185 Kapitaalrekening - 10 Dit is een materieel evenwicht op de betalingsbalans !

19 De betalingsbalans Een betalingsbalans die niet in evenwicht is kent een overschot of een tekort. Bij een overschot krijgt een land meer internationale betaalmiddelen dan het moet betalen. Bij een tekort moet een land meer aan het buitenland betalen dan het ontvangt. Zo’n land raakt reserves (=internationale betaalmiddelen) kwijt. Toename of afname van reserves worden weergegeven op de salderingsrekening.

20 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening Afname reserves Toename reserves Salderingsrekening

21 De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002
Ontvangsten Uitgaven Saldo Een voorbeeld van een betalingsbalans die niet in evenwicht is. Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. 520 430 90 Kapitaalrekening 240 280 - 40 760 710 50 Afname reserves Toename reserves Salderingsrekening 50 760 760

22 De betalingsbalans Als een land een betalingsbalansoverschot heeft ontvangt het per saldo buitenlandse betaalmiddelen. Door bij de salderingsrekening de toename van de reserves aan de uitgavenkant te plaatsen ontstaat er evenwicht op de balans. De balans is op deze wijze altijd in evenwicht. Dit noemen we formeel evenwicht.


Download ppt "De betalingsbalans."

Verwante presentaties


Ads door Google