De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

België G.O.! basisschool De Schorre Sint-Amands

Verwante presentaties


Presentatie over: "België G.O.! basisschool De Schorre Sint-Amands"— Transcript van de presentatie:

1 België G.O.! basisschool De Schorre Sint-Amands
WATER OVERAL België G.O.! basisschool De Schorre Sint-Amands

2 Doorheen ons dorp Sint-Amands, vloeit de Schelde.
De Schelde is een rivier die ontspringt in de gemeente Gouv in Noord-Frankrijk en door Henegouwen en Vlaanderen via Gent en Antwerpen naar de Noordzee stroomt.

3 De Maas De Maas is een rivier in West-Europa. Doordat ze voornamelijk door regenwater gevoed wordt, kan het waterpeil sterk variëren. De rivier stroomt door Frankrijk, België en Nederland.

4 De Ijzer De IJzer is de kortste van de drie Belgische rivieren die in zee uitmonden (de andere twee zijn de Maas en de Schelde). De IJzer is wel de enige rivier die in België in de zee uitmondt; de Schelde en de Maas monden uit in de zee in Nederland.

5 De rivieren van België in kaart gebracht.
De 3 belangrijkste: Schelde, Maas en Ijzer + nog vele andere.

6 De Noordzee De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan in Noordwest-Europa, met een gemiddelde diepte van 94 meter. De zee wordt aan drie zijden door land begrensd en opent zich naar de Noordoostelijke Atlantische Oceaan. Ze is een belangrijke schakel in scheepsroutes en dient als verbinding tussen Europa en de andere wereldmarkten. Daardoor is ze dan ook de drukst bevaren scheepvaartzee ter wereld.

7 De haven van Antwerpen De haven van Antwerpen is de grootste zeehaven in België en de tweede haven in Europa, na Rotterdam. De haven is verbonden met de Noordzee via de Schelde. Ze speelt een belangrijke rol in de internationale handel. Ze is diep in het binnenland gelegen waardoor er veel vervoerd kan worden via containers. Zo worden producten zoals textiel en elektronica, maar ook vruchten, luxeauto’s en andere nieuwe producten vervoerd naar alle landen.

8 De Belgische kust De Belgische Kust is de landstreek waarmee België (en meer bepaald de noordelijke deelstaat Vlaanderen) als kuststrook grenst aan de Noordzee. De lengte bedraagt ongeveer 67 kilometer. Deze is dan ook zeer toeristisch. Enkele bekende badplaatsen: Oostende, Blankenberge, De Haan, Nieuwpoort,…

9 Vis en zeevruchten België heeft enkele grote vissershavens waar dagelijks verse vis wordt binnengebracht. De belangrijkste haven is Oostende en hier komt dan ook de meeste vis vandaan. Belgen eten niet alleen mosselen met frieten, ook tong, haring, kreeft, paling in het groen, en krokante garnalenkroketten zijn geliefde specialiteiten.

10 Voorbeelden… Vis vangen in de Noordzee
De garnaalvissers in Oostduinkerke

11 Nog enkele belangrijke bezienswaardigheden...
Hellend vlak van Ronquières Een hellend vlak is een bijzondere vorm van een scheepslift waarbij de liftbakken niet alleen een verticale maar ook een horizontale beweging maken. Er bestaan zowel "droge" als "natte" hellende vlakken. Bij de eerste liggen de boten met de kiel droog op een onderstel, bij de laatste worden de boten in een met water gevulde bak getransporteerd of opgestuwd in een met water gevulde geul, de zogenaamde "waterhelling".

12 Watervallen van Coo De watervallen van Coo, in de rivier de Amblève, worden met een hoogte van 15 meter vaak als de hoogste watervallen van België beschouwd. De toeristische dienst van de moedergemeente Stavelot geeft 13 meter aan. Ze zijn gemaakt om het dorp Petit-Coo tegen overstromingen te beschermen.

13 Waterval van Reinhardstein
De waterval van Reinhardstein is een waterval gelegen in de gemeente Weismes. Ze is 60 meter hoog en is daarmee de hoogste waterval van België. Spijtig genoeg is ze niet zo bekend.

14 Stuwdam van Robertville
De stuwdam werd gemaakt om één van de mooiste meren van België te laten ontstaan. Het meer bevindt zich in het hartje van een sterk beboste hoogvlakte en er heerst een sfeer, die men nergens anders in de Oostkantons aantreft.

15 De grotten van Remouchamps
Gelegen in de gemeente Sougné-Remouchaps aan de Amblève De grot wordt bezocht sinds In die tijd werd de grot verlicht met harsfakkels. Een bezoek is zeker de moeite waard: een wandeling van ruim 1 km die eindigt met een boottochtje van bijna 600 meter door spectaculaire zalen en galerijen die werden uitgehold door de onderaardse rivier (de Rubicon).

16 De Ninglinspo De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève nabij het Luikse plaatsje Nonceveux bij Remouchamps. De Ninglinspo is een sterk dalende rivier, op een lengte van 2500 meter heeft de rivier een hoogteverschil van 200 meter. Echt de moeite om avontuur te beleven.

17 De afvaart van de Lesse 21 km ongerepte natuur, een verrassend traject. De Lesse kruipt en slingert door een landschap van middeleeuwse kastelen, een natuurpark, prehistorische grotten, statige rotsen en niet te vergeten: de twee watervallen... sensatie en plezier gegarandeerd, in alle veiligheid !


Download ppt "België G.O.! basisschool De Schorre Sint-Amands"

Verwante presentaties


Ads door Google