De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leuvenselaan Bosch-Site Soldatenplein West-Grijpen Tiense suiker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leuvenselaan Bosch-Site Soldatenplein West-Grijpen Tiense suiker"— Transcript van de presentatie:

1 Leuvenselaan Bosch-Site Soldatenplein West-Grijpen Tiense suiker
St-Joris-Winge Diest Leuven Leuvenselaan Bosch-Site Soldatenplein West-Grijpen Tiense suiker Drie Tommen Leeuwerik Bedrijvenzone A3/E40 Bost-Gallic Te ontwikkelen bedrijvenzone Invalsweg Spoorweg

2 Thema 3: Industrielandschappen: Industrie op kaart
Agenda: Thema 3: hfst 3: industrie op kaart

3 LWB p20 Legende! West-Vlaams Industriegebied Vlaamse Ruit
Kempense Industrie-as Henegouws Industriegebied Luiks Industriegebied Haven van Zeebrugge Haven van Gent Haven van Antwerpen

4 Thematische kaart industrie België Atlas: K38 A & C
1 2 Ha 5 4

5 Even herhalen ! Afzetmarkt Arbeiders Grondstoffen Transport Energie

6 Antwerpse haven Welke industrie overweegt in de Antwerpse haven?
Chemische industrie Wat is hier de belangrijkste vestigingsfactor? Transportmogelijkheden Verklaar: Gemakkelijke aanvoer van aardolie (grondstof voor chemische industrie) via schepen en pijpleidingen (vb.: vanuit Rotterdam). RAPL: Rotterdam Antwerp Pipeline

7 West-Vlaams industriegebied
Welke industrie overweegt in het West-Vlaams industriegebied? Textielindustrie Wat is hier de belangrijkste vestigingsfactor? Aanwezigheid grondstoffen (vlas) Verklaar: De aanwezigheid van textiel in West- Vlaanderen is vooral historisch gegroeid. De wol uit het Verenigd Koninkrijk werd hier geleverd.

8 Luiks industriegebied
Welke industrie overweegt in het Luiks industriegebied? IJzer-en staalindustrie Wat is hier de belangrijkste vestigingsfactor? Aanwezigheid grondstoffen & brandstoffen Verklaar: Vroeger waren er zeer veel steenkoolmijnen in de omgeving van Luik, steenkool is een brandstof voor de ijzer-en staalindustrie.

9 Genk Welke industrie overweegt in Genk? Auto-industrie
Wat is hier de belangrijkste vestigingsfactor? Transportmogelijkheden Verklaar: Ideaal gelegen aan Albertkanaal en E314 om grondstoffen aan te voeren. Ook de aanwezigheid van arbeiders is hier zeer belangrijk. (sluiting mijnen)

10 Voedingsindustrie Wat is de belangrijkste vestigingsfactor voor de voedingsindustrie? Afzetmarkt Verklaar: De nabijheid van grote stedelijke centra zorgt voor een grote vraag naar voedingsproducten.

11 Thematische kaart industrie Europa Atlas K58

12 Welke industriefase ga je vaak rond deze ontginningsplaatsen terugvinden?
Industriefase: basisindustrie Industrietakken: ijzer– en staalindustrie en chemische industrie Aangezien heel wat grondstoffen niet meer ontgonnen worden in Europa heeft de basisindustrie zich elders moeten vestigen. Waar ga je ze nu vooral terugvinden? In de havens.

13 R A H

14 Hoofstuk 4: Havenlandschap in Antwerpen p27
1) Aanwezigheid van kennis en werkkrachten (arbeidsmarkt): In de nabijheid van grote centra (Vlaamse Ruit) met een groot aanbod aan werkkrachten. In Antwerpen wonen productieve dokwerkers en meertalige bedienden. 2) Aanwezigheid van grondstoffen: Grote schepen kunnen via de Schelde massaal grondstoffen aanvoeren. 3) Aanwezigheid van energie: De kerncentrale van Doel en meerdere windturbines leveren elektriciteit in de haven. 4) Verkeer/transportmogelijkheden: Over water: Schelde, Schelde-Rijnkanaal, Albertkanaal; over weg: spoorwegen, autosnelwegennet. 5) Afzetmarkt: Er wonen ongeveer 100 miljoen consumenten in een straal van 350 kilometer rond de Antwerpse haven.

15 Stukgoederen vs massagoederen
onverpakte goederen die meestal in zeer grote hoeveelheden vervoerd worden. goederen die (on)verpakt per stuk vervoerd worden

16 Oefening 25 Stukgoederen Massagoederen Olievaten Zakken cacao
Containers voor vloeistoffen Buizen Houten planken Containers fruit Massagoederen Droog: ertsen Vloeibaar: olie


Download ppt "Leuvenselaan Bosch-Site Soldatenplein West-Grijpen Tiense suiker"

Verwante presentaties


Ads door Google