De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drogen en bewaren van kruiden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drogen en bewaren van kruiden."— Transcript van de presentatie:

1 Drogen en bewaren van kruiden.
Inleiding Het oogsten van kruiden is een continu proces. Je zult steeds weer kruiden kunnen plukken, dat begint al in maart en gaat door tot november. De beste manier om het kruid te oogsten is op een droge en zonnige dag en het liefst vóór dat de zon op het hoogst is, maar de dauw moet wel weg zijn. Kruiden kun je altijd het best oogsten voor ze gaan bloeien, dan is het aroma het sterkst.

2 Enkele droogmethodes Drogen in een droogkast met lades van een raamwerk met daarop gespannen kaasdoek. Op de plaatjes zie je enkele afbeeldingen als voorbeeld. De kast is door ons zelf gemaakt en bevalt prima. Voor info kun je contact opnemen. Op een droogrek met daarop papier en daarop het te drogen kruid op een goed geventileerde donkere plaats. Bij een temperatuur van ca C. Drogen in de oven. De oven op de laagste stand en met de deur op een kier, zodat het vocht eruit kan komen. Op deze manier heb je het kruid in ongeveer één uur droog.

3 Nog meer drogen In een aparte droge kast. Liggend of hangend.
In goed afsluitbare stopfessen; wel op een donkere plek. Invriezen: Het is goed mogelijk om bijna alle hier behandelde kruiden in te vriezen. Bij het ontdooien worden ze wel zacht,(niet knapperig, zoals bij het drogen). Het enige nadeel is dat er op de kruiden ijskristallen worden afgezet, waardoor er beschadigingen aan de kruiden kan ontstaan (hoeft niet altijd zo te zijn).

4 Welke delen van de kruiden kun je oogsten om te drogen en/of in te vriezen of om te bewaren?;
Een opsomming en gebruiksaanwijzing bij de dia’s. Voordat je gaat drogen moeten de kruiden natuurlijk gewassen worden en nagekeken op bruine of aangetaste bladeren. Het drogen en invriezen lukt het best wanneer je kleine bosjes of porties maakt.

5 Peterselie het blad en eventueel de wortel.
Bladeren aan steel: Drogen en in een afsluitbare pot of bus bewaren Invriezen in een afsluitbare diepvriesdoos (plastic). De wortel is goed te drogen in de oven en heeft een sterke geur (nootachtige smaak). Goed droog, daarna in een afsluitbare pot of bus.

6 Peterselie, gedroogd

7 Maggi/Lavas Het blad en de wortel.
Drogen en in een afsluitbare pot of bus bewaren. Invriezen in een diepvriesdoos. De wortel van een twee of driejarige plant is goed te drogen in de oven, op de laagste stand in ca. één uur, met de ovendeur op een kier.

8 Maggi / Lavas, gedroogd

9 Bieslook Steeltjes Het drogen is mogelijk,maar moeilijk veel aroma gaat verloren. De stelen in korte stukjes knippen in een bakje en invriezen. De bloem is eetbaar en wordt ook vaak als decoratie op een bord of een gerecht gebruikt en heeft een verfijnde uiensmaak.

10 Bieslook, gedroogd

11 Basilicum Blaadjes Drogen is mogelijk,maar verliest wel snel geur en kracht. Invriezen, voorwaarde is wel dat elk blaadje ingesmeerd moet worden met olijfolie! Vers is het beste, of voor de winter binnen zetten dan kun je er bijna de hele winter van genieten.

12 Oregano Bloeiende toppen
Drogen,het is goed te drogen, bevat redelijk veel etherische oliën. In veel gerechten te gebruiken. Invriezen. In kleine hoeveelheden in bakjes. Het is mogelijk om er een heerlijke zalf van te maken.

13 Koriandrum Bladeren Drogen is heel moeilijk, wordt snel zwart.
Invriezen in bakjes. De zaden zijn te oogsten rond september, doe ze in kleine bundels in een papieren zak; de zaden vallen er vanzelf in wanneer ze droog zijn. Ze hebben een prettige anijs smaak.

14 Dille bladeren en zaad Blad kort voor de bloei oogsten, daarna in kleine bundeltjes drogen. Zaden afknippen in september en in een papieren zak doen om te drogen; zaden vallen vanzelf in de zak.

15 Rozemarijn Jonge takjes
Drogen wil wel, maar verliest veel van zijn aroma. Invriezen in bakjes in kleine hoeveelheden.

16 Kamille Bloemknopjes Oogsten na de dauw, begin van de ochtend bij volle zon; leg papier onderin het mandje en de afgeknipte kopjes hierop om te drogen; de haartjes zijn heel erg belangrijk. Oogsten kan beginnen in mei, bijna de hele zomer door. Drogen in de zon. Bewaar het gedroogde kruid in een goed afsluitbare pot.

17 Kamille , gedroogd

18 Lavendel Bloemtoppen Oogsten na de dauw, in juli en augustus aan het begin van de bloei. Hang ze te drogen in niet te grote bosjes, op een goed geventileerde donkere plaats.

19 Tijm Bloeiende toppen en het blad
Oogsten aan het begin van de bloei,van mei t/m augustus. Drogen en in een afsluitbare pot bewaren. Invriezen. In kleine hoeveelheden in bakjes. Probeer ook maar eens om de bloeiende toppen te drogen en ze dan in een katoenen zakje te naaien. Als geurzakje.

20 Salie Het blad Oogsten in juli tot begin september, na de bloei.
Drogen in kleine bundeltjes.

21 Salie, gedroogd

22 Pepermunt Hele plant(takken met bladeren)
Verse thee is heerlijk en minder sterk. Drogen in niet te grote bosjes.

23 Pepermunt, gedroogd

24 Goudsbloem De bloemen Drogen gaat heel erg moeilijk maar het kan wel. Er is geduld bij nodig. Er thee van maken is mogelijk heeft een specifieke smaak. Er is heel goed zalf van te maken. Dit is meer productief en geneeskrachtig.

25 Komkommerkruid De plant
Drogen kan, maar verliest dan veel van zijn werkzame stof. Vers te gebruiken. Wordt vaak gebruikt om onder te spitten, waar volgend jaar de aardappels verbouwd worden. Is een goede bemesting.

26 Laurier Bladeren Drogen. Dit is eigenlijk het enige kruid waarvan alleen het blad wordt gedroogd. Hang ze in kleine bosjes op een warme droge plaats. Bewaren in een afsluitbare pot.

27 Stevia /Honing plant Drogen. Is goed te drogen, maak de bundels niet te groot en geef ze de ruimte, droog in ca. 8 dagen op een donkere goed geventileerde plaats. Wanneer ze goed droog zijn, knip dan de blaadjes er af, doe ze in een vijzelpot en vermaal ze tot poedervorm. Bewaren in een goed afsluitbare glazen pot. Het gedroogde poeder is vele malen zoeter dan het verse blad, je bent veel minder nodig. Mensen met diabetes 1 en 2 mogen het gerust gebruiken.

28 Selderij Selderij is goed te drogen en goed te gebruiken bij verschillende gerechten. Ook wel vers te gebruiken, dan is het aan te raden om het te koken

29

30 Kruidendroogkast Voorkant

31 Kruiden oogsten en bewaren

32 Kruiden droogkast Meting temperatuur en vochtigheid

33 Kruiden oogsten en bewaren

34 Kruidendroogkast het oventje

35 Kruidendroogkast De warmtebron

36 Kruidendroogkast Warmteverdeler

37 Kruiden droogkast Onderkast met ventilator


Download ppt "Drogen en bewaren van kruiden."

Verwante presentaties


Ads door Google