De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ape Campagne 2011 De EAZA mensapen campagne richt zich op de apensoorten die bedreigd of ernstig bedreigd zijn met uitsterven. Dit zijn alle 24 soorten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ape Campagne 2011 De EAZA mensapen campagne richt zich op de apensoorten die bedreigd of ernstig bedreigd zijn met uitsterven. Dit zijn alle 24 soorten."— Transcript van de presentatie:

1 Ape Campagne 2011 De EAZA mensapen campagne richt zich op de apensoorten die bedreigd of ernstig bedreigd zijn met uitsterven. Dit zijn alle 24 soorten van gorilla’s , chimpansees, bonobo’s, orang-oetans en gibbons. Het enige lid van de mensapen familie die niet bedreigd is, is de mens.

2 Bonobo Uiterlijk: Zwart gezicht, roze lippen Slank gebouwd
Een stukje kleiner dan de Chimpansee Bonobo’s zijn familie van de chimpansees. Maar ze leven in verschillende gebieden en hebben een ander uiterlijk, en ze verschillen erg in gedrag!

3 Bonobo’s leven in de Democratische Republiek van Congo
Bron: Google maps

4 Bonobo Wat vinden Bonobo’s leuk om te doen:
40% van de tijd eet en drink ik 32% van mijn tijd rust of slaap ik in mijn slaapnest Bonobo’s kunnen (net als andere mensapen) niet zwemmen, maar, op warme dagen in Afrika houden ze er wel van om in het water te spelen. Alle mensapen slapen (m.u.v de gibbons) in nesten die ze bouwen van takken en bladeren. 16% gebruik is om te reizen De tijd die overblijft, gebruik ik om te spelen of voor sociale interactie

5 Bonobo Wat bonobo’s lekker vinden om te eten:
Bron: 55% van mijn dieet bestaat uit fruit 25% zijn kruiden 14% zijn bladeren 2% boombast, 2% bloemen en 2% vlees

6 We leven in een fission-fusion maatschappij:
Bonobo We leven in een fission-fusion maatschappij: Tijdens de dag splitsen we ons op in kleine groepen. De samenstelling van de groepen kan elke dag anders zijn. ‘s avonds komen we bij elkaar om in een grote groep te slapen. .

7 Bonobo’s staan bekend om:
Make love, not war! Bonobo’s voorkomen conflicten en bevestigen hun vriendschap door sex met elkaar te hebben. Voor de bonobo’s is sexueel gedrag vergelijkbaar met onze knuffels en omhelzingen.

8 Ze vormen coalities om hun zin te krijgen.
Bonobo Wist je dat? Vrouwen de baas zijn. Ze vormen coalities om hun zin te krijgen. In elke groep is een vrouwtje het meest belangrijke dier. Vrouwen zijn iets kleiner dan mannen. Maar als een mannetje voedsel probeert te stellen, werken de vrouwtjes met elkaar samen om het mannetje te overmeesteren.

9 Ik mijn melktanden verlies, net als jij!
Bonobo Wist je dat? Net als alle zoogdieren, hebben mensapen melktanden. Ik mijn melktanden verlies, net als jij!

10 Men vroeger dacht dat we dwerg chimpansees waren.
Bonobo Wist je dat? Men vroeger dacht dat we dwerg chimpansees waren. Weet jij wat de verschillen zijn tussen Bonobo’s en chimpansees?

11 Chimpansee Uiterlijk:
Licht gezicht, die met het ouder worden verkleurt Groter dan de Bonobo Kan een kleine witte baard hebben Kan kaal worden als hij ouder wordt

12 Chimpansee 4 ondersoorten Chimpansees: Westelijke Nigeria-Kameroen
Bron: Google maps 4 ondersoorten Chimpansees: Westelijke Nigeria-Kameroen Centrale Oostelijke

13 Chimpansee Wat vinden Chimpansees leuk om te doen :
Slapen in mijn eigen nest Klimmen Vlooien doen de chimpansees om elkaars vacht te onderhouden. Maar ook om vrienden te maken. Spelen kent 2 vormen: spelen met objecten, maar ook met leeftijdsgenoten, natuurlijk! Vlooien We zijn 45-60% van onze tijd aan eten kwijt. Wat we de rest van de tijd doen, hangt af van het seizoen, afstand tot voedselbronnen en het weer. Spelen

14 Chimpansee Wat Chimpansees lekker vinden om te eten:
Bron: 45-76% van mijn dieet bestaat uit fruit Bron: 1-11% zijn zaden 12-45% zijn bladeren 1-18% bloemen en 0-5% vlees (incl. insecten en kleine vogels)

15 We live in fission-fusion society:
Chimpansee We live in fission-fusion society: Net als bonobo’s splitsen we ons tijdens de dag op in kleine groepen. De samenstelling van de groepen kan elke dag anders zijn. ‘s avonds komen we bij elkaar om in een grote groep te slapen.

16 Chimpansee VIP: very important primate Chimpansees staan bekend om :
Ham: De ruimte aap Bron: Wikipedia Bubbles: Michael Jackson’s maatje Bron: Wikipedia Flo: Jane Goodall’s meest bekende chimp VIP: very important primate Congo: eerste chimp die schildert Viki: De pratende chimp Deze chimpansees zijn allemaal erg bekend bij ons, omdat ze speciale dingen hebben gedaan. Geïnteresseerd? Leer meer over deze apen op de chimpansee weetjes op de bronnenpagina van Washoe: De chimp die gebarentaal leerde Cheetah: Tarzan’s maatje

17 Chimpansee Wist je dat? Mannen de baas zijn
Chimpansee’s leven, net als bonobo’s, in grote groepen waar zowel volwassen mannetjes en vrouwtjes zich in bevinden. Maar terwijl bij de bonobos het altijd de vrouwen zijn die de dienst uitmaken, is dit bij de chimpansee’s anders: alle volwassen mannen zijn dominant over alle vrouwen in de groep! De mannetjes sloven zich erg uit, door rond te rennen, te slaan op bomen en te schreeuwen. Mannen de baas zijn

18 De oudste chimp is 64 jaar oud geworden in een dierentuin
Chimpansee Wist je dat? De oudste chimp is 64 jaar oud geworden in een dierentuin

19 Gorilla Uiterlijk: Groot Bruine tot zwarte vacht
Mannen (180 kg) twee keer zo groot als vrouwen (100 kg) Mannen krijgen een zilveren rug rond de leeftijd van jaar De gorilla is de grootste primaat.

20 Gorilla 2 soorten Gorilla’s: Westelijke (laagland en cross-river)
Oostelijke (laagland en berg) Bron: Google maps

21 Gorilla Wat vinden Gorilla’s leuk om te doen :
40 % van de tijd doe ik een dutje samen met mijn familie Veilig zijn bij mijn moeder 30 % van mijn tijd ben ik aan het eten Hier eet ik bladeren 30% zijn we aan het reizen en andere dingen aan het doen zoals indruk maken op de rest door op mijn borst te roffelen

22 Gorilla Wat gorilla’s lekker vinden om te eten:
Ik eet wat er om me heen groeit. Dit is bijna 100% kruiden en bladeren (en de insecten die bij het plukken mee komen) Bron: . Alleen een klein deel van mijnmenu bestaat uit fruit en bloemen

23 Gorilla We leven in een harem:
We blijven altijd samen. Een man en veel vrouwen met kinderen. Mijn vader (de zilverrug) is de baas. Hij bepaalt wanneer en waar we naartoe gaan.

24 Gorilla Gorillas in the mist Gorilla’s staan bekend om :
Dian Fossey en het boek over haar leven Gorillas in the mist Dian Fossey bestudeerde berggorilla’s van eind jaren 60 tot 1985, toen werd ze vermoord.

25 Gorilla Wist je dat? Het delven van coltan voor mobiele telefoons en computerchips ons huis verwoest Mijnbouw is een groot probleem voor de leefomgeving van de Oostelijke gorilla’s. Kijk asjeblieft op om te leren hoe de leerlingen kunnen helpen! Bron: 100% Mike

26 Gorilla Wist je dat? Net als de andere mensapen slapen wij liggend in plaats van rechtop zittend. Maar in tegenstelling tot de andere mensapen bouwen we ons slaapnest vaak op de grond. Elk mannetje krijgt rond zijn 13e jaar een zilveren rug.

27 Orang-oetan Uiterlijk: Lange oranje gekleurde haren
Mannen kunnen wangflappen krijgen Handen en voeten lijken op elkaar

28 Orang-oetan 2 soorten Orang-oetans: Sumatraanse Borneo
Bron: Google maps

29 Wat vinden orang-oetans leuk om te doen :
Klimmen Kussen van een vriend Spelen Meer klimmen

30 Orang-oetan Wat vinden orang-oetans lekker om te eten:
Bron: 60% van ons dieet bestaat uit fruit We eten ook boombast en bladeren We houden ook van het eten van eieren, insecten, eekhoorns en andere dieren Soms eten we kruiden en bloemen als medicijn Bron:

31 We leven semi-solitair:
Orang-oetan We leven semi-solitair: Binnen het territorium van een volwassen mannelijke orang-oetan leven verschillende vrouwtjes (alleen of met hun kind). Hun territoria overlappen. Soms komen we elkaar tegen in het regenwoud en kennen we elkaar goed.

32 Orang-oetans zijn bekend om:
Bosmens Orang-oetans komen in dierentuinen wel naar de grond, maar in de natuur doen ze dit zelden. De naam orang-hutan betekent in het Maleisisch “bosmens” Orang-oetans leven hoog in de bomen en zijn semi-solitair.

33 Orang-oetan Wist je dat? ?
Heel veel regenwoud gekapt is voor palmolieplantages, waardoor ons huis kapot wordt gemaakt Palmolie wordt gebruikt in voedsel en schoonmaakmiddelen en is te vinden in ongeveer 1/3 van al onze producten in de Westerse supermarkten! Maleisie en Indonesie, de enige twee landen waar de orang-oetans voorkomen.

34 Orang-oetan Wist je dat? ?
In Sabah, Borneo zijn er touwbruggen aangelegd om de versnipperde populatie van orang-oetans met elkaar te verbinden. En ze worden gebruikt! Deze foto is genomen in een dierentuin, maar de touwbruggen aangelegd om de versnipperde populatie van orang-oetans met elkaar te verbinden, werken precies hetzelfde!

35 Orang-oetan Wist je dat? Niet alle volwassen mannen wangplaten hebben?
Mannen met wangplaten zijn dominant. Mannen zonder wangplaten zijn kleiner en hun aanwezigheid in het territorium van de dominante man wordt geaccepteerd. Toch kunnen mannen zonder wangplaten ook met vrouwtjes paren!

36 Gibbon Algemene uiterlijke kenmerken: Erg lange armen
Nomascus Hylobates Er zijn 17 soorten Gibbon’s Verdeeld in 4 groepen: Hylobates (7 soorten) Nomascus (7 soorten) Hoolock (2 soorten) Symphalangus (1 soorten) Gibbons behoren tot de ‘mindere mensaap’. Samen met de mensapen behoren ze tot de apenfamilie. Algemene uiterlijke kenmerken: Erg lange armen Aangepaste schouder- en polsgewrichten voor brachiatie (zwaaien door de bomen) Ware boomacrobaten Symphalangus

37 Gibbon 4 groepen Gibbon’s Hylobates Nomascus Hoolock Symphalangus
Source: Google maps

38 Gibbons Wat vinden gibbons leuk om te doen: Symphalangus duet Zingen
Hangen en zwaaien door de bomen Het eten van vruchten en bladeren van de meest smalle takken

39 We leven in familie groepen:
Gibbon We leven in familie groepen: Onze familie bestaat meestal uit vader, moeder en een of twee kinderen. Kinderen verlaten de familiegroep als ze 5 tot 6 jaar zijn moeder kind vader

40 Gibbon Zingen en swingen Gibbons zijn beroemd om hun:
Bekijk de video op:

41 Gibbons een normale duimgrootte hebben.
Wist je dat? Gibbons een normale duimgrootte hebben. Maar ze zitten vast aan het polsgewricht, waardoor ze door de bomen kunnen zwaaien.

42 Wij zijn verkleuringsartiesten.
Gibbon Wist je dat? Wij zijn verkleuringsartiesten. The lar-gibbon verschilt in kleur per gebied. De witwang gibbon verkleurt minstens 1 keer in zijn leven. Ze worden blond geboren (in de kleur van hun moeder), en vetkleuren zwart (zie foto). Op een leeftijd van 5 a 6 jaar kleuren de dochters weer terug naar blond, terwijl de zonen een zwarte kleur blijven houden. Een vrouwtjes gibbon bevalt ongeveer elke 2 jaar van een baby. Let op onze lange armen op de foto, het blonde vrouwtje kan de grond met haar vingertoppen aanraken als ze rechtop staat.

43 Het Einde


Download ppt "Ape Campagne 2011 De EAZA mensapen campagne richt zich op de apensoorten die bedreigd of ernstig bedreigd zijn met uitsterven. Dit zijn alle 24 soorten."

Verwante presentaties


Ads door Google