De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Logotypes Woord- en beeldmerken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Logotypes Woord- en beeldmerken."— Transcript van de presentatie:

1 Logotypes Woord- en beeldmerken

2 Opdracht: Ontwerp een Logotype voor jouw (fictieve) eigen productiemaatschappij. Zwart/ wit met steunkleur(en) Creatief gebruik van typografie Ontworpen in Adobe Illustrator Met een illustratief element En een eenvoudige animatie

3 Hoe ga je te werk? Verzin eerst een naam maak een aantal schetsontwerpen voor jouw logo op papier Maak daarbij op een originele en manier gebruik van Typografie Werk met Adobe Illustrator. Omdat letters eigenlijk vectorvormen zijn, heb je zo de meeste vrijheid (zie de tutorial).

4 Wat is een logo? Een woordmerk: een combinatie van letters (en soms ook beeld) op een typografisch ongewone manier gebruikt. Google op Woordmerk Of op Logotypes De animatiefilm Logorama geeft een beeld van de hoeveelheid logo’s waar we dagelijks mee te maken hebben!

5 Logotypes en Typografie
Ook in de Typografie zijn voorbeelden te vinden van ‘ongewoon’ gebruik van letters / lettercombinaties. De ‘ampersand’ is een goed voorbeeld:

6 Voor het latijse woord ‘et’ (en) werd een nieuw letterteken bedacht, als je de E en de T samenvoegt in één teken:

7 Dit teken evolueerde weer tot de vorm die het nu heeft: Je ziet hier nog iets interessants: elk lettertype heeft zijn eigen manier om dit teken te schrijven.

8 Een samenvoeging van twee letters word ook wel een ‘ligatuur’ genoemd
Een samenvoeging van twee letters word ook wel een ‘ligatuur’ genoemd. Ligaturen zijn apart ontworpen lettercombinaties:

9 Hier zie je een aantal veelgebruikte ligaturen
Hier zie je een aantal veelgebruikte ligaturen. Goed ontworpen lettertypes kiezen vanzelf een ligatuur als de lettercombinatie zich voordoet.

10 Door met fantasie te spelen met de lettervormen kan je heel mooie ligaturen maken:

11

12 Je kunt ook zelf een letter bedenken op basis van een bestaand letterteken. Hier heb ik het gebruikt voor mijn eigen beeldmerk:

13 Welk Lettertype moet ik kiezen?
Omdat er zo veel keuze in Lettertypes (Fonts) is is de keuze van (een combinatie van) Lettertype(s)een moeilijke. MyFonts.com maakt die keuze makkelijker.

14 Je kunt daar per categorie zoeken naar een letter, en de verschillende lettertypes zijn goed gedocumenteerd/ geïllustreerd. Ook kan je een ‘tag’ gebruiken om een soort karakter van een letter te typeren, bij een zoekopdracht. Natuurlijk ga je de letter niet meteen kopen, maar voor inspiratie is deze site erg handig. Er zijn veel gratis letters te downloaden op het web, bijvoorbeeld

15 Om je letters op je computer te beheren, gebruik je een gratis programma: Linotype FontExplorer voor de mac De hele FontFolio library van Adobe staat nog steeds online

16 Inspiratie Als je een logo design voor je (fictieve)productiemaatschappij ontwerpt, ligt het voor de hand om zaken uit de filmwereld als inspiratie te gebruiken: film reels, camera’s, lenzen, director-stoelen of statieven.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Ontwerptips: Denk aan duidelijke contrasten:
Licht op donker <-> donker op licht Maak eventueel gebruik van een steunkleur Bedenk een simpele animatie voor jouw logo Kies een goed leesbare letter

40 Bij gebruik van meerdere lettertypes: kies voor duidelijke verschillen:
Vet <–> dun Klassiek (schreef) <–> modern (schreefloos) Voeg een illustratief element toe aan je ontwerp Hou rekening met de mogelijkheid van een animatie

41 Begin met schetsen op papier

42 Ga dan pas over op het uitproberen van verschillende lettertypes

43 Werk met Adobe Illustrator
Werk met Adobe Illustrator. Omdat letters eigenlijk vectorvormen zijn, heb je zo de meeste vrijheid. Bedenk of je het ontwerp op een donkere achtergrond of een lichte gaat maken

44 Als je je ontwerp min of meer hebt vastgesteld, ga je het precies uitwerken. Voor hulp kan je de tutorial- bestanden downloaden.


Download ppt "Logotypes Woord- en beeldmerken."

Verwante presentaties


Ads door Google