Download de presentatie
GepubliceerdJoanna Smit Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
BEER the healthy fuel That keeps men going…
2
BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces
Het proeven
3
Bier: waarom lusten we het zo graag?
4
Grondstoffen de 4 belangrijkste ingrediënten B I Water E R + Gerst
+ Hop + Gist
5
Grondstoffen Water 1 liter bier 7 liter water
Verschillende kwaliteit = verschillend bier Vroeger: elke brouwerij eigen bron Nu: water is 100% corrigeerbaar
6
Pils: lage gisting Bel Pils
7
Grondstoffen Gerst Graan: zetmeelbron Meest geschikt om te brouwen
- kaf (geklede graansoort) - gemakkelijk bij vermouten Kan gedeeltelijk vervangen worden door andere granen: rijst, tarwe, … - prijs - smaak
8
Grondstoffen Hop Bitterheid & aroma Natuurlijk bewaarmiddel
Enkel vrouwelijke bloemen In bloemen, pellets of extract
9
Grondstoffen Gist Levend micro-organisme Omzetten suiker alcohol
Hoge gisting: Saccharomyces cerevesieae Lage gisting: Saccharomyces carlsbergensis Spontane gisting: wilde gist Gemengde gisting Eigen cultuur of uit gistfabrieken
10
Het proces Mouten Brouwen Gisten Afvullen
11
Mouten Wat? Waarom? Mout is gekiemde gerst Oplossen van zetmeel
Aanmaak van enzymes
12
Mouten Gerst Mout Hoe? Reiniging van gerst
Weken in water (vochtgehalte: 12% 45%) Kiemen (1 week) Verwijderen wortel- en bladkiem Eesten: - Drogen (50°C) - vochtgehalte ~ 5% - Opwarmen 85°C – bleek mout - Branden bij hoge temp – donker mout
13
Speciale Belge De Koninck
14
Brouwen Mout Wort Pletten van mout
Mout mengen met warm water in de beslagkuip Temperatuursbehandeling 35°C 78°C oplossen zetmeel enzymatische afbraak zetmeel suiker
15
Brouwen Mout Wort Filtratie Wort
16
Brouwen Koken met hop Wort + Hop Koken Hopseparatie Koelen
17
Wit bier Vedett extra white
18
Fermentatie Wort Bier
Wort + Hop + Gist 1. Vermenigvuldiging 2. Alcoholische fermentatie Suiker CO2 & alcohol 2 of 3 stappen
19
Fermentatie Hoofdgisting TEMP °C TIJD HOGE 15 – 25°C 5 dagen LAGE
1 tot 2 weken SPONTANE 20°C > 1 jaar
20
Fermentatie Tweede gisting (lagering) TEMP °C TIJD HOGE 5 – 16°C
2 weken LAGE 0°C 2 maanden
21
Afvullen Separatie gist en bier Afvullen met of zonder gisting op fles
22
Santé!
23
Tripel Orvélo
24
Historiek We schrijven medio de jaren ’80: in de “ Brouwerijschool St-Lieven” te Gent groeit een band tussen 3 Biochemie studenten. Er wordt in en na de lessen vrolijk geëxperimenteerd met het gerstenat & de studentenclub’s brouwerijbezoeken staan met stip op 1. Niks vermoedend dat 24 jaar later diezelfde mannen, inmiddels stevig in de veertig de handen (& koppen) in elkaar slaan om samen een bier te ontwikkelen. A la Steve Job wordt in het center of excellence - Luc’s garage met volharding gebrouwen tot “het zweet van de muren loopt” of was het de condens…
25
Historiek Regelmatig worden de proefbrouwsels ter keuring geschonken in de huisbrouwerij “Half Zeven”, waar de tijd echt stil staat. De klok deed haar laatste tik bij een (te) succesvolle bierdegustatie en duidt sedertdien voor altijd “Half zeven” aan. Met de gewaardeerde raad van deze ervaringsdeskundigen wordt de receptuur bijgestuurd tot de dag dat onze gebalanceerde receptuur uit de tap loopt. De “Orvélo”, Tripel was geboren.
26
Historiek De naam Orvélo, geïnspireerd door de liefde voor de fiets die Dag & Jan naast hun liefde voor het bier zo aanprijzen. Wees eerlijk na een tochtje op de “Vélo d’Or” is er niks zo genotvol als een goed fris biertje, rijk aan natuurlijke anti-oxidantia afkomstig van de minzame hop en groene kruiden. RVEL V EL R ORVELO
27
Historiek Het recept van Orvélo tripel, eigendom werd door genomen met meester brouwer Dirk Naudts van de “Proef”brouwerij in Lochristi Hij gaf ons nog een laatste paar tips en het resultaat zit in de fles voor jullie.
28
Streekbier Oerbier
29
Saison Saison Dupont
30
Rodenbach - Rodenbach Grand Cru
Gemenge fermentatie Rodenbach - Rodenbach Grand Cru
31
Cantillion & Boon & Girardin
Oude Geuze Cantillion & Boon & Girardin
32
Tripel-Geuze Vicardin
33
Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue
Trappist Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue
34
Trappist Orval
35
Dank voor jullie aandacht
Bierliefhebbers Dank voor jullie aandacht
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.