De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veel mensen hebben positieve ervaring met hardlopen,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veel mensen hebben positieve ervaring met hardlopen,"— Transcript van de presentatie:

1 Veel mensen hebben positieve ervaring met hardlopen,
Maar ook negatieve ervaring met de blessures Blessures horen niet bij hardlopen! Met ChiRunning is iedere loper in staat zonder blessures hard te lopen

2 ChiRunning? Zwaartekracht versus lichaamskracht
Ontspanning versus aanspanning Proces is het doel, niet het resultaat Vorm, omvang, snelheid Meer ontspanning = meer snelheid

3 ChiRunning is hardlopen zonder blessures
Blessurevrij hardlopen door een verbeterde houding Blessurevrij hardlopen door je te richten op een proces in plaats van op het resultaat. Resultaat is het logische gevolg van het proces. De verschillen op een rij.

4 Power Running versus ChiRunning
Power Running ChiRunning Spierkracht Levenskracht Chi Afzet van het been optillen van het been Resultaat georiënteerd Proces georiënteerd Focus op tijd/afstand focus op houding Meer is beter Minder is meer Inspanning Ontspanning Lange hersteltijd tussentrainingen Geen/weinig hersteltijd tussen nodig trainingen nodig ‘no pain, no gain’ ‘no pain, no pain’

5 ChiRunning: voor wie? Alle lopers; beginners, recreanten, zondaglopers, marathonlopers en toppers zullen plezier hebben van de ChiRunning techniek. Hoe langer de te lopen afstand is, hoe minder kracht een rol speelt. Degenen die lange afstanden (vanaf 3 kilometer) lopen, hoeven hun spieren veel minder aan te spreken dan feitelijk vaak gebeurt.

6 ChiRunning is daarom bij uitstek geschikt voor:
Lange afstandlopers , beginner of gevorderd. Recreanten zowel beginners (zonder enige ervaring) als gevorderden. Lopers die door blessures gestopt zijn , blessuregevoelige lopers. Baanatleten zullen profijt hebben van ChiRunning tijdens hersteltrainingen!

7 ChiRunning leren David van der Linden:
David heeft meer dan 20 jaar hardloopervaring met lopen van wedstrijden in binnen- en buitenland van 5000mtr t/m de marathon en ultra lange trails in de bergen. David volgde zijn chi coaching opleiding bij Danny Dryer. David is atletiektrainer en als docen/mentaal trainer-psycholoog verbonden aan diverse sportbonden.

8 De houding 4 pijlers Je basishouding.
Het gebruik maken van de zwaartekracht, hellen. Het optillen van je voeten.( niet afzetten!) Het gebruiken van je armen, je ondersteunt de benen.

9 1. basishouding De lichaamshouding is de eerste en allerbelangrijkste pijler voor ChiRunning. Het bekken speelt hierbij een belangrijke rol. Er ontstaat een balans doordat je het hele lichaam in een mooie rechte lijn laat staan. Dit zorgt voor weinig spierbelasting. Het is logisch dat je daardoor weer minder kans hebt op blessures. De balans ontstaat door het aanspannen van je kern, je diepe buikspieren beneden je navel. Samen met het verbinden van een aantal punten in je lichaam. Op de cursus leer je dit toepassen. Je leert het verschil voelen.

10 ChiRunning grondhouding
De punten die je min of meer in een rechte lijn kunt verbinden zijn: Je enkels, je heupen, je schouders en je oren. Deze lijn is steeds recht | wanneer je gaat hellen helt de hele lijn / . De punten blijven verbonden.

11 2. Hellen Vanuit de aangeleerde houding laat je vervolgens je lichaam iets naar voren hellen. Je brengt je lichaamszwaartepunt naar voren. Zelfs een klein stukje voor je voeten! Op dat moment neemt de zwaartekracht het over. Dit is de kracht die jou als hardloper uiteindelijk naar voren zal trekken. Het hellen is belangrijk, het zorgt voor het minder gebruiken van je energie. Je maakt immers gebruik van de zwaartekracht, die kost je niets!

12 ChiRunning - hellen in beeld

13 3. Voeten optillen De voeten worden aan de achterkant eenvoudigweg opgetild. De hiel komt het eerst van de grond. De tenen volgen ontspannen. Vergelijk het met het afhalen van een postzegel van een rol. Er wordt dus niet afgezet. Het geeft minder belasting van kuiten en achillespezen. Er wordt gebruik gemaakt van de elastische werking van de hamstrings. Na het optillen maakt de voet  een cirkelbeweging om vervolgens te landen achter het lichaamszwaartepunt. De knieën blijven gedurende deze beweging relatief laag. Knie heffen doe je dus niet bij de oefeningen voor ChiRunning. Knie buigen wel.

14 Knieën laag De knieën blijven gedurende deze beweging relatief laag.
Geen kniehef, wel kniebuigen, geen spierspanning opbouwen, maar juist ontspanning houden. Je zult begrijpen dat het moeilijk is deze omslag te ervaren. Goed: Fout:

15 4. Het gebruik van de armen
Met je armen zorg je voor ritme en balans. Bij ChiRunning niet vanuit kracht, juist ontspannen ‘als vanzelf’. In de cursus leer je hoe jezelf kunt leren je armen in de goede hoek van 90 graden te houden. Veel mensen zakken met hun armen, bij ChiRunning leer je dat dit zorgt voor een grotere belasting. Goede inzet van de armen helpt je efficiënter hard te lopen!

16 De Chirunning houding van de armen in beeld

17 De 4 pijlers samengevoegd
Dit allemaal samenvoegen zorgt een ChiRunning houding. Vervolgens leer je nog enkele andere belangrijke aspecten van ChiRunning toe te passen. Het gaat hier onder andere om: pasfrequentie, bekkenrotatie, losmaken van het lichaam, heuveltechniek.

18 Een plaatje!

19 Vragen?

20 We gaan naar buiten. We gaan bouwstenen van de basishouding van chirunning toepassen en ervaren. We gaan starten met lopen. Daarna eindigen we binnen met een afsluiting.

21 Cursus chirunning, in Eindhoven en op locaties in heel Nederland.
Expert bij losse veter. Clinics en workshop ism Run2day Vakantie weekenden: ROOMPOT SPORT, begin zomer basiscursus en een weekendje weg, met loopmaatje(s), met de hele club, alleen, maar ook voor het hele gezin! Vragen ?

22 David van der Linden Tel. 0613763320 info@slimlopen.nl


Download ppt "Veel mensen hebben positieve ervaring met hardlopen,"

Verwante presentaties


Ads door Google