De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oost-Europese wijnen No Taste To Waste

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oost-Europese wijnen No Taste To Waste"— Transcript van de presentatie:

1 Oost-Europese wijnen No Taste To Waste
Peijffers Jiri, Interescautlaan 73, 2627 Schelle 0477/ -

2 Waarom is Oost-Europese wijn zo onbekend? Waarom Oost-Europese wijn?
Ongelukkige geschiedenis. De onbekende druiven. Economische instabiliteit. Politieke instabiliteit. Waarom Oost-Europese wijn? Enorme diversiteit aan druiven. Grote verscheidenheid aan wijnsoorten. Uitstekend terroir Perfecte klimaten Grote diversiteit in bodem Rijke wijngeschiedenis Traditionele ambacht Technieken vanuit West-Europa en de Nieuwe wereld Authenticiteit en originaliteit Internationale herkenning in de vakpers & op de kaart in toprestaurants Peijffers Jiri – 0477/

3 Pannonische Laagvlakte
Oost-Europa - Geografie Pannonische Laagvlakte Karpaten Alpen Kaukasus Julische Alpen Balkan-gebergte Pirin & Rhodopen Dinarische Alpen Pindosgebergte Peijffers Jiri – 0477/

4 Oost-Europa - Geografie
Balaton Drava & Sava Donau & Tisza Olt Zee van Azov Adriatische zee Zwarte zee Egeïsche zee Peijffers Jiri – 0477/

5 Gemiddeld continentaal
Oost-Europa - Klimaat Gemiddeld continentaal Alpine Gemiddeld oceaan Warm continentaal Koud continentaal Warm oceaan Mediterraans Peijffers Jiri – 0477/

6 Slovenië Peijffers Jiri – 0477/

7 Slovenië – Druiven: Beli Pinot Sivi Pinot Modri Pinot = = =
Pinot Blanc Pinot Gris Pinot Noir Modra Frankinja Sent Lovrenka Laski Rizling = = = Blaufrankisch Saint Laurent Welschriesling Renski Rizling Rizvanec Sipon = = = Rijnriesling Muller-Thurgau Furmint Peijffers Jiri – 0477/

8 Slovenië – 3 Wijngebieden:
Peijffers Jiri – 0477/

9 Slovenië – 3 Wijngebieden:
Posavje (Sava Vallei) 4000ha Wit & Rood Gemiddeld continentaal klimaat. Noorden Pannonische invloed , zuiden mediterraans Onderverdeeld in 3 subregio’s Bizeljsko – Sremic, Dolenjska, Bela Krajina Veel blends van lokale als internationale druiven. Gemiddelde kwaliteit Podravje (Drava Vallei) 9000ha Meer Wit dan rood (ook schuimwijn) Gemiddeld tot koud continentaal klimaat Uitlopers van de Alpen, In het verlengde van Steiermark. Onderverdeeld in 2 subregio’s Stajerska & Prekmurje Kwaliteit in SB, Chardonnay, Furmint, LaskiRizling, Rijnriesling, Traminer, PN en nobel zoet. Primorje (Kuststreek) 8000ha Wit & rood Mediterraans en oceaan klimaat. Duidelijke link met Italiê, regio Istrië Onderverdeeld in 4 subregio’s Koper (Malvazija & Refosk) / Kras (Refosk & Teran) / Vipava (Zelen, Pinella, Rebula & Pinot Noir) / Brda (Rebula, Sauvignonasse & franse druiven) Peijffers Jiri – 0477/

10 Slovenië – 3 Wijngebieden:
Peijffers Jiri – 0477/

11 Slovenië – Weetjes: De oppervlakte van Slovenië bedraagt km² (ongeveer 2/3 van België) Podravje: Oostenrijks en Hongaars georiënteerd // Posavje: Salvisch georiënteerd // Primorje: Italiaans georiënteerd 60% witte wijn & 40 % rode wijn 21000ha met ongeveer 80miljoen liter wijn Top 3: druiven in Slovenië: 1 – Laski Rizling / 2 – Sipon / 3 – Refosk Namizno Vino = Tafelwijn // Kakovostno vino = Kwaliteitswijn //Vrhunsko vino = Premiumwijn. Oudste wijnrank in Maribor. Ouder dan 400Jaar, Zametovka Slovenië is steeds het meest welvarend geweest van de Slavische landen. Peijffers Jiri – 0477/

12 Taste N° 1 Land : Slovenië Streek : Stajerska Wijnhuis : Ptujska Klet
Naam : G-Line Traminec Druiven : Traminer Jaar : 2009 Omschrijving: 24h skin-maceratie / 5maand ‘sur lie’ op inox Peijffers Jiri – 0477/

13 Taste N° 2 Land : Slovenië Streek : Koper Wijnhuis : Vinakoper
Naam : Capo d’Istria Druiven : Refosk Jaar : 2006 Omschrijving: 24m barrels Peijffers Jiri – 0477/

14 Roemenië Peijffers Jiri – 0477/

15 Moldova Transylvania Roemenië – 5 Wijngebieden: Muntenia & Oltenia
Vnl rood Gemiddeld continentaal klimaat In het noorden de meridiale karpaten. 45% van de wijnbouw van Roemenië is hier gesitueerd. Top regio voor rood. Grote kwaliteitsdomeinen. Vnl bekend voor de cultivatie van Franse druiven Dobrogea Vnl wit maar ook rood Mediterraans klimaat. Warmste regio van Roemenië met minste neerslag. Gelegen aan de Zwarte Zee met Murfatlar als bekendste deelregio. Banat, Crisana & Maramures In Banat rood & wit, in het noorden meer wit Overgang van Karpaten naar de Hongaarse/Pannonische Laagvlakte. Gemiddeld continentaal klimaat met in het zuiden mediterraanse invloeden. In Recas het bekendste domein: Cramele Recas. Moldova In het noorden vnl wit. Meer rood naar het zuiden toe. Gemiddeld continentaal klimaat 35% van de aangeplante stokken in Roemenië staan in deze regio. Bekend voor: de wijn Cotnari en zijn wijnen van de druif Aligoté (Jassy). Transylvania Wit Van koud tot gemiddeld continentaal klimaat. Koude winters !! Sterke temp verschillen (extremen: 70°C), 2000uur zonlicht/jaar De westenwind droogt de druiven Een plateau omgeven door de Karpaten en het Apuseni gebergte Peijffers Jiri – 0477/

16 Roemenië – 5 Wijngebieden:
Peijffers Jiri – 0477/

17 Roemenië – Weetjes: De oppervlakte bedraagt km² (+/- 8 keer België). ha wijngaard waarvan 40% van de aanplant hybride druiven. DCO als statuut. Denomination of Controlled Origin Andere statuten: Reserve, VDQS, landwijn & tafelwijn. Ook worden de predicaten gehanteerd zoals we die kennen in Duitsland. Bekendste inheemse druiven: Feteasca & Babeasca Neagra, Feteasca Alba, & Regala, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Grasa de Cotnari. Cotnari is een gebotritiseerde wijn. Als blend van FA, GC, TR & Francusa !! Roemenië heeft altijd gewerkt op zijn eigen typische druiven/wijnen. 90 tot 95% van de wijnen wordt in Roemenië geconsumeerd. 75% van de wijnen dragen het label tafelwijn. Met voorsprong de meest aangeplante druif: Feteasca Regala (17.000ha) Peijffers Jiri – 0477/

18 Taste N° 3 Land : Roemenië Streek : Banat Wijnhuis : Cramele Recas
Naam : La Putere Druiven : Feteasca Neagra Jaar : 2012 Omschrijving: 6maand barrique Peijffers Jiri – 0477/

19 Taste N° 4 Land : Roemenië Streek : Oltenia Wijnhuis : Prince Stirbey
Naam : Negru de Dragasani Druiven : Negru de Dragasani Jaar : 2010 Omschrijving: 8maand Roemeense eik Peijffers Jiri – 0477/

20 Georgië Peijffers Jiri – 0477/

21 Georgië – 5 Wijngebieden:
Imereti Wit & rood 10% van Georgische wijn komt uit Imereti. Gemiddeld tot koud continentaal klimaat met 1500mm/jaar regen. Kakheti Wit & rood 70% van de Georgische wijnen komt uit deze regio. Het klimaat is mild en subtropisch. Een gemiddelde temperatuur van 11°C en neerslag +/-600mm. De belangrijkste druiven: Mtsvane, Rkatsiteli, Chavkapito & Saperavi. Black Sea Coast Vnl wit Een subtropische zone aan de Zwarte Zee. Hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. De kwaliteit van de wijnen is over het algemeen gemiddeld. Racha Lechkhumi Wit & rood Overgang subtropische zone naar een gemiddeld continentaal klimaat. Aan de voet van het Kaukasusgebergte met toppen tot 5000m. Het gebied ligt op een hoogte van m. De beroemde wijn Khvanchkara komt uit deze regio. Qartli Wit 15% van het Georgisch wijnbouw-aureaal. Gemiddeld continentaal klimaat. Mildere winters. Neerslag 400mm/jaar, droge en hete zomers De heuvelachtige structuur beschermt tegen vrieskou en droogte. Hier wordt veel schuimwijn gemaakt. Peijffers Jiri – 0477/

22 Georgië – 5 Wijngebieden:
Peijffers Jiri – 0477/

23 Georgië – Weetjes: De oppervlakte bedraagt km² (+/- 2,3 keer België). 45.000ha wijngaard waarvan 85% wordt geëxporteerd. Classificatie: regionalwine – single vinyard wine – SVA = specific viticulture area. Hier worden een aantal regels opgelegd gekoppeld aan een wijnstijl. Georgië beschikt over 500 autochtone druivenrassen waarvan 35 voor kwaliteitswijn. De toppers: Mtsvane, Rkatsiteli, Krakhuna, Saperavi, Ojaleschi,... Sinds oktober 2012 herkent als: ‘The Cradle of wine’!! Wijnvinificatie gebeurt traditioneel of op de Europese wijze. De traditionele techniek gebeurt met amforen, de zogenaamde Qvevri. 55% van de huidige export is naar Oekraïne! In 2005 kwam er een boycot vanuit Rusland t.a.v. de Georgische wijnen. Tot dan werd 90% van de wijnen geëxporteerd naar Rusland. Nu in 2013 worden er terug wijnen toegelaten in Rusland. De boycot heeft geleid tot een ommekeer t.a.v. kwaliteit om tegemoet te komen aan de Westerse markt. Peijffers Jiri – 0477/

24 Taste N° 5 Land : Georgië Streek : Kakheti Wijnhuis : Khareba
Naam : Saperavi Premium Druiven : Saperavi Jaar : 2010 Omschrijving: 40% van de wijn heeft 6maanden veroudering gehad op 2de jaars barrique Peijffers Jiri – 0477/

25 Taste N° 6 Land : Georgië Streek : Imereti Wijnhuis : Khareba
Naam : Monastery Wines Druiven : Mtsvane Jaar : 2010 Omschrijving: Qvevri Peijffers Jiri – 0477/

26 Hongarije Peijffers Jiri – 0477/

27 Hongarije: Peijffers Jiri – 0477/

28 Hongarije: Regio Aszú-wijnen Topregio Eger
Witte wijn & schuimwijn-regio nabij Budapest Kloosterwijn Hongaars Burgenland Massaproductie Grootste wijnregio Balatonregio Originele Egri Bikaver Hoofdzakelijk rood Hongaarse Bordeaux-regio Peijffers Jiri – 0477/

29 Wijngebied: Somlo Oppervlakte: +/-832ha (op vulkaan 315ha) Kenmerken:
Inselberg Vulkaan Druiven: Furmint Harslevelu Juhfark Stijlen: Wijnen met een uitgesproken karakter vanwege zijn ondergrond en de authentieke druiven. Peijffers Jiri – 0477/

30 Taste N° 7 Land : Hongarije Streek : Somlo Wijnhuis : Hollovar
Naam : Furmint Druiven : Furmint Jaar : 2011 Omschrijving: xx Peijffers Jiri – 0477/

31 Wijngebied: Tokaj Peijffers Jiri – 0477/

32 Wijngebied: Tokaj Oppervlakte: +/-6000ha Kenmerken: Zémplem gebergte
Tisza & Bodrog Druiven: Furmint Harslevelu Muscat Ottonel Stijlen: Droge wijn Szamorodni (droog - 120g/L suiker // flor // Botrytis) Aszù (vroeger emmers of puttonyos) 3 puttonyos > 60g/L 4 puttonyos > 90g/L 5 puttonyos > 120g/L 6 puttonyos > 150g/L Eszencia (vrije uitloop // >450g/L Peijffers Jiri – 0477/

33 Taste N° 8 Land : Hongarije Streek : Tokaj Wijnhuis : Dobogó
Naam : Tokaji Aszu – 6 puttonyos Druiven : Furmint + Harslevelu Jaar : 2006 Omschrijving: 230gr/L restsuiker Peijffers Jiri – 0477/

34 Einde Peijffers Jiri – 0477/


Download ppt "Oost-Europese wijnen No Taste To Waste"

Verwante presentaties


Ads door Google