De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fietsexamen Route fietsexamen Vertrek aan De Wijngaard

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fietsexamen Route fietsexamen Vertrek aan De Wijngaard"— Transcript van de presentatie:

1 Fietsexamen Route fietsexamen Vertrek aan De Wijngaard
Sla rechtsaf richting Lichtaartseweg Ga verder op de Nederij Sla aan de lichten rechtsaf naar de Hikstraat Neem op de rotonde de tweede uitrit richting Kapucijnenstraat Sla rechtsaf richting Kleine Markt Sla linksaf naar de Schoolstraat Sla rechtsaf op de Lierseweg Sla meteen linksaf richting St.-Jansstraat Sla rechtsaf op de Bergenstraat Sla weer schuin rechtsaf op de Bergenstraat Steek aan het kruispunt over naar de Vestingstraat Sla rechtsaf naar de Bolwerkstraat Sla linksaf richting Schoolstraat Blijf de weg volgen; je passeert de Kleine Markt en komt langs het station Aan het kruispunt sla je linksaf Neem op de rotonde de derde uitrit richting Belgiëlaan Je passeert de overweg en neemt dan de eerste uitrit richting Olympiadelaan Je steekt de Olympiadelaan over Vervolgens steek je de Poederleeseweg over aan de lichten Je zet je weg verder richting Rankenstraat Aan het einde van de weg sla je rechtsaf Finish bereikt

2 Vertrek aan de Wijngaard langs de grote poort
We starten ons fietsexamen. - Is je fiets in orde? - Draag je een helm? - Is je rugnummer op je hesje duidelijk zichtbaar? We rijden RUSTIG en OPLETTEND. We zijn niet bang maar wel VOORZICHTIG. Je maakt voortdurend OOGCONTACT met weggebruikers die je pad kruisen. Je stopt voor elke overstekende voetganger en natuurlijk ook voor het rode verkeerslicht! We rijden naar controlepunt 1: kruispunt Wijngaard -Lichtaartseweg

3 Fietsen van de Wijngaard naar de Lichtaartseweg
Hier staat een STOPbord. Je moet hier STOPPEN en je voet aan de grond zetten. OPGELET! Doe dit nog voor het zebrapad. Links kijken, rechts kijken, rechterarm uitsteken en korte bocht nemen. We rijden richting ovonde.

4 Oprijden ovonde Wellens
Hier moet je gewoon rechtdoor het fietspad volgen. Je hebt voorrang en hoeft geen arm uit te steken maar voor de zekerheid maak je best OOGCONTACT met de bestuurders die je pad kruisen. We rijden de Nederij in en volgen die tot aan het kruispunt met verkeerslichten We komen langs Le Paige, de Kleine Nete, het ziekenhuis... OPGELET: prioritaire voertuigen in functie hebben STEEDS voorrang. De kans dat je een ziekenwagen of MUG ziet vertrekken of aankomen is tamelijk groot. Op naar controlepunt 2: kruispunt Nederij – Hikstraat.

5 Aankomst aan het kruispunt Nederij - Hikstraat
Aan dit kruispunt met verkeerslichten moet je RECHTS afdraaien. > VAART MINDEREN ORANJE = Stoppen ROOD = Wachten Je mag eventueel de wachtende auto's langs rechts voorbijrijden en aan de rand van de bushalte vooraan wachten. Maar altijd geldt : geef VEILIGHEID VOORRANG ! Bij GROEN licht: - rechterarm uitsteken, stuur vast, korte bocht naar rechts. - voorrang geven aan overstekende voetgangers! (en hou je klaar voor geparkeerde auto's in de Hikstraat) We rijden de Hikstraat in.

6 Rijden in de Hikstraat In de Hikstraat staat altijd een rij auto's geparkeerd. Dat is een HINDERNIS. De oversteekplaats aan de muziekacademie is nog een HINDERNIS. Voor zo'n hindernissen moet je altijd : - vertragen - achterom kijken over linkerschouder - de linkerarm uitsteken Je WACHT als er een auto komt. De hindernis is aan onze kant dus de tegenliggers hebben voorrang! OPGELET! - uitwijken naar links doe je met beide handen aan het stuur - je houdt ongeveer 1 m afstand van de hindernis - bij geparkeerde auto’s ben je waakzaam voor openslaande portieren! - na de hindernis ga je terug rechts rijden We rijden verder richting Post.

7 Rijden op de rotonde aan de Post
Aan het einde van de Hikstraat rijd je de rotonde op in de richting van de pijlen die je ziet op het gebodsbord. Je rijdt rechtdoor (zie rijrichting van de zwarte auto op de foto) en neemt dus de derde uitrit (het straatje van de Basic-Fit inbegrepen). OPGELET: het verkeer dat zich op de rotonde bevindt, heeft voorrang!

8 Rijden richting Kapucijnenstraat
Wanneer je het kruispunt Stationsstraat, Kapucijnenstraat en Nieuwstraat nadert, minder je snelheid. Het verkeersbord geeft aan dat je VOORRANG moet verlenen aan de weggebruikers die VAN RECHTS komen. Let ook op voor verkeer dat uit de Nieuwstraat komt en richting station rijdt. Deze weggebruikers hebben geen voorrang, maar wees er zeker van dat ze jou gezien hebben. Wanneer je de Kapucijnenstraat inrijdt, passeer je controlepunt 3. (= kruispunt Stationsstraat, Kapucijnenstraat en Nieuwstraat aan kapsalon Gianfranco)

9 Inrijden Kapucijnenstraat
Voor je de Kapucijnenstraat inrijdt, vertraag je aan het kruispunt met de Stationsstraat aan je rechterkant. Het verkeer dat uit die richting komt, heeft voorrang! Je rijdt vervolgens de Kapucijnenstraat in. Dit is een straat waarin je alleen tegemoetkomende auto’s kan kruisen. OPGELET: fietsers en bromfietsers rijden hier wel in beide richtingen. In deze straat passeer je aan de rechterkant het Kapucijnenklooster, ‘onze’ Paterskerk en het paterszaaltje. Hierbij hoort ook een parkeerstrook én parking voor auto’s. Kijk uit voor parkerende en/of vertrekkende voertuigen.

10 Afslaan naar rechts in de St.-Antoniusstraat
OPGELET: je steekt je rechterarm uit en neemt hier een korte draai naar rechts. De St.-Antoniusstraat is een smalle straat met parkeerstroken aan de rechterkant van de rijbaan. Je houdt goed rechts om tegemoetkomende auto’s, fietsers en bromfietsers de nodige ruimte te laten. Let er wel op dat er geen geparkeerde voertuigen gaan vertrekken of dat er geen portier wordt geopend. Ook op lege parkeerstroken wordt niet gefietst! Je nadert stilaan controlepunt 4 ( = kruispunt St.-Antoniusstraat, Kleine Markt, Markgravenstraat, Schoolstraat, Stationsstraat)

11 Uitrijden St.-Antoniusstraat
Op het einde van de straat verleen je voorrang aan het verkeer dat van links én van rechts komt. Je stopt indien nodig. Omdat je links afslaat, verleen je ook voorrang aan het verkeer dat uit de Markgravenstraat komt. (De Markgravenstraat is de straat die in het verlengde ligt van de St.-Antoniusstraat) Je steekt je linkerarm uit en neemt een wijde bocht naar links. Je rijdt achter het putdeksel door en je rijdt de Schoolstraat in richting Lierseweg.

12 Fietsen in de Schoolstraat
De Schoolstraat is een straat met geschrankte parkeerstroken. Je hebt voorrang tot het einde van de straat, dat wil zeggen dat weggebruikers die uit de Bolwerkstraat komen, voor jou moeten stoppen. Je fietst rustig tot aan het kruispunt met de Lierseweg.

13 Kruispunt Schoolstraat/Lierseweg
Op het einde van de Schoolstraat steek je je rechterarm uit en neem je een korte bocht naar rechts. OPGELET: - het verkeersbord vertelt je dat je voorrang moet verlenen aan het verkeer dat van links én van rechts komt. Vermits jij naar rechts afdraait, kijk je in het bijzonder uit naar weggebruikers die van links komen! - er moet zeker ook naar rechts gekeken worden voor het geval iemand aan die kant een inhaalmanoeuvre uitvoert ... - denk er ook aan dat overstekende voetgangers op een zebrapad steeds voorrang krijgen!

14 Fietsen op de Lierseweg
De Lierseweg is een drukke weg. Je houdt goed rechts maar je blijft links van de parkeerstrook voor bussen. Ter hoogte van de winkel ‘Van Eccelpoel’ steek je de straat over om de St.-Jansstraat in te rijden. Je steekt tijdig je linkerarm uit en je neemt een wijde bocht zodat je de St.-Jansstraat mooi inrijdt aan de rechterkant van de rijweg. OPGELET: het verkeer dat van de Lierseweg komt en in de richting van de Zandpoort rijdt (en je dus tegemoet komt), heeft voorrang want jij voert een manoeuvre uit! Het oversteken van de Lierseweg en het indraaien van de St.-Jansstraat is meteen ons controlepunt 5.

15 Fietsen in de St.-Jansstraat (1)
Deze straat is een eenrichtingsstraat voor auto’s. Je kan geen tegemoetkomende auto’s kruisen. Die kunnen je alleen volgen en/of inhalen. Rijd gerust iets meer in het midden van de rijbaan zodat je niet ingehaald kan worden door een automobilist. Eigenlijk is er hier te weinig ruimte om dit veilig te laten gebeuren. Fietsers en bromfietsers rijden hier wel in beide richtingen! Laat voor hen zeker de nodige plaats om je tegemoet te komen en je te kruisen. OPGELET: De parkeerplaatsen die geschrankt staan ingeplant, zijn geen fietsruimte, ook al zijn die leeg op het moment dat jij daar passeert.

16 Fietsen in de St.-Jansstraat (2)
In het midden van de St.-Jansstraat zie je een zebrapad. (Nog niet zichtbaar op deze foto!) Dit komt uit op een doodlopend wegje dat door de leerlingen eventueel kan gebruikt worden indien ze te voet of per fiets naar Campus Ieperstraat komen. Mensen die zich op het zebrapad bevinden of aangeven het te willen gebruiken, hebben altijd voorrang! Jij moet dus STOPPEN als het nodig is.

17 Inrijden Bergenstraat
Op het eerste kruispunt dat je in de St.-Jansstraat kruist, sla je rechtsaf. Je steekt je rechterarm uit en neemt een korte bocht.

18 Fietsen in de Bergenstraat (1)
De Bergenstraat is een smalle straat met geschrankte parkeerplaatsen. Je houdt rechts en blijft de Bergenstraat volgen. In de bocht voor het eerste huis is een inrit voorzien voor de leerlingen die per fiets naar de secundaire school komen. Op een bepaald moment begeleidt een fietssuggestiestrook je rechts van de oranje paaltjes. Let op de markering op het asfalt!

19 Fietsen in de Bergenstraat (2)
Ongeveer in het midden van de Bergenstraat, dwars je aan de rechterkant de korte, doodlopende Ieperstraat. Deze straat loopt dood op de eerstegraadsschool kOsh CAMPUS IEPERSTRAAT. Je rijdt rustig verder rechtdoor tot aan de verkeerslichten.

20 Fietsen in de Bergenstraat (3)
De ‘Bergenstraat’ kreeg een nieuwe OPSTELLING MET PLANTVAKKEN EN PARKEERSTROKEN. Deze opstelling kwam er door de inplanting van de eerstegraadsschool en vooral om de ‘snelle(re)’ weggebruiker te ontmoedigen, maar dit heeft zeker niet altijd het gewenste effect. Heel wat buurtbewoners en mensen die daar vaak langskomen, klagen over de drukte en het nog steeds (te) snel rijden. Deze straat werd door de herziening van de bestaande verkeerssituatie EEN GEVAARLIJKERE STRAAT, zeker VOOR FIETSERS. Wees voorzichtig en NEEM JE PLAATS OP DE RIJBAAN IN. Blijf rechts op de rijbaan maar gebruik de parkeerstroken niet als fietsruimte, ook al zijn die leeg op het moment dat jij daar langskomt. Het tegemoetkomend verkeer moet zich evenzeer aan de wegcode en de verkeersregels houden… Aan de verkeerslichten rijd je bij groen licht rechtdoor de Vestingstraat in. Je steekt de Lierseweg dus weer over... Bij rood licht wacht je RUSTIG aan de STOPstreep.

21 Fietsen in de Vestingstraat/Kruispunt Vestingstraat - Bolwerkstraat
Je fietst als een oplettende en rustige fietser de Vestingstraat in. Aan het eerstvolgend kruispunt draai je rechts de Bolwerkstraat in. ( = controlepunt 6!) Je steekt dus je rechterarm uit en je neemt een korte bocht zodat je het tegemoetkomende verkeer niet hindert.

22 Kruispunt Bolwerkstraat/Schoolstraat (= controlepunt 6)
Op het einde van de Bolwerkstraat sla je links de Schoolstraat weer in. OPGELET: auto’s kunnen er alleen maar van links komen maar fietsers en bromfietsers komen er uit beide richtingen zoals het onderbord duidelijk aangeeft. Je geeft dus voorrang indien nodig, je steekt je linkerarm uit en je neemt een wijde bocht links. Dit stukje van het parcours zal je herkennen: hier passeerde je iets eerder in de andere rijrichting... Je rijdt van de Schoolstraat de Kleine Markt op en je komt zo automatisch in de Stationsstraat die langs het station passeert en die eindigt aan het moeilijk kruispunt met de Kapucijnenstraat en de Nieuwstraat Over gans deze afstand heb je voorrang maar blijf je RUSTIG én GEFOCUST!

23 Fietsen van de Schoolstraat naar de Stationsstraat
Dit deel van het fietsparcours reed je eerder in tegengestelde richting. Hier passeer je opnieuw het kruispunt van de St.-Antoniusstraat en de Markgravenstraat op de Kleine Markt en heb je voorrang.

24 Fietsen in de Stationsstraat
Als je in de Stationsstraat fietst, merk je ‘rioolputjes’ op in de weg. (duidelijk zichtbaar op de foto!) Die putjes kunnen gevaarlijk zijn als je daar met je fietswiel in terechtkomt! Rijd voldoende RECHTS op de rijbaan maar blijf wel LINKS ten opzichte van deze rioolputjes!

25 Kruispunt ‘Gianfranco’: van Stationsstraat naar rotonde Belgiëlaan (= controlepunt 7)
We komen aan de achterkant van de Post. Dit is een DRUK en eerder moeilijk kruispunt. We moeten LINKSAF met een wijde bocht. (tip ‘putdeksels’) OPGELET: - we moeten in de eerste plaats VOORRANG GEVEN aan overstekende voetgangers en fietsers die VAN RECHTS komen. - rijd dan het kruispunt al half op en geef opnieuw VOORRANG aan het verkeer dat uit de Nieuwstraat komt (= straat Danscenter Time-Out). We rijden richting rotonde.

26 Rijden op de rotonde aan de Belgiëlaan (= controlepunt 8)
We komen voor de tweede keer aan deze rotonde. We moeten nu richting spoorweg. Verkeer op de rotonde heeft VOORRANG! We stoppen indien nodig. Laat je niet misleiden door de fietssuggestiestrook ! Het is veel veiliger om IN HET MIDDEN VAN DE ROTONDE te fietsen. Zo vermijd je dat auto's je op de rotonde inhalen en de pas afsnijden! Bij de afslag naar de Olympiadelaan (richting spoorweg, Netepark) ben je verplicht je rechterarm uit te steken bij het verlaten van de rotonde. We rijden richting Netepark.

27 Oversteken van een overweg
Wanneer we naar de Olympiadelaan fietsen, rijden we de spoorweg over. We kunnen verder rijden wanneer de slagbomen omhoog zijn en het wit licht brandt. OPGELET: Wanneer de slagbomen naar beneden zijn, het rode licht brandt en een belsignaal te horen is, STOPPEN we voor de sporen aan de slagbomen en zetten we een voet aan de grond. Dit wachten kan een tijdje duren. Dit is niet erg. We vertrekken pas terug als de situatie genormaliseerd is. (= de slagbomen zijn volledig weer naar boven, het rode licht springt terug op wit licht en het belsignaal stopt!)

28 Fietsen op de Olympiadelaan (1) (= controlepunt 9)
We moeten hier gewoon rechtdoor fietsen. We volgen het fietspad een heel stuk rechtdoor. We doen dit RUSTIG en OPLETTEND en blijven MOOI RECHTS OP HET FIETSPAD rijden!

29 Fietsen op de Olympiadelaan (2)
We blijven RUSTIG en OPLETTEND fietsen AAN DE RECHTERKANT OP HET FIETSPAD. We passeren de Kleine Nete en de terreinen van SKS Herentals en komen zo aan het kruispunt met de Poederleeseweg.

30 Fietsoversteek Olympiadelaan-Repertoire (= controlepunt 10)
Hier let je natuurlijk op de verkeerslichten en volg je het fietspad richting Poederlee. Je bent een RUSTIGE en OPLETTENDE fietser.  VERTRAAG, KIJK UIT, STOP INDIEN NODIG! OPGELET: kijk uit voor tegenliggers op het fietspad (kijk naar de witte pijlen op het wegdek!) én voor de auto's die tegelijkertijd groen krijgen en afdraaien naar de Olympiadelaan. Ben je zeker dat je gezien bent? Maak voortdurend OOGCONTACT met weggebruikers die je pad kruisen!

31 Oversteken Poederleeseweg (= controlepunt 11)
Om groen licht te krijgen voor je kan oversteken, gebruik je DE DRUKKNOP die op de paal van de verkeerslichten is aangebracht (zie foto!). Doe dit voorzichtig en zorg er zeker voor dat je voorwiel van je fiets niet op de rijbaan komt! We steken over als VOETGANGER met onze FIETS AAN DE HAND! Oversteken doen we OP het zebrapad! Als je de overkant hebt bereikt, stap je RECHTS VAN DE HEKKENS tot aan het wegje dat zich vlak achter de bushalte bevindt. Daar stap je pas terug op de fiets. (Deze route is je bekend want die leggen wij te voet af als we van het zwembad, de schaatsbaan, het Netepark of het verkeerspark komen!)

32 We zijn er bijna… maar nog niet helemaal. Terug richting Wijngaard!
In dit straatje is er in een bocht een WEGVERSMALLING gemaakt met hekkens. Vermits je op die plaats mogelijke tegenliggers niet ziet aankomen (en jij voor hen dus ook onzichtbaar bent!), mag je je fietsbel gebruiken om te laten weten dat er iemand aankomt. Ook in dit paadje wordt er RUSTIG en OPLETTEND gefietst. Via de Rankenstraat keer je terug naar school, via de GROTE POORT. (OPGELET: Trosstraat en Wijngaard zijn nog straten met voorrang aan rechts!) Wanneer je de school bereikt hebt, stap je af aan de grote poort en ga je ALS VOETGANGER MET DE FIETS AAN DE HAND OVER DE SPEELPLAATS. Je zet je fiets veilig weer op zijn plaats. Finish bereikt! PROFICIAT!


Download ppt "Fietsexamen Route fietsexamen Vertrek aan De Wijngaard"

Verwante presentaties


Ads door Google