De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Examenroute Zoetermeer

Verwante presentaties


Presentatie over: "Examenroute Zoetermeer"— Transcript van de presentatie:

1 Examenroute Zoetermeer
2014 Lesbeschrijving praktisch verkeersexamen oefenen, groep 7  Inleiding: Een aantal dagen voor het praktisch verkeersexamen fietsen de leerlingen van groep 7 een oefenrondje. Er wordt met de hele klas naar de start gefietst. De examenroute wordt gefietst in kleine groepjes onder begeleiding van hulpouders. Doel: De leerlingen kunnen de regels en vaardigheden benoemen, die belangrijk zijn bij deelname aan het verkeer De leerlingen passen de regels en de vaardigheden in de praktijk toe tijdens het fietsen van de fietsroute Voorbereiding/benodigdheden: Powerpoint voorbespreken met leerlingen Hulpouders ( 1 ouder per 4-6 leerlingen) regelen en informeren De hulpouders krijgen een paar dagen voor het oefenen van het praktisch verkeersexamen de uitdraai van de powerpoint presentatie (inclusief antwoordblad/ notities) mee op papier Veiligheidshesjes voor alle leerlingen en begeleiders. Leerlingen komen deze dag met de fiets naar school. Ook de hulpouders hebben een fiets nodig! Telefoonnummers van school, hulpouders en leerkracht worden uitgewisseld Uitvoering: In de klas worden de afspraken doorgenomen met de hulpouders en de leerlingen (handen aan het stuur, afstand houden, in een rustig tempo fietsen, in de vastgestelde volgorde blijven, niet inhalen, aan de regels houden, goed luisteren, concentratie) De complete groep fietst naar de start van het examen Groepjes van 4 – 6 leerlingen maken. Per groepje 1 hulpouder De route wordt in kleine groepjes gefietst De groepjes vertrekken enkele minuten na elkaar. De leerlingen mogen twee aan twee fietsen daar waar dit mogelijk is. Als dit niet mogelijk is, rijden ze achter elkaar. De hulpouder bepaalt de volgorde in het groepje en fietst achter het groepje. De hulpouder observeert en geeft onderweg aanwijzingen aan de leerlingen (fietsend of op een veilige plek) De (verkeers)leerkracht kan de route andersom fietsen, om een beeld te krijgen van de uitvoering Bij de finish bespreekt de hulpouder en eventueel de (verkeers)leerkracht de tops en tips (feedback) De route kan nogmaals worden gefietst, met andere kinderen voorop De complete groep verzamelt zich bij de start/finish en fietst terug naar school Evaluatie en afsluiting in de klas

2 Nieuw startpunt! Zegwaartseweg 27 2722 PP Zoetermeer Google maps link:
Nieuw startpunt! Zegwaartseweg 27 2722 PP Zoetermeer

3 Startpunt Zegwaartseweg 27
Hier is de start van de examenroute. Voordat je mag vertrekken wordt eerst je fiets gecontroleerd en krijg je een theorievraag.

4 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Antwoorden We komen uit een uitrit; dus je moet iedereen voorrang geven. Handelingen: Kijk over je linkerschouder, blijf rechts rijden, steek je linker hand uit, hand aan het stuur en maak een ruime bocht naar links. Kom niet op de weghelft van de tegenliggers! We gaan hier linksaf. Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

5 A B We gaan hier linksaf We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang?
Antwoorden 1. We komen uit een uitrit(drempel); dus je moet iedereen voorrang geven. Ook voetgangers. 2. Goed kijken en snel oversteken, wanneer het kruispunt vrij is. De auto’s rijden hier vrij hard. Tip: In het midden van de autoweg kun je je ook opstellen als de weg van links vrij is. (Zie voorbeeld op de foto.) We gaan hier linksaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren? We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

6 We rijden over een fietsstraat Wat is een fietsstraat?
Zegwaartseweg Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietspad, maar waarop ook auto’s zijn toegestaan. Het uiterlijk van de fietsstraat zorgt ervoor dat auto’s hier niet graag rijden . Auto’s, motoren en brommers zijn hier weliswaar toegestaan, maar fietsers hebben voorrang. Het is niet de bedoeling dat automobilisten de fietsers gaan inhalen. We rijden over een fietsstraat Wat is een fietsstraat?

7 Stop je bij het bord of bij de streep?
Zegwaartseweg-Den Hoorn 1. We naderen een voorrangskruising (zie stopbord), dus je moet alle bestuurders van links en rechts voorrang geven (voetgangers hebben geen voorrang). 2. Stoppen doe je bij de streep en niet bij het bord. Eén voet aan de grond en goed de straat in kijken. Het stopbord staat er niet voor niets! 3. Kijk over je rechterschouder, steek rechterhand uit, hand aan het stuur en een krappe bocht naar rechts. We gaan hier rechtsaf Wie heeft er voorrang? Stop je bij het bord of bij de streep? Welke handelingen moet je uitvoeren?

8 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Schinkelweg Antwoorden Het straatje van rechts is een klein doodlopend straatje en lijkt daardoor een uitrit, maar is een gelijkwaardig kruispunt. Het verkeer van rechts heeft dus voorrang. Geen We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

9 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Schinkelweg-Dorpsstraat Antwoorden 1. We komen uit een uitrit(drempel); dus je moet iedereen voorrang geven. Ook voetgangers. 2. Goed kijken en snel oversteken, wanneer het kruispunt vrij is. Slecht zicht! We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

10 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Dorpsstraat Antwoorden Dit is een is een gelijkwaardig kruispunt. Het verkeer van rechts heeft dus voorrang. Goed de straat van rechts inkijken en eventueel voorrang verlenen. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

11 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Dorpsstraat-Stationsstraat Antwoorden 1. Dit is een gelijkwaardige kruising en jij komt van rechts; dus je krijgt voorrang van links. Maar rechtdoor op dezelfde weg gaat voor, dus aan tegenliggers en verkeer dat achter je rijdt moet je voorrang verlenen, ook als ze afslaan. (krappe bocht gaat voor ruime bocht). Voetgangers die rechtdoor gaan hebben ook voorrang. 2. Handelingen: Kijk over je linkerschouder, blijf rechts rijden, steek je linker hand uit, hand aan het stuur en maak een ruime bocht naar links. Kom niet op de weghelft van de tegenliggers! Als je voorrang moet verlenen aan tegemoetkomend of achteropkomend verkeer: kijk opnieuw over je linkerschouder voor achteropkomend verkeer en steek je hand uit. Maak dan een ruime bocht naar links. We gaan hier linksaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

12 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Stationsstraat Antwoorden 1. We komen uit een uitrit (drempel); dus je moet iedereen voorrang geven (ook voetgangers). 2. Kijk over je rechterschouder, steek je rechterhand uit. Vóór de bocht hand aan het stuur en maak een krappe bocht naar rechts. We gaan hier rechtsaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

13 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Stationsstraat-Julianalaan Antwoorden 1. Dit is een gelijkwaardige kruising. Van de bestuurders van rechts hebben we geen last omdat we afslaan. De voetgangers die rechtdoor gaan moet je - als je rechtsaf gaat - voorrang verlenen. (rechtdoor op dezelfde weg gaat voor.) 2. Kijk over je rechterschouder, steek je rechterhand uit. Vóór de bocht hand aan het stuur en maak een krappe bocht naar rechts. We gaan hier rechtsaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

14 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Julianalaan-Bernhardstraat Antwoorden 1. Dit is een gelijkwaardige kruising en je komt van rechts; dus je krijgt voorrang van links. Maar rechtdoor op dezelfde weg gaat voor, dus aan tegemoetkomend en verkeer dat achter je rijdt en rechtdoor wilt, moet je voorrang verlenen. Ook voorrang verlenen aan voetgangers die op dezelfde weg rechtdoor gaan. 2. Handelingen: Kijk over je linkerschouder, blijf rechts rijden, steek je linkerhand uit, hand aan het stuur en maak een ruime bocht naar links. Kom niet op de weghelft van de tegenliggers! Als je voorrang moet verlenen aan tegemoetkomend verkeer: kijk dan daarna weer over je linkerschouder voor achteropkomend verkeer en steek je hand uit. Maak dan een ruime bocht naar links. We gaan hier linksaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

15 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Bernhardstraat-Margriet-Constantijnstraat Antwoorden Dit is een is voor een deel een gelijkwaardig kruispunt. Bestuurders van rechts hebben voorrang, maar bestuurders van links komen uit een uitrit. Dat verkeer moet aan iedereen voorrang verlenen. Goed de straat van rechts inkijken en eventueel voorrang verlenen. Goed kijken of de bestuurders van links je voorrang geven. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

16 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Bernhardstraat-Irenelaan Antwoorden Dit is een is een gelijkwaardig kruispunt. Bestuurders van rechts hebben dus voorrang. Goed de straat van rechts inkijken en eventueel voorrang verlenen. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

17 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Bernhardstraat-Oranjelaan. Antwoorden 1. We komen uit een uitrit (drempel). Al het verkeer van links en rechts moet je dus voorrang geven (ook voetgangers). 2. Kijk over je rechterschouder, steek je rechterhand uit. Vóór de bocht hand aan het stuur en maak een krappe bocht naar rechts. We gaan hier rechtsaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

18 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Oranjelaan-Beatrixstraat De fietsers hebben voorrang: het verkeer van rechts heeft te maken met een uitrit (drempel). Ook loopt het fietspad door. Daar kun je ook aan zien of je voorrang hebt. Kijk goed om je heen of je wel voorrang krijgt. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

19 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Oranjelaan-Nassaulaan Antwoorden 1. Als je rechtsaf gaat, heb je niet te maken met een verkeerslicht. 2. Kijk over je rechterschouder, steek je rechterhand uit. Vóór de bocht hand aan het stuur en maak een krappe bocht naar rechts. 3. Je komt uit op de plek van de foto rechts bovenin. Net voorbij de bocht houdt het fietspad op. Er is dan alleen nog maar een fietsstrook. Kijk over je linkerschouder om of er genoeg ruimte is. Als je tegelijk met een fiets of een auto aan komt rijden is er niet genoeg plek! We gaan hier rechtsaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren? Waar moet je op letten als je de bocht om bent gegaan?

20 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Nassaulaan-Delftsewallen Antwoorden We rijden op een voorrangsweg en hoeven geen voorrang aan bestuurders van rechts te verlenen (zie de haaientanden). Maar we moeten wel voorrang verlenen aan de voetgangers op het zebrapad. Mogelijk voorrang verlenen aan voetgangers en goed opletten of de bestuurders van rechts je voorrang geven. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

21 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Delftsewallen-Dorpsstraat Antwoorden 1. Bij dit verkeerslicht moeten we wel stoppen. Ook bij oranje moet je stoppen. Je mag alleen door oranje rijden als je echt niet meer op tijd kunt stoppen. 2. Stoppen voor de stopstreep bij oranje of rood. Let op! Het is hier behoorlijk smal. Er is niet altijd plaats om naast de auto’s te wachten. Wacht dan achter de auto. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

22 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Leidsewallen-Aldi Antwoorden We rijden op een voorrangsweg en hoeven dus geen voorrang te verlenen (zie de haaientanden links en rechts). Kijk goed om je heen of je voorrang krijgt. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

23 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Leidsewallen-CKC Antwoorden De weg van rechts is een uitrit (drempel), je hoeft geen voorrang te verlenen. Goed kijken of je voorrang krijgt van de bestuurders van rechts. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

24 Er wordt nog steeds aan deze weg gewerkt, dus de foto klopt niet meer.
We gaan met de bocht mee naar rechts

25 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Osijlaan-CKC Dit is een gelijkwaardig kruispunt. We moeten voorrang verlenen aan bestuurders van rechts. Mogelijk voorrang verlenen aan bestuurders van rechts We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

26 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Osijlaan-Achterom en Osijlaan-Mormonentempel Bestuurders van rechts komen uit een uitrit (drempel), jij hebt dus voorrang. Kijk goed of de bestuurders van rechts je voorrang geven. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

27 We gaan hier bij de tweede afslag naar links. Wie heeft er voorrang?
Minirotonde Osijlaan-Van Diestlaan Dit is een minirotonde en hier gelden over het algemeen dezelfde verkeersregels als op een gewone rotonde. Voor fietsers is er een groot verschil bij deze rotonde: Ze moeten wel voorrang krijgen van auto’s, maar voorrang verlenen aan fietsers die van rechts komen. Dus als je de weg over bent gestoken, dan moet je mogelijk direct voorrang verlenen aan een fietser die van rechts komt. Je zit dus als fietser eigenlijk niet op de rotonde. Het zebrapad loopt niet door, dus je hoeft aan de voetgangers geen voorrang te verlenen. 2. Voorbij het eerste zebrapad kijk je over je linkerschouder (naar fietsers achter je en auto’s op de weg achter je) en steek je je linkerhand uit (je mag voorsorteren. Dit doe je door links van het fietspad te rijden). Voor de bocht je hand aan het stuur. Kijk goed in de rotonde. De auto’s horen voor jou te stoppen; maar ze moeten je natuurlijk wel gezien hebben. Terwijl je de eerste helft oversteekt kijk je naar rechts. Maak oogcontact met de bestuurders, maak duidelijk dat je weet dat je voorrang hebt, maar zorg ervoor dat je altijd kunt remmen. Als je bijna bij de overkant bent; steek je hand uit naar links en meteen weer naar rechts. Mogelijk moet je voorrang verlenen aan fietsers die van rechts komen. We gaan hier bij de tweede afslag naar links. Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

28 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Van Diestlaan-Wolfertstraat Antwoorden De weg van rechts is een uitrit (drempel); dus je hoeft aan rechts geen voorrang te verlenen. Goed kijken of je voorrang krijgt van de bestuurders van rechts We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

29 We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Van Diestlaan Antwoord:
1. Het zebrapad loopt door op het fietspad, dus je moet de overstekende voetgangers voor laten gaan. We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang?

30 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Van Diestlaan-Lumeystraat Antwoorden: De weg van rechts is een uitrit (drempel); dus je hoeft aan rechts geen voorrang te verlenen Goed kijken of je voorrang krijgt van de bestuurders van rechts We gaan hier rechtdoor Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

31 Welke handelingen moet je uitvoeren?
Van Diestlaan–Van der Hagenstraat Antwoorden 1. Dit is een voorrangskruising (zie voorrangsbord). Alle bestuurders van links en rechts hebben moet je voorrang geven (voetgangers niet). Wij fietsen er langs en hebben er eigenlijk dus niets mee te maken. De fietsers die van links komen moeten ons voorrang geven. 2. Handelingen: Kijk over je rechterschouder, steek je rechterhand uit. Vóór de bocht hand aan het stuur. We gaan hier rechtsaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

32 B A We gaan hier linksaf Wie heeft er voorrang?
Van der Hagenstraat-Zegwaartseweg, doorfietsen tot aan de finish. Verkeer achter je en voor je (rechtdoor op dezelfde weg gaat voor) heeft voorrang, dus ook voetgangers die aan de overkant over de drempel lopen. Verkeer van rechts en links moet wachten. Aan de drempel zie je dat ze uit een uitrit komen. Achterom kijken, linkerhand uitsteken, hand aan het stuur. Opstellen op de hoogte van het eind van de brug (A), zodat je de weg niet blokkeert. Als de weg vrij is kun je oversteken. Tip 1: Probeer voor te sorteren. Dan kunnen fietsers je aan de rechterkant passeren. Voorsorteren doe je zo: Als het fietspad achter je vrij is steek je je linkerhand uit en ga je aan de linkerkant van het fietspad staan (B). Als er wel iets aankomt laat je je inhalen door de brommer of fiets die er aankomt (die hebben namelijk voorrang want rechtdoor op dezelfde weg gaat voor) Tip 2: In het midden van de autoweg is niet veel plek om je op te stellen. Het is beter om te wachten totdat er van beide kanten geen verkeer komt. We gaan hier linksaf Wie heeft er voorrang? Welke handelingen moet je uitvoeren?

33 Einde van de examenroute


Download ppt "Examenroute Zoetermeer"

Verwante presentaties


Ads door Google