De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom in de groepen 1-2 van basisschool De Waai.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom in de groepen 1-2 van basisschool De Waai."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom in de groepen 1-2 van basisschool De Waai.
informatie

2 Onze school telt op dit moment 6 kleutergroepen.
Juf Greetje Juf Esther Juf Denise Juf Rika Juf Jolien Juf Kelly Juf Miriam Juf Yvonne Juf Anne

3 Kleuterschool. Je leerde lopen en je leerde praten, Je was van ons, vier korte jaren lang. Nu vegen we de kruimels van je wang, Je gaat ons voor de eerste keer verlaten. Je loopt de school in helemaal niet bang. We houden je nog even in de gaten, En treuzelen nog wat bij het kordate, Maar o zo kleine jasje in de gang. Dag dochter, het doet toch een beetje pijn. Je zult voortaan in klasjes en lokalen, De halve week van iemand anders zijn. Je ouders, meisje, slaan zich er wel door. Ze zijn er straks weer om je af te halen. Ook daar komt ooit nog iemand anders voor! Ivo de Wijs. Even vooraf... We hopen dat iedereen zich welkom voelt op de Waai. Samen met u als ouder en uw kind doen we ons best om uw kind zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom: zijn er problemen, vragen of wat dan ook, spreek ons aan. Samen komen we er vast wel uit! Het kan zijn dat we er anders naar kijken maar het kind in zijn ontwikkeling staat centraal.

4 Ons onderwijs in het kort

5 We werken in de groepen 1-2 volgens het principe van basisontwikkeling en gaan daarbij uit van deze cirkel:

6 Deze cirkel bestaat uit drie lagen:
De kern: je veilig voelen, zelfvertrouwen hebben en nieuwsgierig zijn. Dit is de basis voor al het verdere leren. De brede ontwikkeling: samen spelen, samenwerken, communiceren, de wereld verkennen, uiten, vormgeven en zelf problemen op leren lossen. Specifieke kennis en vaardigheden: hoeveelheden, bewerkingen, ordenen, woorden, begrippen, voorbereidend lezen, schematiseren.

7 De 4 B’s zijn hierbij het uitgangspunt:
Betrokkenheid: We motiveren kinderen door aan te sluiten bij de volgende fase van hun ontwikkeling. De kinderen zijn mede-eigenaar van hun leren. Brede bedoelingen: De doelen die de activiteiten in zich hebben. De variatie in ons ontwikkelingsaanbod: spel - taal - constructie - creativiteit - rekenen - ontdekken. Betekenisvol: We werken met thema’s die dicht bij de belevingswereld van kinderen liggen. De activiteiten hebben betekenis voor het kind. Bemiddelende rol van de leerkracht: De leerkracht zorgt voor een uitdagende leeromgeving, observeert en heeft gesprekken met kinderen. Ze daagt de kinderen uit om steeds een stapje vooruit te maken.

8 Samen leren het zelf te doen:
Eigenaarschap en het portfolio: De kinderen bij ons op school zijn eigenaar van hun leren. Wij als leerkrachten bieden de lesstof aan, volgen en sturen bij waar nodig. De kinderen werken in dit proces ook aan eigen doelen. Ze sluiten aan bij de leerdoelen van de leerkracht en bedenken welke stapjes ze hierin gaan zetten. Deze persoonlijke doelen verzamelen de kinderen in hun portfolio. Zo maken ze hun eigen ontwikkeling zichtbaar. Ze zien waar ze goed in zijn en wat ze aan het leren zijn. In de groepen 1-2 verzamelen de kinderen werk waar ze trots op zijn. Vanaf groep 2 gaan kinderen ook kleine doelen bedenken en werken hieraan tijdens het werken en spelen in de klas.

9 Growth mindset: Executieve functies:
Om doelen te kunnen halen moet je de juiste mindset hebben. We gaan ervan uit dat kinderen alles kunnen leren. Het gaat niet altijd om het product, het proces is veel meer waard. In onze feedback richten we ons dan ook op het proces. Executieve functies: Om doelen te kunnen halen maak je gebruik van diverse vaardigheden die ons handelen sturen. Daarom besteden we in ons onderwijs ook hier veel aandacht aan.

10

11 De dag begint We starten afwisselend met een kring of met een inloop. Tijdens een inloop staan er werkjes klaar. Dit is het moment van de dag om iedereen even te begroeten en te zien. Bij binnenkomst proberen we er dan ook echt voor de kinderen te zijn. Er ligt een schriftje/agenda bij de deur voor bijzonderheden. Afscheid nemen is soms moeilijk, een kort afscheid maakt het voor uw kind makkelijker. Tijdens de inloop en de werkles maken we gebruik van de kleine kring om de kinderen onderwijs op maat aan te bieden. In kleine groepjes oefenen we iets extra of krijgen de kinderen extra uitdaging. Dit staat beschreven in ons groepsplan.

12 Kring vertellen wereldoriëntatie muziek rekenen voorlezen taal drama
Engels sociaal-emotioneel samen leven

13 Werkles Dan is het moment daar om te gaan werken / spelen. Dit is eigenlijk hetzelfde omdat kleuters van en in hun spel leren. Dit is een totaalontwikkeling. Tijdens het werken leren de kinderen omgaan met elkaar en ze leren diverse vaardigheden aan. Ook het maken van een verplicht werkje hoort daar af en toe bij.

14 Digikeuzebord van planning tot registratie
Met behulp van ons digikeuzebord maken de kinderen een keuze m.b.t. het aanbod. Dit aanbod wisselt naar gelang het thema of de ontwikkelingsbehoefte van de kinderen. Ook stellen wij hier onze doelen.

15 Aftekenen van de taakjes
De kinderen krijgen elke week een taak. Als ze deze taak gemaakt hebben tekenen ze dat af door een bolletje, in de kleur van de dag, te plaatsen bij het werkje. Ook kunnen ze hierbij aangeven hoe ze het werkje vonden.

16 Fruit eten Een paar jaar geleden zijn we een gruitenschool geworden. Dat betekent dat we proberen zo gezond mogelijk te eten en drinken. De kinderen nemen van thuis fruit of groenten mee en wat te drinken. Het is even een moment van ontspanning. We lezen voor, kijken schooltv of doen een klein spelletje.

17 Beweging We gymmen op dit moment in de speelzaal. Af en toe gymmen we ook in de gymzaal van Waai 2. De kinderen gymmen in hun ondergoed en hebben gymschoenen aan. Deze soepele gymschoenen, die ze zelfstandig aan kunnen trekken, voorzien van hun naam, blijven op school. De kinderen kleden zelfstandig (met af en toe wat hulp) aan en uit. Buitenspelen doen we ook graag, hier ervaren kinderen de meeste vrijheid en ruimte.

18 Lunch Bij ons op school hebben we het vijf gelijke dagen model. Dit betekent dat alle kinderen elke dag van uur tot op school zijn en dat we samen lunchen. De kinderen nemen zelf een gezonde lunch mee met drinken. We eten een half uur, waarvan tien minuten in stilte (zo komen kinderen in de ruststand). Daarna gaan we buiten spelen, minimaal een half uur.

19 Naar huis Wanneer het tijd is om naar huis te gaan evalueren we de dag en kinderen pakken hun tas. We komen met de kinderen naar buiten. Het is handig wanneer u met uw kind een afspraak maakt waar u staat. De kinderen die naar de BSO gaan verzamelen in de hal.

20 Leerlingvolgsysteem:
Om de ontwikkeling van het kind goed in de gaten te houden maken we gebruik van een leerlingvolgsysteem. We observeren hoe een kind speelt en hoe het met zijn werkjes omgaat. Hiervoor maken we gebruik van: Digikeuzebord Zien CITO Om de sociaal-emotionele ontwikkeling in kaart te brengen. In de groepen 1-2 om individuele kinderen in beeld te brengen, niet standaard voor alle kinderen. Vanaf groep 3 bij alle kinderen. We maken gebruik van: CITO taal CITO rekenen - wiskunde De toets wordt alleen door de kinderen van groep 2 gemaakt in januari en juni.

21 Van registratie naar het rapport
Vanuit de werkjes van de kinderen maken wij observaties en zien wij wat de kinderen beheersen en wat nog niet. Dit noteren we in ons registratiesysteem. En dat vertaalt zich weer in het rapport. U ziet hier waar het kind zich op zijn leeftijdsniveau ontwikkelt, waar het op voorloopt en waar het extra ondersteuning nodig heeft. De didactische leeftijdsequivalent (DLE) = aantal maanden onderwijs dat uw kind heeft gehad.

22 Contacten met ouders Oudergesprekken Ouderportaal:
Mocht u als ouder vragen hebben met betrekking tot de ontwikkeling van uw kind dan bent u altijd welkom voor een gesprek na schooltijd. Daarnaast hebben wij op vaste tijdstippen in het jaar oudergesprekken. Deze gesprekken duren 10 minuten. Inschrijven gebeurt via het ouderportaal. Eerste gesprek: zes weken nadat uw kind vier jaar is geworden November gesprekken Rapportgesprek maart Rapportgesprek juni (indien nodig) Intern begeleidster 1-2: Linda Basten Zij komt in beeld wanneer uw kind meer zorg nodig heeft en bekijkt samen met de leerkracht hoe uw kind zo goed mogelijk begeleid kan worden. Ouderportaal: Hierop vindt u alle belangrijke wetenswaardigheden omtrent school en de groep van uw kind. Als uw kind start op onze school, krijgt u via uw een “token”. Hiermee kunt u zich aanmelden.

23 Ouderhulp: Op verschillende momenten in het jaar hebben we hulp nodig van ouders. Hierbij kunt u denken aan: Hulp in de klas: spelletjes, crea, uitstapjes Biebouder Groepsouder, deze wisselt per jaar per groep Luizencontrole Medezeggenschapsraad De groepsouder helpt de leerkracht bij de diverse activiteiten in de groep, bijvoorbeeld tijdens de kerstviering. Zij is geen klachtencommissie voor ouders. Graag met problemen rechtstreeks naar de leerkracht van uw kind gaan.

24 abc overige zaken: Gevonden voorwerpen:
Liggen bij de balie, maar zorg ervoor dat de spullen van uw kind voorzien zijn van naam, dit zoekt wel zo makkelijk. Lawaai-uur: Soms met, soms zonder ouders. Kinderen onder de 4 jaar zijn toegestaan, mits u ze bij u houdt en als ze lawaai maken meeneemt naar buiten. Luizencontrole Elke woensdag na een vakantie worden alle kinderen gecontroleerd. Dit gebeurt door ouders. Als uw kind hoofdluis heeft wordt u gebeld door de leerkracht. Als er in een klas hoofdluis geconstateerd is, worden in de hele school briefjes opgehangen, zodat iedereen alert kan zijn. Schoolarts: De kinderen van groep 2 krijgen een uitnodiging van de schoolarts. Spulletjes meenemen van huis: Kinderen nemen graag iedere dag van alles mee. Wij willen u vragen op te letten dat dit niet onbeperkt gebeurt. Als we met een thema bezig zijn en het past binnen dat thema, prima. Als een kind zich niet zo lekker voelt en een knuffeltje mee wilt nemen is dat natuurlijk ook goed, maar spullen raken makkelijk kwijt of gaan kapot op school en dat is heel jammer. Schoolafspraak: Uw kind mag in principe alleen met verjaardag, sinterklaas (6 december) en bij heel speciale gelegenheden speelgoed meenemen naar school.

25 Met ouders, zonder broertjes en zusjes. Traktatie: Zo gezond mogelijk.
Verjaardag kind: Vanaf dat uw kind 5 jaar wordt vieren we de verjaardag op school. Vanaf bent u als ouder welkom in de klas om de verjaardag mee te vieren. Let nog even op het volgende: Met ouders, zonder broertjes en zusjes. Traktatie: Zo gezond mogelijk. Géén cadeautjes De jarige mag één cadeautje laten zien. Foto’s mogen, Filmen niet! Verjaardag ouders: We maken alleen met vader- en moederdag een cadeautje voor de ouders. Verlofaanvraag: Verlofaanvraag moet schriftelijk bij de directie. Ook voor 4-jarige kleuters. Formulieren kunt u halen bij de balie. Alleen tandarts- en artsenbezoek kan doorgegeven worden aan de leerkracht. (schriftje) Ziekmelden: Dit kan tot 08:15 uur, - Op het ouderportaal - Via het speciale telefoonnummer: Laat het wel altijd even weten!

26 Tot slot Mocht u nog vragen hebben neem gerust contact op of raadpleeg onze website:


Download ppt "Welkom in de groepen 1-2 van basisschool De Waai."

Verwante presentaties


Ads door Google