De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Participatiewet Hester Dijkstra.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Participatiewet Hester Dijkstra."— Transcript van de presentatie:

1 Participatiewet Hester Dijkstra

2 Participatiewet De Participatiewet per 1 januari 2015 betekent:
één regeling voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt samenvoeging WWB, Wsw en de toekomstige Wajongers grotere groep van mensen met een arbeidsbeperking die naar vermogen dienen te werken bij reguliere werkgevers, dus grotere rol voor werkgevers ondersteuning door diverse instrumenten baanafspraak en quotum als stok achter de deur ondersteuning voor werkgevers middels instrumenten (bijv. loonkostensubsidie) Doel: Meer participatie op de arbeidsmarkt en minder uitkeringsafhankelijkheid

3 Banenafspraak macroafspraak 100.000 plaatsingen bij private werkgevers
plaatsingen bij publieke werkgevers plaatsingen in 2026 eind 2015 eerste peiling aantal plaatsingen nulmeting verankerd in wet  Doelstelling gemeente Utrecht: 1145 banen! (per ) Alleen als we als werkgevers gezamenlijk de schouders eronder zetten, kunnen we voldoende ruimte maken voor mensen met een arbeidsbeperking en voorkomen we een eenzijdig opgelegd quotum.

4 Quotumheffing stok achter de deur voor realiseren baanafspraak
mogelijke inwerkingtreding in 2017 afhankelijk van realisatie baanafspraak bepaald % van het medewerkersbestand dient uit mensen met een arbeidsbeperking te bestaan organisatie > 25 medewerkers heffing voor elke ontbrekende werkplaats (ca. € 5.000) +/- 5% van het medewerkersbestand van bedrijven met meer dan 25 medewerkers dient uit mensen met een arbeidsbeperking te bestaan Voor elke werkplaats voor arbeidsgehandicapten die ontbreekt, wordt een boete van €5.000 opgelegd (dit is een indicatie, wettelijk nog niet vastgesteld) In concept wetsvoorstel is opgenomen dat ingeleend personeel meetelt bij de opdrachtgever op voorwaarde van een werkbaar administratief systeem.

5 Wie telt mee? Doelgroep Mensen die duurzaam niet zelfstandig het wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen, Wsw-ers, Wajongers* en mensen met een Wiw- of ID-baan Beoordeling of iemand tot de doelgroep behoort door UWV of op basis van Wsw of Wajong status Prioriteit Wajongers en mensen op Wsw-wachtlijst in Doelgroepregister UWV zorgt voor een doelgroepregister waarin de mensen staan die tot de doelgroep voor de extra banen behoren. Werkgevers kunnen het UWV vragen of iemand tot de doelgroep behoort. * Mocht er een quotum komen dan tellen ook hoger opgeleiden met een beperking in dienst bij de werkgever mee

6 Wat is een baan? het aantal verloonde uren dat personen uit de doelgroep gemiddeld werken, wordt geteld als één baan;. een baan = 25,5 uur per week; kleinere banen tellen naar evenredigheid van het aantal uren mee; elke plaatsing telt dus! let op als je een garantiebaan creëert; Bij een uitdiensttreding van een medewerker met een arbeidsbeperking dient de vrijgekomen plek opnieuw ingevuld te worden door een medewerker met een beperking.


Download ppt "Participatiewet Hester Dijkstra."

Verwante presentaties


Ads door Google