De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De toolkit zingeving als scholingsinstrument

Verwante presentaties


Presentatie over: "De toolkit zingeving als scholingsinstrument"— Transcript van de presentatie:

1 De toolkit zingeving als scholingsinstrument
Karin Seijdell, geestelijk verzorger bij Severinus en eigenaar

2 Werkervaring - Theologie, islamologie
- Sinds 2002 werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg Sinds 2016 actief in de eerste lijn Eigenaar

3 Werken in de eerste lijn
In Eindhoven is er al meer dan 15 jaar ervaring in het werken in de palliatieve zorg. Er is altijd gewerkt met subsidiegelden. Hierdoor zijn er al veel goede contacten met doorverwijzers. Twee ontwikkelingen in 2018: 1. Financiering vanuit VWS landelijk; Voor consulten Voor deelname aan PATZ/MDO Voor scholing eerstelijns zorgverleners en/of vrijwilligers Voor opzet structuur, website (t/m 2021) 2. Project Palliatief Toetsoverleg (PTO) in regio Eindhoven; gefinancierd door het Zorgkantoor.

4 Scholing in de eerste lijn
In loopt er een project voor scholing van huisartsen en wijkverpleegkundigen vanuit het Zorgkantoor, PTO. Een van deze bijeenkomsten gaat over zingeving in de palliatieve zorg.

5 Scholing als manier om zingeving bespreekbaar te maken
Achterliggende reden om scholing te ontwikkelen: verwijzers kennen geestelijke verzorging niet. Ze weten niet welke expertise daar beschikbaar is voor henzelf en hun patiënten. Hierdoor vinden verwijzingen niet of pas in de terminale fase plaats. Verwijzers zijn op het gebied van spirituele zorg vaak niet bekwaam.

6 Projectplanning: doel formuleren

7 Projectplanning (2): Scholing ontwikkelen
Inhoud van de scholing gebaseerd op richtlijn Spirituele zorg 2.0 (i.v.m. evidence based, belangrijk voor o.a. de accreditatie) Scholing multidisciplinair ontwikkeld met Geestelijk verzorgers (Betty Morel en Karin Seijdell) en palliatief kaderarts. Hierbij is o.a. gebruik gemaakt van de scholing die Charlotte Molenaar in Amsterdam heeft ontwikkeld voor artsen;

8 Projectplanning (3): testfase
Binnen PATZ hebben Marius Horstman, palliatief kaderarts, en ik de scholing gegeven aan wijkverpleegkundigen en artsen. Doel: Testen en bijstellen

9 Projectplanning (4): uitvoering
Het PTO is meer dan 30 keer gegeven aan groepen wijkverpleegkundigen en huisartsen. De scholing is aangepast voor VTT verpleegkundigen en AVG (Artsen Verstandelijk Gehandicapten)

10 Projectplanning (5): Evaluatie
Zeven geestelijk verzorgers hebben de scholing ‘toolkit’ is gegeven. Nadat bijna alle scholingen waren gegeven, hebben wij deze geëvalueerd en aangepast.

11 Randvoorwaarden Voor scholing aan huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners zijn er enkele belangrijke randvoorwaarden: Accreditatie; Verplicht karakter; Flexibiliteit van dag en tijd; Begin-en eindpunt: praktijk Beperktheid in voorbereiding en omvang van leerstof; Financiering.

12 Gevolgen Meer doorverwijzingen Adequatere doorverwijzingen

13 Plannen voor de toekomst
Verder ontwikkelen van de toolkit zingeving; Landelijk beschikbaar stellen van de toolkit voor andere netwerken palliatieve zorg; Ontwikkelen nieuwe scholing voor o.a. POH Kwetsbare ouderen; Op vraag van huisartsen wordt er gekeken of GV ook rol kan spelen in de module ‘zorg voor de zorgverlener’ en ‘ ethische vragen in de eerste lijn.’

14 En nu: zelf aan de slag? Een plan van aanpak
Stappen die je straks kunt zetten: Ga naar je netwerkcoördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg in jouw regio en meld je aan voor werken in de eerste lijn; De scholing zoals vandaag gepresenteerd is vrij beschikbaar en aan te passen aan de eigen werkpraktijk (open format, geen keurslijf maar gereedschapskist). Te verkrijgen via Onderzoek of er mogelijkheden zijn om scholing te accrediteren, te financieren voor de zorgverleners.

15 Afsluiting


Download ppt "De toolkit zingeving als scholingsinstrument"

Verwante presentaties


Ads door Google