De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal: Een tijdje geleden heb ik jullie verteld over de reis van Buurman Bob. Hij ging naar de bergen om te mountainbiken. Weten jullie nog?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal: Een tijdje geleden heb ik jullie verteld over de reis van Buurman Bob. Hij ging naar de bergen om te mountainbiken. Weten jullie nog?"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal: Een tijdje geleden heb ik jullie verteld over de reis van Buurman Bob. Hij ging naar de bergen om te mountainbiken. Weten jullie nog? Nou, vanochtend hoorde ik van de buurvrouw (de vrouw van Bob) dat er een ongeval, een ongeluk is gebeurd. Volgens de buurvrouw, volgens betekent zoals iemand of iets het zegt, is Bob hard gevallen. Hij was het slachtoffer van een valpartij. Het slachtoffer is iemand die iets heel ergs heeft meegemaakt. Hij is op een berg van zijn fiets gevallen. Hij is hard gevallen. Gelukkig was de arts, dat is een ander woord voor de dokter heel snel aanwezig. Buurman Bob kon goed aangeven, dat betekent laten weten, zeggen, waar hij de pijn voelde. De arts kon daarom direct handelen, zij kon direct iets doen. Omdat buurman Bob zoveel pijn had is hij met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Daar hebben ze een foto gemaakt van zijn been en hebben ze Bob verder onderzocht. En wat denk je? Hij heeft zijn been gebroken! Daarom heeft hij nu gips om zijn been. Zo zie je maar weer: het is heel nuttig dat er bij gevaarlijke sporten altijd een dokter is. Nuttig dat betekent goed, je hebt er wat aan. Nu is Buurman Bob weer thuis maar zijn been moet nog wel in het gips blijven. Wie van jullie heeft wel eens een arm of been gebroken? Moest je toen ook 6 weken in het gips?

2 Week 24 – 11 juni 2019 Niveau AA Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 24 – 11 juni 2019 Niveau AA

3 het ongeval

4 volgens “Buurman Bob heeft een ongeluk gehad met mountainbiken!”

5 het slachtoffer

6 de arts

7 aangeven

8 handelen

9 nuttig

10 Op de woordmuur:

11 het slachtoffer de schuldige
= iemand die iets ergs heeft meegemaakt Buurman Bob is het slachtoffer. = iemand die iets heeft gedaan wat niet mag    De automobilist is de schuldige. 

12 nuttig nutteloos = goed, je hebt er wat aan = zonder nut, zinloos
Het is nuttig dat de dokter aanwezig is bij de wedstrijd. = zonder nut, zinloos    Deze schaar is nutteloos. Je kan er niet mee knippen.

13 de arts = de dokter de huisarts de radioloog de KNO-arts

14 het vliegtuig- ongeval
het ongeval = het ongeluk het vliegtuig- ongeval het auto- ongeval het fiets- ongeval

15 volgens = zoals iemand of iets het zegt
“Buurman Bob heeft een ongeluk gehad met mountainbiken!” Volgens de buurvrouw heeft Bob een ongeluk gehad.

16 aangeven = laten weten, zeggen
Bob kan goed aangeven waar hij pijn heeft.

17 handelen = iets doen De dokter is snel aanwezig. Zij weet hoe ze
moet handelen.


Download ppt "Semantisatieverhaal: Een tijdje geleden heb ik jullie verteld over de reis van Buurman Bob. Hij ging naar de bergen om te mountainbiken. Weten jullie nog?"

Verwante presentaties


Ads door Google