De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Meest voorkomende trucs van digitale oplichting

Verwante presentaties


Presentatie over: "Meest voorkomende trucs van digitale oplichting"— Transcript van de presentatie:

1 Meest voorkomende trucs van digitale oplichting
Oplichting bij online winkelen Oplichting met nepprijzen en valse cadeaubonnen Computeroplichting (phishing, kwaadaardige software, valse rekeningen) Datingfraude Oplichting online winkelen: u koopt bijvoorbeeld iets, maar ontvangt het artikel nooit. Aan de deur: babbeltruc Oplichters proberen mensen in de val te lokken door ze een mooie prijs voor te houden en hopen dat u zó blij bent met de prijs dat u iets onverstandigs doet. Ze willen het liefst dat u uw persoonlijke gegevens prijsgeeft. Of dat u eerst zelf gaat betalen om de prijs in ontvangst te kunnen nemen Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens van gebruikers, kwaadaardige software: ook kunnen ze ervoor zorgen dat u foto’s en andere documenten op uw computer niet meer kunt openen. Deze worden ‘gegijzeld’ en dan moet u eerst een bedrag overmaken. Datingfraude: op het moment dat er sprake is van een relatie, vraagt de datingfraudeur al snel om geld. Hij heeft geld nodig omdat hij zijn nieuwe liefde wil bezoeken, maar ook kan er sprake zijn van een noodgeval. Het slachtoffer krijgt al snel de vraag via een ander kanaal contact te onderhouden, bijvoorbeeld via Skype of . De fraudeur wil zo zijn slachtoffer weghalen van de datingsite om controle door de beheerders te voorkomen.

2 1) Tips om uzelf weerbaarder te maken bij online winkelen
Gebruik uw gezond verstand! Wees alert en bewaar uw correspondentie met de verkoper. Weet met wie u zaken doet: Check of het rekeningnummer, url, telefoonnummer of adres al als negatief bekend staat. Als dat het geval is, wees dan extra voorzichtig. Is de ondernemer/webwinkel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? U kunt dit eenvoudig checken op  De inschrijving zegt niets over betrouwbaarheid, maar u kunt wel zien of het bedrijf bestaat en hoe lang. Doe onderzoek via Google naar de webwinkel waarmee u zaken wilt doen (opgelicht.nl of andere fora) Doe aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw legitimatiebewijs! Oók geen 'veilige' kopie waarbij bepaalde delen van het legitimatiebewijs onherkenbaar zijn gemaakt.  Een betaling met een creditcard biedt zekerheid. Bij het niet leveren, zal de creditcardmaatschappij de betaling claimen bij de webwinkel en de klant vergoeden. Als de verkopende partij belooft uw geld terug te storten, komt het voor dat u een  krijgt met daarin een soort terugbetalingslink. Klik hier niet op! Banken storten op deze manier geen geld terug.  

3 2) Tips om uzelf weerbaarder te maken bij oplichting met nepprijzen en cadeaubonnen
Onthoud aan welke prijsacties u meedoet. U kunt niet iets winnen als u niet mee heeft gedaan. Geef geen persoonsgegevens weg aan een organisatie die zegt dat u een prijs heeft gewonnen. Voor een gewonnen prijs hoeft u nooit kosten te maken. Let op valse winacties die u in een of sms vertellen dat u een prijs of cadeaubon heeft gewonnen. Vaak lijkt u winnaar van een loterij georganiseerd door grote bedrijven als Ikea, Albert Heijn of Jumbo. In werkelijkheid hebben deze bedrijven niks met deze actie te maken maar is het georganiseerd door een onbetrouwbare partij. Deze proberen uw persoonsgegevens te bemachtigen of u een duur sms-abonnement in te lokken (check dit op Payinfo.nl). Van de beloofde prijs ziet u uiteindelijk niks terug. Ook kan er sprake zijn van loterijfraude. Hierbij wordt u een geldbedrag beloofd, maar moet u zelf eerst kosten maken om deze prijs in ontvangst te kunnen nemen. De geldprijs ontvangt u nooit, en het voorgeschoten bedrag bent u kwijt.

4 3) Tips om uzelf weerbaarder te maken tegen computeroplichting
Let goed op van wie u een ontvangt. Er zijn veel valse s en facturen in omloop. Klik nooit op een link in een . Geef nooit maar ook echt nooit uw pincode aan iemand anders. Krijgt u een over een rekening die u moet betalen of een pasje dat geblokkeerd wordt? Zoek zelf het telefoonnummer op en bel dan eerst met het bedrijf waar de mail vandaan komt. Bij kopie van uw paspoort of ID-kaart, maak het BSN-nummer onzichtbaar of maak een veilige kopie met de KopieID-app.

5 4) Tips om uzelf weerbaarder te maken tegen datingfraude
Ga niet op een voorstel in om de datingsite te verlaten om op een andere manier met elkaar te communiceren. Geef nooit zomaar uw gegevens prijs. Maak geen geld over naar iemand die u nog nooit ontmoet heeft. Ook niet als hij/zij zegt geld nodig te hebben om u te komen bezoeken of voor een ‘noodgeval’.


Download ppt "Meest voorkomende trucs van digitale oplichting"

Verwante presentaties


Ads door Google