De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 1 voor 6 april 2019 DE RITMES VAN HET LEVEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 1 voor 6 april 2019 DE RITMES VAN HET LEVEN."— Transcript van de presentatie:

1 Les 1 voor 6 april 2019 DE RITMES VAN HET LEVEN

2 “Voor alles is er een vastgestelde tijd…” (Prediker 3:1) God schiep de tijd en de ritmes die het leven op aarde regeren (planten, dieren en mensen). Die ritmes zijn voor iedereen hetzelfde, maar niet iedereen beleeft ze op dezelfde manier. Er zijn veranderingen die mensen op een andere manier beïnvloeden. Die veranderingen vormen onze levens. CYCLISCHE VERANDERINGEN Orde en ritme De ritmes van het leven NIET-CYCLISCHE VERANDERINGEN Onverwachte veranderingen Overgangen Interacties

3 ORDE EN RITME "Terwijl de aarde overblijft, zal zaaitijd en oogst, koude en hitte, winter en zomer, en dag en nacht niet ophouden" (Genesis 8:22). Volgens Genesis 1 schiep God de aarde en transformeerde Hij het van wanorde tot perfectie. Hij scheidde methodisch de dag van de nacht, verdeelde de wateren, liet droog land verschijnen, liet planten ontkiemen en creëerde de lichten aan het firmament die het ritme van de aarde zouden vaststellen (dagen, maanden, jaren). Op een ordentelijke manier vulde Hij de aarde met levende wezens en bracht orde in hun leven (groeien en vermenigvuldigen). "Orde is de eerste wet van de Hemel" (ST, 8 juni 1908). Hoewel de zonde wanorde in onze wereld introduceerde, beheersen de ritmes die God in het begin heeft vastgesteld nog steeds ons bestaan.

4 DE RITMES VAN HET LEVEN "Het sieraad van jonge mannen is hun kracht, en de glorie van de ouderen is de grijsheid “ (Spreuken 20:29) Zoals Salomo zei, is er "een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven" (Prediker 3:2). Er zijn tussen die twee momenten enkele ritmes of cycli van ons leven: Kinderjaren (Richteren 13:24, Lukas 2:40) Jeugd (Psalm 71:5;1 Timotheüs 4:12) Volwassenheid (Genesis 41:46; Handelingen 7:23) Oude dag (Psalm 90:10; Filemon 1:9) Die ritmes zijn voor iedereen hetzelfde, maar niet iedereen leeft ze op dezelfde manier. We zijn allemaal verschillend en we leven in een verschillende stadia. Desalniettemin is iedereen waardevol en heeft wat te geven.

5 ONVERWACHTE VERANDERINGEN
"Naakt ben ik uit de buik van mijn moeder gekomen en naakt zal ik daarheen terugkeren. De HEERE heeft gegeven en de HEERE heeft genomen; de Naam van de HEERE zij geloofd!" (Job 1:21) We hebben allemaal onze eigen ritmes en routines. Soms kunnen onverwachte wijzigingen die verstoren. Jobs geval is extreem (hij verloor zijn bezittingen, zijn arbeiders, zijn kinderen, zijn gezondheid en de steun van zijn vrouw en vrienden). Iedereen is echter onderhevig aan mogelijke radicale veranderingen die de omstandigheden van ons leven (ten goede of ten kwade) kunnen veranderen. Abel stierf plotseling, Joseph werd door zijn eigen broers verkocht als een slaaf. Als we ons vastklampen aan God en Hem vertrouwen, zullen we in staat zijn om die onverwachte veranderingen onder ogen te zien en de beste dingen uit de nieuwe omstandig- heden te halen (Gen. 50:20).

6 OVERGANGEN "Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus." (Filippenzen 1:6) Overgangen bepalen de veranderingen tussen levensfasen: kinderjaren, jeugd, volwassenheid, ouderdom. Er zijn ook overgangen in ons geestelijk leven. God neemt ons van bekering naar een volledige geestelijke volwassenheid (Hebr. 5:12-14). Laten we de verandering bestuderen die de apostel Paulus heeft ervaren (AA [Handelingen der Apostelen], pag. 119, 120): De diepste gedachten en emoties van zijn hart werden door goddelijke genade getransformeerd. Zijn edelere vermogens werden in harmonie gebracht met de eeuwige doelen van God. Christus en Zijn gerechtigheid werden voor Saul belangrijker dan de hele wereld.

7 INTERACTIES "Maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft." (Efeziërs 4:32) Onze levens worden voortdurend beïnvloed door de manier waarop andere mensen met ons omgaan. We beïnvloeden ook anderen terwijl we met hen omgaan. Deze interacties kunnen veranderingen teweegbrengen, hetzij ten goede of ten kwade. Als christenen moeten we altijd proberen om een goede invloed voor anderen te zijn (Romeinen 12:18). Onze positieve interacties kunnen een sterke invloed hebben. Ze kunnen het leven van anderen op zo'n manier beïnvloeden dat ze Christus mogen danken, dankzij Zijn werk door ons. Onze relaties moeten altijd door liefde en vriendelijkheid worden beheerst.

8 “Het gehele hart moet aan God worden overgegeven, daar anders nooit die verandering in ons kan plaatsvinden, waardoor we naar Zijn beeld worden hersteld… God verlangt ernaar om ons te genezen, om ons te bevrijden. Maar omdat dit een totale verandering vergt, een vernieuwing van heel ons wezen, moeten we onszelf helemaal aan Hem overgeven.” Ellen G. White (Steps to Christ [Schreden naar Christus, hoofdstuk 5, pag. 43)


Download ppt "Les 1 voor 6 april 2019 DE RITMES VAN HET LEVEN."

Verwante presentaties


Ads door Google