De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij VTV Pastoor Barten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij VTV Pastoor Barten"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij VTV Pastoor Barten
Avond voor nieuwe leden, 2019

2 Vanavond Agenda. 1 Huishoudelijk reglement, Statuten. 2. Tuinieren.
Bouwen op de tuin. Hoogte van de bomen. Kippen en bijen. Schoonhouden tuin en Paden. Hekwerk. Bestrijdingsmiddelen. Wat hebben we allemaal te leen? Geen auto’s op terrein. Platte kar. Kruiwagens. Aanhangwagen. Werkbeurten en vrijwilligerswerk. Aantal keren per jaar, hoe en wat. Vrijwilligerswerk: kantine, lid van werkgroepen. 2. Tuinieren. Compost maken. Wisselteelt, aardappelplan. Combinatieteelt. 3. Algemene Leden Vergadering.

3 Bouwen op de tuin. Gereedschapskist. Broeikas
Je mag bouwen, mits je het ALTIJD eerst aanvraagt doet bij het bestuur met een tekening. Het bestuur bekijkt dan of je bouwsel geen overlast geeft voor de buren. Maximale hoogte is 2 m., altijd minstens 0,5 m. van de tuin van de buurman en van je afscheiding. Gereedschapskist. Tuinhuis Minimaal 0,5 m. tussen groenstrook en tuinhuis. Aan het tuinhuis mag niets aangebouwd worden. Bij huur om de 2 jaar schilderen. Schade aan het tuinhuis melden aan het bestuur. Broeikas 1 Broeikas per hele tuin Een kleine broeikas is maximaal 6 m² en 2 m. hoog. Een grote broeikas is maximaal 10 m² en 2.50 m. hoog Composthoop: 1.20 m hoog, max. vloeropp. 1 m2 Geen etensresten of voedsel voor de ratten in de composthoop

4 Kippenhok. Niet meer dan 6 kippen, maximaal 1 per m2 Altijd aanvragen om na te gaan of er niet al teveel kippen worden gehouden. Bijen Aanvragen. Oppassen dat we niet teveel bijen krijgen.

5 Wat hebben we allemaal te leen, te huur, te koop?
Geen auto’s op terrein: gebruik de platte kar of kruiwagens. We hebben een aanhangwagen te huur. Te koop in de winkel alle tuinbenodigdheden, plantjes, zaden, stokken, tuinaarde, kunstmest, rattenvallen, … Mest bestellen vóór september. De winkel. Fons en Ton Bronnen slaan. Tuin laten frezen.

6 Schoonhouden tuin en paden.
Zowel de tuin als het aanliggende pad tot de helft van het pad moeten nagenoeg vrij van onkruid gehouden worden. Het is natuurlijk logisch, dat je planten geen overlast voor de buren moeten geven, bijvoorbeeld door woekerend onkruid. Ook géén ‘geluid dragende apparatuur’: dat is verboden op de tuin. Hekwerk Zorg dat het hekwerk er netjes uitziet. Repareer als dat nodig is Het hekwerk mag begroeid zijn, maar snoei zodanig dat het niet meer dan 10 cm over het pad hangt. Voor groenstroken geldt: -mogen niet bebouwd worden. -geen bomen of struiken, rooien, omhaken/of zagen. -geen tuinafval of vuilnis achterlaten of storten. -pachter controleert of de omheining eromheen in tact is repareert.

7 Werkbeurten Vanaf nu is iedere pachter verplicht om minimaal éénmaal per jaar een werkbeurt te verrichten. Indien iemand zonder kennisgeving niet aanwezig is bij een werkbeurt, krijgt hij/zij een boete van € en de verplichte werkbeurt blijft staan. Wij gaan er vanuit dat iedereen gewoon meewerkt aan dit systeem en dat het geven van een boete niet nodig is. We willen immers allemaal een mooi en goed onderhouden tuincomplex! Hoewel vrijwilligers niet verplicht zijn deel te nemen aan de werkbeurten nodigen wij ze toch ook van harte uit om mee te doen.

8 Vrijwilligerswerk Kantinedienst een morgen, een middag of een avond.
Lid van een werkgroep, zoals de werkgroep technische zaken, werkgroep controle tuinen en paden, werkgroep voorlichting, werkgroep activiteiten. 80 jaar !

9 Werkgroep controle tuinen en paden
Werkgroep controle tuinen en paden De werkgroep controleert de tuinen en paden om de zes weken vanaf week 18 t/m week 45. Het jaarschema hiervoor wordt gemaakt door de werkgroep controle tuinen en paden en g d naar betrokkenen. Het schema wordt samen met de werkwijze op het publicatiebord gehangen en is te vinden in de groene map in de kantine. Werkwijze: De werkgroep beoordeelt om de zes weken alle tuinen en paden. Pachters met beoordeling “onvoldoende” voor tuin en/of pad worden door een lid van de werkgroep gebeld. Deze licht de gebreken toe en stelt in overleg een datum vast waarop tuin/pad weer voldoende moet scoren. In principe is dit bij de volgende controle. In de map controle tuinen en paden wordt het gesprek en de gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd. Indien er verzachtende omstandigheden zijn wordt hier rekening gehouden b.v. met het vaststellen van de datum. Deze omstandigheden worden schriftelijk vastgelegd en zijn terug te vinden in de ordners in de bestuurskamer. Het verzoek dan ook aan de pachters: Kun je je tuin/pad tijdelijk niet bijhouden, meld dit bij het bestuur. Indien er bij de volgende controle niets is veranderd, de score is wederom een onvoldoende wordt dit bij het bestuur gemeld. Zij ondernemen vervolgens stappen richting desbetreffende pachter. (gesprek/brief) De resultaten van de controles kan iedere pachter inzien. Deze vind je in de groene map in de kantine. Staat bij de tuinboeken.

10 Wisselteelt. Aardappelplan.
Wisselteelt kan met een driejarig schema en met een zesjarig schema. Let vooral op met koolgewassen; liefst pas na 6 jaar en aardappelen 3 jaar na elkaar. Aardappelen: waar op je tuin? Dat staat in het aardappelplan – kantine.

11 Bestrijdingsmiddelen.
Geen bestrijdingsmiddelen.

12 Combinatieteelt Of de planten nu een bepaalde geur afgeven die insecten wegjaagt of via hun wortels goede of juist slechte stoffen afgeven; er zijn verschillende manieren waarop planten elkaar kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van ui en wortel. De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt.   Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.

13 Lijstje van goede en slechte buren
Goede buren Aardappel – Bonen, dille, erwten, karwij, knoflook, kool, mais, pepermunt, spinazie, spruiten, suikermais Andijvie – kool, knolvenkel, prei, tomaat Bieten – dille, karwij, knoflook, komkommer, koolrabi, kool, koriander, uien Bloemkool – bonen, dille, oregano, selderij Courgette – mais, sla, stokbonen, uien Erwten – bieten, bonen, courgette, dille, komkommer, kropsla, radijs, wortel Prei – kool, kropsla, schorseneren, selderie, uien, wortels Radijs – bonen, erwten, kropsla, snijbiet, spinazie, tomaat Spinazie – aardappel, aardbeien, radijs, bieten, rammenas, stokbonen, tomaat Witlof – bieten, kropsla, stokbonen, tomaat, wortel Wortel – bieslook, dille, erwten, knoflook, pluksla, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, snijbiet,  ui, witlof Slechte buren Aardappel – framboos, komkommer, pompoen, selderie, tomaat, ui, zonnebloem Bieten – aardappel, spinazie, stokbonen Bloemkool – erwten, tomaat Bonen – bieslook, knoflook, prei, sjalot, ui Broccoli – oregano, tomaat Courgette – aardappel, komkommer Knoflook – erwten, kool, stokbonen Mais – bieten, selderij Prei – bonen, erwten

14 Compost maken. Tips. Gebruik een open compostbak. Die kun je kant-en-klaar kopen maar ook zelf maken door vier paaltjes in de grond te slaan en er planken op te monteren of er fijnmazig gaas omheen te spannen. Wind, regen, zon, wormen…ze kunnen er allemaal gemakkelijk bij. En dat is cruciaal voor het verteringsproces. Zet de bak op een half beschaduwde plek. Knip takken eerst klein voordat je ze op de composthoop gooit en meng goed (grof en fijn materiaal afgewisseld) zodat de micro- organismen die voor de afbraak zorgen beter aan de slag kunnen. Maak de composthoop niet hoger dan een meter, dat komt de vertering ten goede. Af en toe het materiaal omkeren met een greep (mestvork) helpt ook.

15 Algemene ledenvergadering.
Zaterdag aanstaande om half tien. Verantwoording van het bestuur.

16 Dank dat jullie er waren.


Download ppt "Welkom bij VTV Pastoor Barten"

Verwante presentaties


Ads door Google