De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Grip op Gras opdrachten Wageningen University & Research, 2018

Verwante presentaties


Presentatie over: "Grip op Gras opdrachten Wageningen University & Research, 2018"— Transcript van de presentatie:

1 Grip op Gras opdrachten Wageningen University & Research, 2018

2 Grip op Gras Grip op Gras is een prototype tool ontwikkeld in Amazing Grazing Grip op Gras is een applicatie op Akkerweb Met Grip op Gras kan het grasaanbod worden vastgelegd in cm, clicks en droge stofopbrengst de bodemtemperatuur worden geregistreerd de feedwedge worden opgesteld het maaivenster worden opgesteld

3 Werken met Grip op Gras Deze opdrachten reeks is gericht op het leren gebruiken van de applicatie Grip op Gras Voor gebruik van Grip op Gras in de les zijn gratis demo-accounts op Akkerweb beschikbaar Op de demo-accounts zijn opdrachten en datasets aanwezig. De opdrachten kunnen individueel en in groepjes worden uitgevoerd. De leerkracht kan het benodigde aantal demo-accounts aanvragen door een mail te sturen naar de Akkerweb Helpdesk

4 Aanvragen demo accounts
De leerkracht kan het benodigde aantal demo-accounts aanvragen door een mail te sturen naar de Akkerweb Helpdesk Helpdesk Akkerweb T: +31 (0)88 –

5 Demo accounts Als je op een demoaccount ingelogd hebt kom je in het Dashboard. Hier zie je de apps staan die gebruikt kunnen worden als lesmateriaal. Om te kunnen werken met Grip op Gras zijn de Bouwplanapp en de app Grip op Gras nodig.

6 Opdrachten Dit bestand bevat de volgende opdrachten: Get started
Get around Bedrijf Perceel Koppelen Uitleg Metingen Kaart Feedwedge Maaivenster

7 Get started Inloggen op Akkerweb Log in met je demoaccount Kies voor alle opdrachten m.b.t. Grip op Gras het jaar 2018!!! Tip! Voor optimaal gebruik van Akkerweb is het aan te raden om Google Chrome te gebruiken.

8 Get around - instructie
Deze opdracht is erop gericht om handleidingen en instructiefilmpjes te vinden om met Grip op Gras te kunnen starten en werken De handleidingen en de instructiefilmpjes staan in de appstore bij de beschrijvingen van de betreffende apps Om met Grip op Gras te kunnen werken heb je naast de app Grip op Gras de Bouwplan app nodig

9 Get around - opdracht Wat is het eerste woord in de handleiding van de Bouwplanapp? Hoeveel instructiefilmpjes zijn er om te werken met Grip op Gras? Tip! Ga op het Dashboard naar de appstore Ga in de appstore naar de Bouwplan app Ga in de appstore naar Grip op Gras

10 Get around - antwoord Wat is het eerste woord in de handleiding van de Bouwplanapp? Bouwplan Hoeveel instructiefilmpjes zijn er om te werken met Grip op Gras? 8 filmpjes Deze opdracht is bedoeld om de weg te leren vinden naar handleidingen en instructie filmpjes.

11 Bedrijf - instructie Het doel van deze opdracht is te leren hoe je een bedrijf met graslandpercelen kunt klaarzetten voor gebruik in Grip op Gras. Dit doe je in de Bouwplanapp. Akkerweb is gestart vanuit de akkerbouw en daarom wordt er gesproken over “bouwplan” bij het opstellen van een bedrijf met graslandpercelen. De percelen klaarzetten kan op twee manieren: automatisch door te koppelen via RVO m.b.v. bedrijfsgegevens handmatig in te tekenen In deze opdracht worden percelen ingetekend. Intekenen van percelen met behulp van de Bouwplanapp. Dit kan op elke willekeurige plek op de kaart in Nederland. Met het intekenen is het moeilijk om de juiste oppervlakte in te tekenen. De oppervlakte van een perceel kan worden overschreven! Lees eerst de handleiding van de Bouwplanapp! Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

12 Bedrijf - opdracht Zet een bedrijf klaar met 2 percelen grasland Tip!
Gebruik de Bouwplanapp Gebruik handleiding Bouwplanapp Maak een bouwplan aan Teken 2 percelen in Vul de benodigde gegevens in Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

13 Bedrijf - antwoord “De Marke 2018” is een voorbeeld van een bedrijf met graslandpercelen en maïspercelen. Door een perceel te openen zie je hoe het is ingevuld. Handmatig overschrijven Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

14 Perceel - instructie Het doel van deze opdracht is te leren hoe je een perceel intekent in een bestaand bouwplan. Hiervoor gebruik je het bouwplan “De Marke-2018 A” Deze is te vinden in de Bouwplanapp Met het intekenen is het moeilijk om de juiste oppervlakte in te tekenen. De oppervlakte van een perceel kan worden overschreven! Meer informatie is te vinden in de handleiding bij de Bouwplanapp. Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

15 Perceel – opdracht 1 Teken perceel 10 in, in het bouwplan van De Marke. Tip! Zie de plattegrond van De Marke Open bouwplan “De Marke A” in de Bouwplanapp Gebruik handleiding Bouwplanapp Teken het perceel Vul de benodigde gegevens in Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

16 Perceel – opdracht 2 Perceel 17-2, 18, 20 en 23 kunnen alleen worden gemaaid Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

17 Perceel - antwoord Zie bouwplan “De Marke 2018”
Door perceel 10 te openen zie je hoe het is ingevuld. Handmatig overschrijven Het doel van deze opdracht is om te leren om een bouwplan aan te maken.

18 Koppelen - instructie Het doel van deze opdracht is te leren Grip op Gras te koppelen aan de Bouwplanapp Om Grip op Gras te kunnen gebruiken moet het eenmalig worden gekoppeld aan de Bouwplanapp. Daarna kunnen alle bouwplannen in de Bouwplanapp in Grip op Gras worden gebruikt. Gebruik de handleiding van Grip op Gras en bekijk het instructiefilmpje Koppeling bouwplan LET OP!!! DEZE OPDRACHT KAN ALLEEN WORDEN GEDAAN WANNEER ER NOG GEEN BOUWPLAN IS GEKOPPELD AAN GRIP OP GRAS. IN HET DEMOACCOUNT ZIJN GRIP OP GRAS EN DE BOUWPLANAPP AL GEKOPPELD

19 Koppelen - opdracht Koppel Grip op Gras aan de Bouwplanapp Tip!
Gebruik de handleiding van Grip op Gras en bekijk het instructiefilmpje Koppeling bouwplan

20 Grip op Gras - instructie
Grip op Gras bestaat uit 5 tabs: Feedwedge, Maaivenster, Kaart, Metingen en Uitleg. De tabs worden in de volgende opdrachten stap voor stap doorlopen. De opdrachten zijn zo opgesteld dat ze de relevante informatie raken om goed te kunnen werken met Grip op Gras.

21 Uitleg - instructie Het doel van deze opdracht is om te ontdekken wat er in de tab Uitleg staat. De tab Uitleg bevat essentiële informatie om te kunnen werken met Grip op Gras. In de opdrachten wordt gewerkt met de informatie waar de tab naar verwijst. Op de tab Uitleg staan links naar handleiding, grashoogtemeterkaart en twee filmpjes met uitleg over het waarom van de feedwedge. BELANGRIJK!!! In Grip op Gras wordt het grasaanbod weergegeven inclusief stoppel. De formules voor het omrekenen van grashoogte naar droge stofopbrengst staan op de grashoogtemeterkaart. Uitleg waarom:

22 Uitleg – opdracht 1 Bij welk beweidingssysteem kun je de feedwedge gebruiken? Waarom zou je überhaupt gras meten en de feedwedge gebruiken? Wat staat er in de feedwedge? Wat staat er op de verticale as van de feedwedge en wat op de horizontale as? Tip! Bekijk het filmpje onder de knop “Feedwedge uitleg 2” op de tab Uitleg in Grip op Gras

23 Uitleg – antwoord 1 De knop Feedwedge Uitleg 2 geeft de link naar het filmpje “Uitleg over de weidewig”. Omweiden Meer gras van goede kwaliteit in koe en kuil Grasaanbod en grasbehoefte Verticale as: droge stofopbrengst in kilogram droge stof per ha Horizontale as: oppervlakte beweidingsplatform in ha

24 Uitleg – opdracht 2 Het grasaanbod in Grip op Gras is inclusief stoppel. Welke formules worden gebruikt voor het omrekenen van gewashoogte naar droge stofopbrengst? Tip! Bekijk blz 1 en 3 van grashoogtemeterkaart op tab Uitleg Hoeveel droge stof (kg droge stof/ha) zit er in een stoppel van 5,5 cm? Tip! Gebruik blz. 1 van grashoogtemeterkaart op tab Uitleg Wanneer je de koeien inschaart bij een gewashoogte van 13 cm tot welke gewashoogte moeten de koeien terug grazen om 1700 kg droge stof per ha op te nemen? Wanneer je de koeien inschaart bij een gewashoogte van 18 cm tot welke gewashoogte moeten de koeien terug grazen om 1700 kg droge stof per ha op te nemen? Tip! Gebruik blz. 2 van grashoogtemeterkaart op tab Uitleg

25 Uitleg – antwoord 2 1098 + 164 *hoogte (in cm)
* aantal clicks 2000 kg droge stof per ha zit in stoppel van 5,5 cm 3 cm 7 cm

26 Metingen - instructie Bekijk het instructiefilmpje Metingen.
In de tab Metingen worden de metingen van het grasaanbod ingevoerd. (Via androïd app kunnen deze ook via de smartphone worden ingevoerd.) Dit kan in cm, clicks en droge stofopbrengst. Dit is afhankelijk van de gebruikte meter. Uitleg over het koppelen van de smartphone zie het instructiefilmpje Koppelen Smartphone. In het bouwplan De Marke 2018 is een set meetgegevens aanwezig. In de tab Metingen is het mogelijk om de bodemtemperatuur te registreren. Dit is niet opgenomen in deze opdrachtenreeks. Schattingen grasaanbod kunnen worden ingevoerd in : cm (TES en Eijkelkamp), clicks (andere meter (clicks), Jenquip handmatig), droge stofopbrengst (andere meter (kg ds/ha)).

27 Metingen – opdracht 1 De veehouder meet het grasaanbod van de percelen altijd in dezelfde volgorde: 18, 20, 23,17-2, 14, k3, 13, 12, 11, 10, 9, 2, 1, 5, 6, 7, 8,15. Stel deze volgorde in. Gebruik hiervoor het bouwplan “De Marke- 2018” Tip! Open in Grip op Gras het bouwplan De Marke Bekijk het instructiefilmpje “Bouwplan en Gedeeld met mij” Bekijk het instructiefilmpje Metingen. Volgorde verschuiven door de pijltjes voor de perceelsnaam te verplaatsen.

28 Metingen – opdracht 2 In welke eenheden kan een schatting van het grasaanbod worden ingevoerd? Tip! Bekijk het instructiefilmpje Metingen. Volgorde verschuiven door de pijltjes voor de perceelsnaam te verplaatsen.

29 Metingen – Opdracht 3 Voer de gegevens van 10 mei (zie de lijst hiernaast) in, op de tab “Metingen”. Tip! Bekijk het instructiefilmpje Metingen.

30 Metingen – antwoord 1,2,3 1. Met de pijltjes voor de perceelsnamen kun je de percelen verslepen naar de gewenste volgorde. 2. Droge stofopbrengst (kg ds per ha), cm en clicks. 3. In deze opdracht gaat het erom dat de studenten oefenen met invoeren. De gegevens van 24 april en 1 mei zijn al ingevoerd.

31 Kaart - instructie Bekijk voor de start van de opdracht het instructie filmpje bij Grip op Gras: De Kaart Grip op Gras biedt de mogelijkheid om in de tab Metingen de bodemtemperatuur te registreren. De geregistreerde metingen kunnen worden bekeken op de tab Kaart. In deze opdrachtenreeks wordt hier niet op ingegaan. De opdracht waar aandacht wordt geschonken aan de kaart is onderdeel van opdracht SSSS uit de Feedwedge.

32 Feedwedge - instructie
Bekijk voor de start van de Feedwedge opdrachten de twee instructie filmpjes bij Grip op Gras: De feedwedge het tabblad Werken met de feedwedge Om de grasgroei te kunnen berekenen zijn er metingen nodig op twee meetmomenten die niet verder dan 10 dagen uit elkaar liggen. Het programma rekent met de “verwachte grasgroei”. Als de “verwachte grasgroei” niet hetzelfde is dan de “gerealiseerde grasgroei” verander dan voor deze opdracht de “verwachte grasgroei” in dezelfde waarde dan de “gerealiseerde grasgroei”. ...

33 Feedwedge – instructie 1
Van 24 april en 1 mei is het grasaanbod op alle grasland percelen van De Marke gemeten en ingevoerd (bouwplan “De Marke-2018”). Deze opdracht is erop gericht om de benodigde bedrijfsspecifieke parameters in te stellen om met de feedwedge te kunnen werken. In de volgende twee dia’s zie je de vertaling van het bouwplan van de Marke in 2018 naar het graslandmanagement in Grip op Gras: bouwlandpercelen, beweidingsplatform en maaiplatform. Het beweidingsplatform en maaiplatform variëren gedurende het seizoen in grootte. Het maaiplatform bestaat minimaal uit de percelen die alleen kunnen worden gemaaid.

34 Feedwedge – instructie 1
Perceel 17-2, 18, 20 en 23 kunnen alleen worden gemaaid

35 Feedwedge – instructie 1
Stel de gewenste inschaar- en uitschaaropbrengst in Ga hiervoor naar de tab “Feedwedge” Deze bepaal je als veehouder zelf; standaard inschaar 3700, uitschaar 2000 Stel de grasbehoefte in Bijvoorbeeld voor 50 koeien met een melkproductie van 2400 kg melk per dag Op welk perceel zou je de koeien inscharen? Baseer je beslissing op de tab “Kaart” Maaiplatform Beweidingsplatform Bouwland

36 Feedwedge – opdracht 1 Het grasaanbod heb je op 24 april en 1 mei gemeten. Nu kun je nog niet met de feedwedge werken. De feedwedge maak je bedrijfsspecifiek door de uitgangspunten van je eigen bedrijf in te voeren. Maak de feedwedge bedrijfsspecifiek met gegevens uit de tabel hieronder. Tip! Bekijk het instructiefilmpje “De feedwedge het tabblad”

37 Feedwedge – antwoord 1

38 Feedwedge – opdracht 2 Hoe groot is de oppervlakte benodigd voor beweiden? Hoe groot is het aantal ha gereserveerd voor beweiden? Hoe groot is het aantal ha gereserveerd voor maaien? Wat is de gemiddelde gerealiseerde grasgroei van alle percelen? Wat is de gemiddelde gerealiseerde grasgroei van de percelen gereserveerd voor beweiden?

39 Feedwedge – antwoord 2 14,72 ha 27,65 ha 9,62 ha
88 kg droge stof per ha per dag 73,89 kg droge stof per ha per dag

40 Feedwedge – instructie 3
Het doel van deze opdracht is het leren werken met de feedwedge. Opdracht 1 is vereist om opdracht 3 te kunnen doen. Het doel van deze opdracht is om duidelijk te maken dat de feedwedge informatie geeft om snel overzicht van het grasaanbod te krijgen.

41 Feedwedge – opdracht 3 Ga naar de tab Kaart en beantwoordt de volgende twee vragen: Op welk perceel schaar je de koeien in? Op welke informatie baseer je je antwoord? Ga naar de tab Feedwedge en beantwoordt de volgende twee vragen:

42 Feedwedge – antwoord 3 Op de tab Kaart kun je alleen beslissen op basis van het perceel met de gewenste droge stof opbrengst en is het moeilijk om rangorde in het grasaanbod van de percelen te zien. Dit is met de feedwedge direct zichtbaar. Perceel 2 heeft het gewenste grasaanbod bereikt. Dit is het perceel om de koeien het eerste in te scharen.

43 Feedwedge – instructie 4
Opdracht 1 is vereist om opdracht 4 te kunnen doen. Opdracht 4 bestaat uit een aantal kleine opdrachten. Het doel van deze opdracht is om duidelijk te maken hoe de feedwedge je kan helpen inzicht te krijgen in de manieren waarop je het grasaanbod kunt sturen; Aanpassen in- en uitschaaropbrengst Maaien Aanpassen bijvoeding.

44 Feedwedge – opdracht 4a Verander de “Verwachte grasgroei” van 80 naar 40 kg droge stof per ha per dag. Hoeveel ha is er nu nodig voor beweiding? Raken de staven aan de lijn? Tip! Bekijk de instructiefilm “Werken met de feedwedge”

45 Feedwedge – antwoord 4a

46 Feedwedge – opdracht 4b Verlaag de inschaaropbrengst naar 3700 naar 3400 kg droge stof per ha per dag. Wat gebeurt er met de lijn? Hoeveel ha is er nu nodig voor beweiding? Tip! Bekijk de instructiefilm “Werken met de feedwedge”

47 Feedwedge – antwoord 4b

48 Feedwedge – opdracht 4c Pas de instellingen aan volgens de onderstaande tabel Wat gebeurt er met de lijn? Hoeveel ha is er nu nodig voor beweiding? Tip! Bekijk de instructiefilm “Werken met de feedwedge”

49 Feedwedge – antwoord 4c

50 Feedwedge – opdracht 4d Klik de percelen 12, 13, 15, K3, en 9 naar het maaiplatform. Wat gebeurt er met de lijn? Hoeveel ha is er nu nodig voor beweiding? Vraag je docent naar het antwoord. Plaats de percelen 12, 13, 15, K3 en 9 terug naar het beweidingsplatform. Tip! Bekijk de instructiefilm “Werken met de feedwedge”

51 Feedwedge – antwoord 4d

52 Maaivenster- instructie 1
Het doel van deze opdracht is om het maaivenster in te stellen naar de bedrijfsinstelingen In het maaivenster worden de percelen die gereserveerd zijn om te maaien gevolgd om het beste maaimoment vast te stellen. Uitgaande van het minimale maaiplatform (zie de volgende dia) is de volgende maaivenster. De instellingen in de opdracht zijn zo gekozen dat de verschillende kleuren zichtbaar worden. Zie de instructiefilm “Maaivenster”.

53 Maaivenster – instructie 1
Stel de gewenste inschaar- en uitschaaropbrengst in Ga hiervoor naar de tab “Feedwedge” Deze bepaal je als veehouder zelf; standaard inschaar 3700, uitschaar 2000 Stel de grasbehoefte in Bijvoorbeeld voor 50 koeien met een melkproductie van 2400 kg melk per dag Op welk perceel zou je de koeien inscharen? Baseer je beslissing op de tab “Kaart” Maaiplatform Beweidingsplatform Bouwland

54 Maaivenster- instructie 1

55 Maaivenster- opdracht 1
Op 24 april en 1 mei is het grasaanbod op alle graslandpercelen van De Marke gemeten en ingevoerd. Nu kun je nog niet met het maaivenster werken. Het maaivenster maak je bedrijfsspecifiek door de uitgangspunten van je eigen bedrijf in te voeren. Stel het maaivenster in om er mee te kunnen gaan werken. Zie de benodigde parameters in de onderstaande tabel. Tip! Zie de instructiefilm “Maaivenster”.

56 Maaivenster- antwoord 1

57 Maaivenster – opdracht 2
Wat is de gerealiseerde groei op het maaiplatform? Wat is het lichtgekleurde gedeelte van de balk? Hoe kun je zien hoe lang het nog duurt voordat de streefopbrengst is bereikt? Waarom hebben de balken een andere kleur? Waar gebruik je het maaivenster voor?

58 Maaivenster- antwoord 2
116 kg droge stof per ha per dag Het donkere gedeelte van de balk is de gemeten hoeveelheid droge stof die op het perceel staat. Het lichte gedeelte is de verwachte bijgroei voor het gekozen aantal dagen? Beweeg met de muis over de betreffende balk Om aan te geven op welke termijn actie nodig is ivm hoe ver de streefopbrengst nog van de werkelijke opbrengst verwijderd is. Om het maaimoment vast te stellen

59 Deze opdrachten zijn opgesteld in het kader van WURKS-precisielandbouw door Wageningen University & Research. Speciale dank gaat uit naar melkveehouder Tom Keuper en proefbedrijf De Marke voor het beschikbaar stellen van de gegevens waarmee deze opdrachten zijn gemaakt. Wageningen University & Research aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade voortvloeiend uit het gebruik van getoonde opdrachten, de resultaten van het getoonde onderzoek of de toepassing van de adviezen.

60 Dank voor uw aandacht! Akkerweb Grip op Gras thomas.been@wur.nl
Tel. (+31) Grip op Gras T: +31 (0)317 –


Download ppt "Grip op Gras opdrachten Wageningen University & Research, 2018"

Verwante presentaties


Ads door Google