De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les pijn en lijden Met kernwoorden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les pijn en lijden Met kernwoorden."— Transcript van de presentatie:

1 Les pijn en lijden Met kernwoorden

2 Stefaan Degand Stefaan Degand Vlaams acteur
Verloor zijn vrouw en ongeboren kind aan bacteriële hersenvliesontsteking Bleef alleen achter met zijn dochter van vier, Mila Vertelt zijn verhaal in het programma ‘Die huis’

3

4

5

6 lesdoelen Zien dat lijden een essentieel onderdeel van het leven vormt
Verschillende houdingen t.o.v. lijden kunnen benoemen De eigenheid van de houding van Jezus t.a.v. zijn eigen lijden herkennen (Een eigen benadering van lijden verwoorden met behulp van geziene elementen)

7 Once in a Lifetime… Op welke manier vertelt Stefaan zijn verhaal?
Wat valt je daarbij op? Wat denk je daar bij?

8 Once in a lifetime met kernwoorden
Gelatenheid-Hoop Noodlot-toeval Wil te vechten-Geen kans om te vechten “Weet ik veel…”

9 Een tweestemmig lied Stefaan Degand omschrijft zijn leven als een tweestemmig lied. Hoe begrijp jij dit?

10 Een tweestemmig lied met kernwoorden
Gemis-geen spijt Ik zing een tweestemmig lied en de tweede stem is verdriet. Soms zing je de eerste stem soms de tweede, maar de tweede stem zal er altijd zijn De liefde omarmen Er is maar één ding dat de mens zelf zal moeten regelen, nl. verdriet. De rest kan je oplossen Ik moet ermee leven…

11 Ik zit niet acht uur per dag te huilen
Welke plaats geeft Stefaan aan anderen in zijn verdriet?

12 Ik zit niet acht uur per dag te huilen met kernwoorden
Ik kwam binnen en het gesprek viel stil De donkere wolken liggen meer aan de mensen rondom jou dan aan jezelf Het is OK, we kunnen erover praten Godverdomme, waar zit ze? Ik moet ermee ‘dealen’ en ik ga dat doen, of ik ben ermee bezig.

13 GEtsemane Lees het verhaal van Matteüs 26, 36-52: Jezus op de olijfberg De leerkracht situeert het verhaal

14 He Qi Gebed in Getsemani

15 He Qi Gebed in Getsemani
Welk elementen uit het verhaal komen hier aan bod? Hoe komt het dat je Jezus herkent? In welke zin is Jezus anders dan de apostelen? De kunstenaar speelt hier met vormen. Kan je daar een betekenis aan geven?

16 Getsemane met kernwoorden
Komen jullie met me mee? - Blijf wakker met mij Bedroefd-onrustig Knielen en bidden Vader, als het mogelijk is, laat deze beker aan Mij voorbijgaan. Maar niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt Kunnen jullie dan niet één uur wakker blijven met Mij? Hij laat hen met rust en zegt dan: ‘Kom, sta op, laten we gaan’ Alleen zijn en zich toch verbonden weten Horizontale en verticale band

17 Getsemane Is de manier waarop Jezus met zijn eigen lijden omgaat helemaal anders dan het getuigenis van Stefaan? Zou dit wel of net niet inspirerend kunnen zijn voor Stefaan?

18 Hermeneutische knooppunten
Kleurt lijden ons leven of is het er maar één onderdeel van? Moet je uiteindelijk alleen door je lijden of kan je toch gedragen worden door anderen? Kan je je in lijden toch gedragen weten als je alleen bent?

19 Brief Aan Stefaan Schrijf een brief aan Stefaan. Je kiest zelf waarover deze brief gaat Het kan een troostende brief zijn Het kan gaan om goede raad geven of vragen Je kan er extra vragen in stellen Maak gebruik van begrippen en ideeën die in deze lessenreeks naar boven kwamen. Je kiest zelf of je elementen uit het verhaal van Jezus gebruikt.

20 Alternatief voor de b-stroom
De leerlingen krijgen in het begin van de lessenreeks begrippen aangereikt die in deze les gebruikt kunnen worden Bij elk onderdeel kiezen ze daar begrippen uit. Op het einde van de les krijgen ze kaartjes met afbeeldingen die ze verbinden met begrippen uit de les


Download ppt "Les pijn en lijden Met kernwoorden."

Verwante presentaties


Ads door Google